Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακάλεσε και επίσημα τη μεταθανάτια διάκριση ως «εθνικού ήρωα» μιας ηγετικής προσωπικότητας των εθνικιστών την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εξέλιξη η οποία ενδέχεται να πυροδοτήσει εκ νέου εντάσεις ανάμεσα στην επονομαζόμενη «φιλορωσική» Ανατολή και την αυτοπροσδιοριζόμενη ως «εθνικιστική» Δύση.

Ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο είχε προκαλέσει την οργή των πολιτών πριν από έναν χρόνο, λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία, ανακηρύσσοντας μετά θάνατον τον εθνικιστή Στέπαν Μπάντερα εθνικό ήρωα της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμφιλεγόμενος Μπάντερα ήταν ο ιδεολογικός ταγός των εθνικιστών μαχητών που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Δυτικής Ουκρανίας στη διάρκεια των ταραχών πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα.

Ο Μπάντερα, ο οποίος δολοφονήθηκε από πράκτορες της KGB το 1959 στην άλλοτε Ανατολική Γερμανία, θεωρείτο σχεδόν «άγιος» από τους εθνικιστές, οι οποίοι πιστοί στις πολιτικές του θέσεις συρρέουν στο Κίεβο κάθε χρόνο και παρελαύνουν προς τιμή του στους δρόμους.

Ωστόσο, τα συναισθήματα είναι αντίστροφα για τους πολίτες στο ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου οι απόψεις για το σοβιετικό παρελθόν βρίσκονται πιο κοντά σε εκείνες της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βράβευση του Μπάντερα, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους ναζί, εξόργισε τη Ρωσία, όπου θεωρείται φασίστας, και την Πολωνία, όπου κατηγορείται για την οργάνωση και ενορχήστρωση μαζικών σφαγών Πολωνών. Το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, επίσης, εξέφρασε οργή, τονίζοντας ότι ο Μπάντερα είναι υπεύθυνος για τους θανάτους χιλιάδων Εβραίων.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία διαδεχόμενος τον προσκείμενο στην Δύση Γιούσενκο τον Φεβρουάριο, έχει αλλάξει την κατεύθυνση της ουκρανικής εξωτερικής πολιτικής, ώστε να συμβαδίζει περισσότερο με τις ρωσικές επιδιώξεις, ενώ σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, είπε ότι η τιμή που αποδόθηκε στον Μπάντερα «κρίθηκε άκυρη από δικαστήριο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης