Τα νεότερα στοιχεία για την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες έδωσε από το υπουργείο Εσωτερικών ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με δηλώσεις του, με τα στοιχεία που είχαν εισαχθεί στο σύστημα του Υπ. Εσωτερικών μέχρι τις 13:30 το μεσημέρι από 18.794  δικαστικούς αντιπροσώπους, δηλαδή ποσοστό 87% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων, η συμμετοχή ανερχόταν στο 29,13%.

Συγκριτικά με την 21η Μαΐου, την ίδια ώρα το ποσοστό ψηφισάντων έφθανε το 31,52%, ήτοι η διαφορά καταγράφεται στο 2,4%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι ώρας λοιπόν, η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία είναι μειωμένη κατά 2,4%, συγκριτικά με τις εκλογές του Μαΐου, με τους εκλογείς προς το παρόν να μην προσέρχονται στις κάλπες, δείχνοντας ότι προτιμούν τις …παραλίες. 

Υψηλότερη είναι η συμμετοχή στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ψήφισε ο ένας στους τρεις εγγεγραμμένους (33,52%) και ακολουθούν η Φθιώτιδα, η Β’ Θεσσαλονίκης, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική και η Λάρισα. Αντίθετα, η χαμηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στη Φλώρινα με ποσοστό 17,03% και ακολουθούν, Κεφαλονιά, Ευρυτανία Λακωνία και Λευκάδα.

Η επόμενη και τελευταία ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 για το ποσοστό συμμετοχής έως τις 16:30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι ψήφισαν μία ημέρα νωρίτερα, έφτασε στο 70% (79,6% στις εκλογές του Μαΐου), καθώς από τους 25.500 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες οι 17.300.

Ψήφισαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε στο 44ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στα Κάτω Πατήσια, στο 104ο εκλογικό τμήμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ψήφισε στο ίδιο εκλογικό τμήμα που ψήφισε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έκανε κάποια δήλωση εξερχόμενη του εκλογικού τμήματος. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε δώσει έμφαση στη συμμετοχή η οποία, όπως είχε πει, θα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για τη Δημοκρατία.

Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα ψηφίσουν για μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας

Στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς ψήφισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την κόρη του Δάφνη και τον γιό του Κωνσταντίνο.

Εξερχόμενος του 361ου εκλογικού τμήματος δήλωσε:

«Σήμερα τον λόγο τον έχουν οι πολίτες και η Δημοκρατία. Είναι μέρα χαράς και ευθύνης. Ψηφίζουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες για να αποκτήσει ο τόπος μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους, με ωριμότητα θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, για το καλό το δικό τους, για το καλό της οικογένειάς τους, αλλά θα ψηφίσουν και για μία πατρίδα σταθερή, η οποία θα προσφέρει τελικά συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής ισότητας για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Εύχομαι καλή ψήφο και εύχομαι η συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία να είναι αυξημένη σε σχέση με την κάλπη της 21ης Μαΐου».

 

Τσίπρας: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία 

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας:

«Στη σημερινή τελική και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα κρίνεται ποιος και πως θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια, κρίνεται η ζωή μας την επόμενη τετραετία, αλλά κρίνεται και η ποιότητα της δημοκρατίας. Κρίνεται αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε μία κυβέρνηση ανεξέλεγκτη ή ισορροπία στη δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα. Αν θα έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να παίξει αξιόπιστα αυτό το ρόλο. Να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας, να εκπροσωπήσει την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά και να παίξει έναν ρόλο εξισορροπητικό στο σύστημα και στη δημοκρατία. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία αύριο».

 

Ανδρουλάκης: Να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια, στο πολιτικό μας σύστημα

Κάλεσμα σε κάθε ελληνίδα και σε κάθε έλληνα δημοκράτη και προοδευτικό, όπως είπε πολίτη, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 431 εκλογικό τμήμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου.

«Καλώ κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα, κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη ότι κι αν επέλεξε στις 21 Μαΐου, να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, την δημοκρατική παράταξη σ’ αυτή τη νέα της πορεία» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι « είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα, με μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση και με μια αλαζονική πελατειακή κυβέρνηση, που επιλογές της καθημερινά αποδομούν το κοινωνικό κράτος».

Ο κ. Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι « από τη δική μας πλευρά, δεσμεύομαι ότι θα είμαστε η δύναμή του μέσα και έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο με αγώνες, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους, τις ανάγκες τους» και πως « η δημοκρατική παράταξη όσο πιο ισχυρή είναι σήμερα το βράδυ, θα υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη απέναντι στην συντήρηση, απέναντι στην αναξιοκρατία, απέναντι στην αδιαφάνεια τα επόμενα χρόνια».

Η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να ψηφίσει και σε αυτές τις εκλογές, όπως έκανε και την 21η Μαΐου στο Αρκαλοχώρι, είχε και συμβολισμό, καθώς το σχολείο στο οποίο ψήφισε λειτουργεί σε κοντέινερ , μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, ενώ πληγέντες κάτοικοι της περιοχής, επίσης εξακολουθούν να ζουν σε οικίσκους.

Δεν έδωσαν ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον Δ. Κουτσούμπα! – «Θα γίνετε viral» τους είπε

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας, καθώς η εφορευτική επιτροπή δεν έδωσε ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο πακέτο με τα ψηφοδέλτια, στον γγ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό το αντιμετώπισε με χιούμορ ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς βγήκε από το παραβάν και ζήτησε να του δοθεί το ψηφοδέλτιο του κόμματος, ενώ αναρωτήθηκε χαμογελώντας γιατί έλειπε λέγοντας: «Αν γίνονται σε μένα τέτοια λάθη…».

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας μπήκε στο παραβάν ψήφισε κανονικά και όταν εξήλθε απευθυνόμενος στην εφορευτική επιτροπή, είπε με καλοπροαίρετη διάθεση. «Θα γίνετε viral». 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

«Kαλή δύναμη σε όλους και όλες, σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, είναι η μέρα των εκλογών, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες απόψε το βράδυ, πρέπει όλοι να βρισκόμαστε εκεί, για να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση 100% και στη βουλή και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειο). 

Σε λάθος εκλογικό τμήμα μπήκε να ψηφίσει αρχικά ο Βελόπουλος

Σε λάθος εκλογικό τμήμα, μπήκε για να ψηφίσει αρχικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ωστόσο γρήγορα αντιλήφθηκε το λάθος του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο διπλανό και σωστό τμήμα όπου και άσκησε κανονικά το εκλογικό του δικαίωμα.

«Η μοναδική λύση είναι η Ελληνική Λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ψήφισε στο 637ο εκλογικό τμήμα, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου- Κορδελιού.

«Επιμένω και επιμένουμε ότι όσοι μπουν στο παραβάν σήμερα πρέπει να σκεφτούν λογικά. Να σκεφτούν ένα λεπτό παραπάνω και να επιλέξουν το δρόμο της λύσεως των προβλημάτων της χώρας και του έθνους. Τους λέμε, λοιπόν, ότι η μοναδική λύση είναι η Ελληνική Λύση, διότι όλοι οι υπόλοιποι είναι το πρόβλημα. Άρα, λοιπόν, τους ζητάμε να σκεφτούν ένα λεπτό το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον της πατρίδος, το μέλλον το δικό τους και τότε, σίγουρα, θα ψηφίσουν Ελληνική Λύση», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

Κωνσταντοπούλου: «Η ψήφος είναι δύναμη, να μην αφήσουμε την ευκαιρία μας»

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε στο 434ο εκλογικό τμήμα, στο 111ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής Γκύζη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο προέβη στις εξής δηλώσεις:

 «Με πολλή χαρά ψήφισα και εγώ. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Είναι η ευκαιρία μας, είναι η στιγμή μας. Η ψήφος μας είναι η δύναμή μας. Να μην αφήσουμε την ευκαιρία μας, να μην αφήσουμε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια. Πάμε με χαμόγελο, πάμε με αισιοδοξία, πάμε με αγάπη και με δύναμη». Κλείνοντας τη δήλωσή της, η κ. Κωνσταντοπούλου ύψωσε το χέρι της κάνοντας γροθιά.

Βαρουφάκης: Αυτοί που προεξόφλησαν την εξαφάνιση του ΜέΡΑ25 θα πάρουν την απάντησή τους

Στο 1072ο εκλογικό τμήμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από την κόρη του, Ξένια.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο δήλωσε:

«Αυτοί που προεξόφλησαν την εξαφάνιση του ΜέΡΑ25 απόψε θα πάρουν την απάντησή τους. Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 η ώρα, ψήφο – ψήφο φτάνουμε το στόχο μας. Από αύριο το πρωί θα αγωνιστούμε ακόμα πιο παθιασμένα, για την ανασύνταξη της Αριστεράς και για την προστασία ανθρώπων και φύσης, από τη δεξιά λαίλαπα που έρχεται».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης