Αναθεώρηση του συστήματος υγείας, καθώς και η ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας ζητά τώρα από την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ, προσδιορίζοντας ουσιαστικά την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Στο 4,2% αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος, κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2008, με βάση όσα εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2007, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%, ενώ το 2009 αναμένεται να υποχωρήσει και πάλι στο 3,2%. Όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, «ο πληθωρισμός μπορεί να μην υποχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων».

Για το ρυθμό ανάπτυξης, προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 3,5% φέτος για υποχωρήσει ελαφρά το 2009 σε 3,4%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διευρυνθεί στο 15,3% του ΑΕΠ το 2008, από 14,1% του ΑΕΠ πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεσή του, ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να μειώσει τη γραφειοκρατία, καθώς τα δημόσια οικονομικά απειλούνται από τη γήρανση του πληθυσμού και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

«Η εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι σημαντική. Απαραίτητη είναι επίσης η πλήρης αναθεώρηση του συστήματος υγείας καθώς και η ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας» επισημαίνεται στην έκθεση.

Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, εκτιμά ότι το 2007 διαμορφώθηκε στο 3,1% του ΑΕΠ, έναντι 2,8% που λέει η κυβέρνηση. Σημειώνεται πως αντίστοιχες αντιρρήσεις για το έλλειμμα έχει εκφράσει και η Κομισιόν.

Το 2009, αναμένει να μειωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης