Ο πρώην αντιπρόεδρος του κουρδικού κόμματος Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), Μουσταφά Σρίκαγια, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόσωπο που συνελήφθη αναχώρησε από την Πάφο με τελικό προορισμό τη Σόφια, όμως το αεροπλάνο προσγειώθηκε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη στις 16.05 το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στη Βουλγαρία την ημέρα εκείνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελληνικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το όνομα Σαρικάια, που αναγραφόταν στο νομιμοφανές βουλγαρικό διαβατήριο, είναι καταχωρισμένο στο σύστημα Σέγκεν και ότι εις βάρος του εκκρεμεί τουρκικό ένταλμα σύλληψης.

Ο Κούρδος πολιτικός είπε στους αστυνομικούς ότι διώκεται για την πολιτική του δράση, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή του, ενώ παραδέχθηκε ότι το διαβατήριο με το οποίο ταξίδευε ήταν πλαστό.

Αμέσως υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση και αναμένεται να απαντηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δικαστήριο απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, καθώς κρίθηκε ότι βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης που αποκλείει το άδικο των πράξεών του.

«Αναγκάστηκα να βγω παράνομα από την Τουρκία, επειδή διώκομαι για την 30χρονη πολιτική μου δράση. Για αυτό τον λόγο φυλακίστηκα από το 1984 έως το 2004» ανέφερε στην απολογία του ο Σαρικάια και προσέθεσε ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος του DTP, που κρίθηκε παράνομο στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2009, επειδή οι τουρκικές Αρχές το συνδέουν με το ΡΚΚ.

Το κουρδικό κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) τον Δεκέμβριο του 2009 τέθηκε εκτός νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, καθώς κρίθηκε ότι διατηρεί διασυνδέσεις με μέλη του αυτονομιστικού κινήματος του ΡΚΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης