Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής 25 Ιουνίου δημιούργησαν σημαντικές  ανακατατάξεις ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα Βουλή, συγκριτικά με τους υποψηφίους που είχαν εξασφαλίσει θέση στα έδρανα στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Τις μεγαλύτερες αριθμητικά απώλειες καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από 71 έδρες τον Μάιο βρίσκεται με 48 τον Ιούνιο, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκλέγει υποψήφιο σε συνολικά 23 νομούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλαγές προσώπων κυρίως στην Αθήνα είχε η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο κέρδισε αρκετές έδρες από την περιφέρεια, χάρη και στο μπόνους εδρών που της εξασφάλισε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας

Σε σχέση με τον Μάιο την έδρα της στην Α’ Αθηνών απώλεσε η Φωτεινή Πιπιλή και αντίστοιχα οι Γεώργιος Κουμουτσάκος και Άρια Αγάτσα από τον Β1 Βόρειο Τομέα, όπως επίσης και  ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Β2 Δυτικό Τομέα. Εκτός θα μείνει και η Μαρία Συρεγγέλα σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κρατήσει την έδρα στον Β2 Δυτικό Τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Βενιέρη -Βελόπουλο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Νότιο Τομέα μένουν εκτός οι Αναστάσιος Γαϊτάνης και Ιωάννα Γκελεστάθη και στην Α’ Ανατολικής Αττικής οι Βάσω Κόλλια και Αικατερίνη Κατσανδρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά αναγνωρίσιμε απρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός Βουλής μετά από  το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής . Η Πόπη Τσαπανίδου έχασε τη θέση της από το Επικρατείας, ενώ εκτός Βουλής μένουν ακόμη οι Νίκος Βούτσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ιωάννης Δραγασάκης, Ιωάννης Μουζάλας, Ιωάννης Ραγκούσης και Χρήστος Σπίρτζης.

Εκτός Βουλής ενδεχομένως να μείνει και η Ρένα Δούρου, αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να κρατήσει την έδρα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει χωρίς εκπροσώπηση στα Δωδεκάνησα (Καραγιάννη Χρύσα), την Καβάλα (Τάνια Ελευθεριάδου), την Καρδίτσα (Νίκος Μιχαλάκης), τις Κυκλάδες (Νίκος Συρμαλένιος), τη Λέσβο (Ιωάννης Μπουρνούς) και την Πιερία (Σάκης Γκούνας).

Εκτός Βουλής σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, έμειναν ακόμη οι Γρηγόρης Θεοδωράκης (Αιτωλοακαρνανίας), Γεώργιος Κυριακόπουλος (Αχαΐας), Σωκράτης Βαρδάκης (Ηρακλείου), Ιωάννης Αμανατίδης (Α’ Θεσσαλονίκης), Δώρα Αυγέρη (Β’ Θεσσαλονίκης), Ιωάννης Στέφος (Ιωαννίνων) και Ιωάννης Καρυπίδης (Λάρισας).

Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες δεν εκλέγεται σε σχέση με τον Μάιο ο Αθανάσιος Γλαβίνας, που χάνει τη μοναδική έδρα του κόμματος στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ χάνει τις έδρες που είχε κερδίσει σε Καρδίτσα (Σωτήρης Παπαγεωργίου), Κορινθία (Αικατερίνη Ταγαρά), Μεσσηνία (Παναγιώτης Αδαμόπουλος), Σέρρες (Μιχαήλ Τζελέπης), Τρίκαλα (Γεώργιος Οικονόμου) και Φθιώτιδα (Νίκος Τσώνης).

Οι απώλειες του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, πέρα από μία έδρα από τη Δυτική Αθήνα (Γεώργιος Πέρρος), έχασε έδρες στα Ιωάννινα (Νικόλαος Έξαρχος), την Κοζάνη (Κουζιάκη Τίνα), τη Μεσσηνία (Νικόλαος Κουτρουμάνος), τα Τρίκαλα (Αχιλλέας Κανταρτζής), τα Χανιά (Αλ. Μαρινάκης), ενώ χάνει και την έδρα που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Φθιώτιδα.

Οι απώλειες της Ελληνικής Λύσης

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, χάθηκε η έδρα στην Αχαΐα (Ιωάννης Λαϊνιώτης), στην Εύβοια (Βασίλειος Αρμόνης), η μία από τις δύο έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης (Χαράλαμπος Παναγιωτίδης) και η έδρα της Λάρισας που είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης