Και εκτός από γράμματα, οσονούπω, και Ιστορία! Το “παπαγαλίζειν” και μάλιστα ανακρίβειες στη χώρα των κορυφαίων φιλοσόφων και ιστορικών όλης της ανθρωπότητας, είναι άθλια κατάντια και συμφορά για το μέλλον της, που διαγράφεται ζοφερό για τους περισσότερους. Αν στον 21ο αιώνα εξακολουθεί ο πολιτισμός να είναι όπλο και η γνώση δύναμη, τότε, ας ανασκουμπωθούμε καλύτερα για να γράψουμε από την αρχή Ιστορία και μάλιστα από την… πρώτη δημοτικού.

Το διαβόητο βιβλίο της έκτης Δημοτικού, πάντως, ξαναγράφεται απ’ την αρχή. Εκδήλωσαν ενδιαφέρον περί τους 50 συγγραφείς και περί τους 70 κριτές για να δοθεί στα παιδιά (από του χρόνου πρώτα ο Θεός) άλλη μια ευκαιρία να μάθουν τι ακριβώς συνέβη (τα παλιά χρόνια) με τους Τούρκους. Από τους δεκάδες ενδιαφερόμενους καθηγητές, που το πήραν προσωπικά και πατριωτικά, επιλέχτηκε τελικώς η ομάδα που θα συγγράψει αλλά και εκείνη που θα κρίνει το αποτέλεσμα ώστε να αποκτήσουν τα δημοτικά σχολεία μετά τον ντόρο που έγινε με τον “συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης”  ένα σωστό βιβλίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο αν το προϊόν γνώσης που περιέχεται σε κάθε σχολικό εγχειρίδιο αποδίδεται με ορθό επιστημονικά και ιστορικά τρόπο. Το μέγα πρόβλημα δεκαετίες τώρα είναι ευρύτερο υπό την έννοια ότι στην Ελλάδα όπου το εκπαιδευτικό σύστημα νοσεί δραματικά, άρα και το επίπεδο της παιδείας, τα περισσότερα βιβλία είναι γραμμένα έτσι που αντί να έλκουν τη μαθησιακή διάθεση των νέων την απωθούν δραματικά. Οδηγούν τα παιδιά στο να γίνουν… παπαγαλάκια.

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης αναλαμβάνει αυτήν την δύσκολη αποστολή: να γίνουν όλα τα εκπαιδευτικά βιβλία χαρά για τη νεολαία. Περιμένουμε να δούμε το θαύμα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης