Οι αναδυόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, ελπίζουν σε μια νέα χρονιά με οικονομική ευημερία, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία, ατενίζουν με απαισιοδοξία το 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο BVA-Gallup σε 53 χώρες και δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα δείχνουν ότι ένας στους δύο (ποσοστό 49%) πιστεύει ότι το 2011 θα είναι «μια χρονιά οικονομικής άνθισης» και μόνο το 14% θεωρεί ότι ο καινούργιος χρόνος θα φέρει μαζί του «οικονομικές δυσκολίες». Επιπλέον, το 63% των κατοίκων αυτών των χωρών — οι οποίες κατάφεραν να αντισταθούν στην κρίση — πιστεύει ότι η προσωπική κατάστασή του θα βελτιωθεί το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως, μόνο το 15% των κατοίκων της Δυτικής Ευρώπης θεωρεί ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευμάρειας. Για το 45% η κατάσταση θα μείνει «σταθερή», το 38% την θεωρεί «δύσκολη», ενώ το 3% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Το «χρυσό μετάλλιο» των αισιόδοξων του πλανήτη κερδίζουν επάξια οι Βιετναμέζοι και οι Νιγηριανοί, αφού οι μεν πρώτοι πιστεύουν, σε ποσοστό 70%, πως η φετινή θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευημερίας, ενώ οι δεύτεροι, όσον αφορά στην προσωπική τους κατάσταση, θεωρούν -σε ποσοστό 80%- πως το 2011 θα είναι καλύτερο από το 2010. Στο άλλο άκρο, μόνο το 14% των Αφγανών και το 12% των Ιρακινών εκτιμούν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν φέτος.

Στη Γαλλία, που, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση,  είναι η «βασίλισσα της απαισιοδοξίας», το 61% αναμένει «μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες», όπως και το 52% των Βρετανών, το 48% των Ισπανών και το 41% των Ιταλών. Μόνο δύο στους δέκα Γερμανούς (ποσοστό 22%) βλέπουν «μαύρο» το οικονομικό μέλλον, ενώ το 27% προβλέπει πως ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης