Σχεδόν δύο χιλιάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν κατακλύσει τους χώρους υποδοχής του αεροδρομίου των Σπάτων, το περασμένο καλοκαίρι για την υποδοχή του «ήρωα» (αρχηγού της Εθνικής Βραζιλίας κλπ.) Ζιλμπέρτο Σίλβα. Αυτοί οι οπαδοί, άραγε τι σκέφτονταν βλέποντας τον έμπειρο ποδοσφαιριστή να αποτυγχάνει δύο φορές προ του Σάχα και μάλιστα την πρώτη σε φάση που θα είχε σκοράρει ένας δόκιμος ερασιτέχνης του αθλήματος; Νομίζω πως ο Αρσέν Βενγκέρ τώρα δικαιώνεται για την απόφασή του να απαλλαγεί από τον παίκτη (ποντάροντας βέβαια στα νιάτα του Φάμπρεγκας). Ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή (10-1 τα κόρνερ) αλλά αυτό δεν του έφερε τους βαθμούς, καθώς το μηδέν – μηδέν αχρήστεψε τα βαθμολογικά σχέδια «προσέγγισης» στη «ναυαρχίδα» που ονομάζεται Ολυμπιακός, στο πλαίσιο βέβαια της «απόβασης» στον τίτλο. Που σημαίνει στην πράξη ότι οι «πράσινοι» μένοντας πλέον εννιά πόντους πίσω από την κορυφή θα χρειαστούν μέγιστη εύνοια της τύχης, γερή προσπάθεια και παράλληλα «τσαφ» του πρωτοπόρου. Δεν είναι εύκολα αυτά τα πράγματα…

Για την ΑΕΚ η ισοπαλία δεν είναι κακό αποτέλεσμα. Οι παίκτες της (όσο είχαν δυνάμεις) πάλεψαν, κυνήγησαν το γκολ και γενικά έδειξαν σύνολο που με μαεστρία προσπαθεί να στηρίξει μόνος του ο Μπάγιεβιτς. Προς το τέλος οι φιλοξενούμενοι φοβήθηκαν κάπως το ματς και λίγο έλειψε να το πληρώσουν. Διέθεταν πάντως τον μοναδικό δημιουργικό παίκτη στον αγωνιστικό χώρο (Σκόκο) ο οποίος, δυστυχώς, είναι σπουδαίος τεχνίτης αλλά «ελάχιστα» μαχητής. Σου δίνει την εντύπωση ότι κάνει αγγαρεία (ή δεν γουστάρει το ποδόσφαιρο). Κρίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας έδειξε στο τερέν δύο καλές ομάδες αλλά για ένα μόνο ημίχρονο – το πρώτο. Σε αυτό έγιναν δυνατές μάχες και τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η «Ένωση» δικαιούνταν ενός γκολ. Μη ξεχνάμε, στο 30ό λεπτό ο «μέγας αεροπόρος» Σωτήρης Κυργιάκος με δυνατή κεφαλιά είδε τη μπάλα να σταματά στη συμβολή των δοκών, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Σίλβα (που λέγαμε…) ενήργησε βιαστικά στέλνοντας τη μπάλα άουτ μόνος με την εστία. Ακόμη μια σπουδαία ενέργεια καταγράφηκε στο 43’ με τον Μπλάνκο να «αφαιρεί την ταυτότητα» του Σπυρόπουλου αλλά να σουτάρει άουτ από τα οκτώ μέτρα.

Στην επανάληψη παίχτηκε «ελάχιστο» ποδόσφαιρο λόγω κόπωσης σχεδόν όλων των πρωταγωνιστών. Ίσως τους επηρέασε η εορταστική αργία, μπορεί επιπλέον μελομακάρονα, ποιος ξέρει. Πάντως, οι σχολιαστές της ΝΕΤ Βερνίκος και Γιάτσεκ ελάχιστα μπήκαν στην ουσία όσων έβλεπαν, προφανώς θεωρώντας ότι σκληρή κριτική θα μπορούσε να θεωρηθεί…δυσφήμιση. Δεν είναι έτσι, καθότι από εργαζόμενους έναντι εκατομμυρίων ευρώ ετησίως έχεις απαιτήσεις. Να σημειωθεί ακόμη ότι υπήρξαν δύο υποψίες πέναλτι – ένα σε κάθε πλευρά. Την πρώτη (15’) ο Γκούμας έσπρωξε εντός περιοχής τον Τζιμπούρ, βγάζοντας τον Αλγερινό από την πορεία της μπάλας. Την δεύτερη (86’) ο Γεωργέας πήρε το δεξί πόδι του Ρουκάβινα, αλλά και πάλι ο διαιτητής δεν είδε παράβαση. Εδώ μπορούσε να δώσει την ποινή.

Κίτρινες κάρτες: Μπασινάς, Σπυρόπουλος, Μελίσσης, Καφές, Μαϊστόροβιτς, Σάχα, Καραγκούνης, Σκόκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διαιτητής Βασσάρας έπαιξε υπεροπτικά τον αγώνα, δεν απέφυγε λάθη, όμως το πιο σοβαρό καταχωρείται στον δεύτερο βοηθό του Μπέρση, ο οποίος έκοψε (με οφσάϊντ) από κανονική θέση τον Μπλάνκο μόλις στο 19’ του ματς.

Παναθηναϊκός ( Χενκ Τεν Κάτε ): Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Γκούμας (24’ λ. τρ. Μελίσσης), Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Καραγκούνης, Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Γκάμπριελ (57’ Ρουκάβινα), Σαλπιγγίδης, Μάντζιος (80’ Πετρόπουλος).

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς ): Σάχα, Μπασινάς, Μαϊστόροβιτς, Κυργιάκος, Χουανφράν, Πλιάτσικας (81’ Γεωργέας), Καφές, Ενσαλίβα (75’ Μαντούκα), Σκόκο, Τζιμπούρ (88’ Εντίνιο), Μπλάνκο.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Χενκ Τεν Κατε: “Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Είναι απογοητευτικό το ότι δεν νικήσαμε γιατί ήμασταν καλύτεροι. Είχαμε τις ευκαιρίες αλλά δεν είχαμε το γκολ και την βοήθεια από τον διαιτητή. Σήμερα θα έπρεπε να καταλογιστεί τουλάχιστον ένα πέναλτι αλλά έτσι είναι στον Παναθηναϊκό. Ένα πέναλτι σε 16 παιχνίδια. Αν το είδατε και εσείς κάτι θα πρέπει να γράψετε. Θα πρέπει ο διαιτητής να μας πει αν είδε κάτι που δεν είδαμε εμείς. Αλλά επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο καλό θα είναι να σταματήσουμε.
Μετά το παιχνίδι είναι εύκολο να κάνεις κριτική και να λες πράγματα. Ο Μάντζιος είναι ο καλύτερος επιθετικός που έχουμε στο να υποδέχεται και να κρατάει την μπάλα. Με αυτόν παίζουμε καλύτερα αλλά θα πρέπει να σκοράρει περισσότερο. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι από την ΑΕΚ και σε φυσική κατάσταση αλλά δεν καταφέραμε να πετύχουμε το γκολ. Είναι αστεία η ερώτηση που μου κάνετε. Είχαμε συνεχόμενα παιχνίδια και οι παίκτες άξιζαν την άδεια που πήραν. Δώδεκα από τους παίκτες μας έπαιξαν στο EURO και αυτό δεν είναι λίγο. Δεν υπάρχει παρεξήγηση και σύγκρουση γίνεται πολύ δουλειά τότε είχα δηλώσει κατά προτίμηση 3 αριστεροπόδαρους αυτό που συζητήσαμε είναι πως επειδή το ρόστερ είναι μεγάλο και πρέπει να μειωθεί για κάθε δύο που θα φεύγουν θα έρχεται ένας καινούργιος. Οι μεταγραφές μόλις ξεκίνησαν και κατά κανόνα οι μεταγραφές γίνονται στο τέλος. Κατά προτίμηση οι παίκτες που θα έρθουν καλό θα είναι να είναι αριστεροπόδαροι για να αλλάξουν οι ισορροπίες στην ομάδα. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση ή διάσταση απόψεων.
Δεν είσαι υποχρεωμένος να δαπανήσεις πολλά χρήματα τον Ιανουάριο γιατί μπορεί να παρουσιαστούν ευκαιρίες. Το καλοκαίρι κάποιοι παίκτες μένουν ελεύθεροι και θα μπορούσε η ομάδα να τους αποκτήσει χωρίς κόστος. Μην ξεχνάμε πως με την οικονομική κρίση πολλές ομάδες θα χρειαστεί να πουλήσουν παίκτες. Θα πρέπει να περιμένουμε γιατί θα υπάρξουν ευκαιρίες.
Τις μεταγραφές στον Παναθηναϊκό δεν τις κάνει ένας άνθρωπος. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν και αξιολογούν σε βάθος χρόνου. Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό αλλά και το εξωαγωνιστικό που πρέπει να μελετήσεις”.

Ντούσαν Μπάγεβιτς: “Πιστεύω ότι ήταν ένα μέτριο παιχνίδι σε έναν βαρύ αγωνιστικό χώρο. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι. Στο δεύτερο ήταν ο Παναθηναϊκός. Είχαμε φάσεις και ευκαιρίες. Όποια ομάδα έβαζε γκολ θα έπαιρνε το ματς. Τα προβλήματα για εμάς άρχισαν στο δεύτερο όταν χτύπησε ο Πλιάτσικας, ο Ενσαλίβα κουράστηκε και ο Σκόκο είχε πρόβλημα. Κάναμε λάθη, ο Παναθηναϊκός μας πίεσε στο δεύτερο ημίχρονο και θα μπορούσαμε να είχαμε δεχτεί κάποιο γκολ.
Είμαι ευχαριστημένος αλλά πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Μετά από τις γιορτές και την διακοπή μπορώ να πω ότι πήραμε σήμερα ένα καλό αποτέλεσμα. Θα μπορούσα να κάνω μια αλλαγή πιο νωρίς. Ο Πλιάτσικας σε κάποια στιγμή και κουράστηκε και τραυματίστηκε. Ο Σκόκο είχε πρόβλημα από το πρώτο μέρος αλλά πάλεψε μέχρι το τέλος”.

Παύλος Γιαννακόπουλος: “Το πρωτάθλημα έχει τελειώσει πριν καλά-καλά ξεκινήσει. Το σημερινό ήταν ένα νευρικό και ανούσιο παιχνίδι. Όσο για τη φάση στο τέλος, ήταν ένα πέναλτι που δεν σφύριξε ο διαιτητής. Αδίκησε τον Παναθηναϊκό, αν το είχε σφυρίξει θα μπορούσε να κερδίσει”.

Θανάσης Γιαννακόπουλος: “Είμαι πολύ στενοχωρημένος από το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η ζωή συνεχίζεται. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τα λεγόμενα του αδερφού μου. Όσο ζω, ελπίζω. Όσο αναπνέω, ελπίζω. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει”.

Δημήτρης Σαραβάκος: “Ο Παναθηναϊκός άξιζε τη νίκη, αλλά δεν είχε αποτελεσματικότητα”.

Σεμπάστιαν Σάχα: “Είχαμε μια ευκαιρία να νικήσουμε σήμερα αλλά δεν τα καταφέραμε. Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες ήταν γενικά στο ίδιο επίπεδο, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος, είχε κάποιες ευκαιρίες και την κατοχή της μπάλας. Από την πλευρά μας θα μπορούσαμε να σκοράρουμε σε κάποια αντεπίθεση, αλλά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Στόχος μας είναι κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο γύρο να μπορέσουμε να πάρουμε πολλές νίκες για να μειώσουμε τη διαφορά, αλλά αν δεν χάνει βαθμούς ο Ολυμπιακός δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδες για το πρωτάθλημα”.

Παντελής Καφές: “Στο πρώτο ημίχρονο και οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες να βάλουν κάποιο γκολ, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο υποχωρήσαμε λίγο. Ο Παναθηναϊκός μας πίεσε και είχε κάποιες ευκαιρίες να πετύχει γκολ. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί καμία από τις δύο ομάδες. Εμείς θέλαμε τη νίκη για ψυχολογικούς κυρίως λόγους, αλλά και για βαθμολογικούς ώστε να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στην κορυφή. Δεν τα καταφέραμε αλλά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Όπως έχω ξαναπεί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βελτιωνόμαστε από παιχνίδι σε παιχνίδι και είμαστε σε καλό δρόμο αλλά υπάρχουν κι άλλα περιθώρια βελτίωσης. Η θέση μας είναι δύσκολη, το ξέρουμε ότι έχουμε μείνει πίσω στη βαθμολογία και υποσυνείδητα αυτό μας επηρεάζει”.

Αντώνης Πετρόπουλος: “Για εμάς τίποτα δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Δεν το βάζουμε κάτω, άλλωστε αν δεν πιστεύαμε ότι έχουμε ελπίδες δεν θα παίζαμε όπως παίζαμε κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο που δεν ήμασταν καλοί, στο δεύτερο προσπαθήσαμε να σκοράρουμε, αλλά στο ποδόσφαιρο αν δεν σκοράρεις δεν μπορείς να νικήσεις”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης