Από τις μεγάλες επιτυχίες του 2004, στο σοκ του 2008. Ο ελληνικός αθλητισμός από το ζενίθ των επιτυχιών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την κατάκτηση του Euro, έφτασε τέσσερα χρόνια μετά στο ναδίρ… κατακτώντας το «χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

Πρόκειται για μια χρονιά που, όσο καλά και να ξεκίνησε με τις πολλές διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκό, αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο, χάλασε στο δεύτερο μισό με τα κρούσματα ντόπινγκ να γονατίζουν τον ελληνικό αθλητισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εθνική Ομάδα της Άρσης Βαρών, ο Γιάννης Δρυμωνάκος, ο Τάσος Γκούσης, ο Δημήτρης Ρέγας και η Φανή Χαλκιά, συνέθεσαν το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων με τα θετικά δείγματα της παράνομης ουσίας μεθυλετριενολόνης και έγιναν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές στο θρίλερ της μάστιγας του ντόπινγκ, με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το ΕΣΚΑΝ, τη WADA, τη ΔΟΕ και την ΕΟΕ.

Το σοκ με την Άρση Βαρών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σεφτέ… στη «χρονιά της ντόπας» έκανε η Εθνική Ομάδα της Άρσης Βαρών. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έντεκα αθλητές της Dream Team του Χρήστου Ιακώβου, βρέθηκαν στις 4 Απριλίου «θετικοί» σε έλεγχο του ΕΣΚΑΝ στην ουσία που το 2008 είχε την τιμητική της. Η μεθυλετριενολόνη (Μ3) εξουδετέρωσε ένα μεγάλο μέρος των ελπίδων της Ελλάδας για κατάκτηση μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Η παραδοσιακή μας δύναμη ξεκληρίστηκε, με αποτέλεσμα να ταξιδέψει για την… τιμή των όπλων στο Πεκίνο.

«Βούλιαξε» ο Δρυμωνάκος

Ο… 12ατος αθλητής, που μπλέχτηκε στα δίχτυα της μεθυλετριενολόνης, ήταν ο Γιάννης Δρυμωνάκος. Ο καλύτερος Έλληνας κολυμβητής, ο οποίος, λίγο καιρό πριν, είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης και χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής, δεν ταξίδεψε στο Πεκίνο.

«Θετικός» ο Τάσος Γκούσης

Στο… γαϊτανάκι του ντόπινγκ, σειρά πήρε ο Τάσος Γκούσης. Ο πρωταθλητής του στίβου βρέθηκε «θετικός» στην ουσία Μ3 και ο ίδιος χαρακτήρισε το γεγονός «δολιοφθορά, μέχρι να ξεκληριστεί όλη η ελληνική αποστολή του Πεκίνου».

Το… κερασάκι στην τούρτα με Ρέγα και Χαλκιά

Το ξεκλήρισμα των Ελλήνων αθλητών ολοκληρώθηκε με τα θετικά δείγματα του 400αρη, Δημήτρη Ρέγα, αλλά και της πρωταθλήτριας Φανής Χαλκιά, τα οποία προκάλεσαν και το μεγαλύτερο πάταγο, με αποκορύφωμα τη δήλωση του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, περί «χρυσού μεταλλίου της Ελλάδας στη… ντόπα».

Συνολικά, βρέθηκαν 31 θετικά δείγματα από το ΕΣΚΑΝ, τη ΔΟΕ και τη WADA το 2008, από την κωπηλασία, την ποδηλασία και την πυγμαχία, ενώ υπήρξε δείγμα ακόμα και από σχολικό πρωτάθλημα.

Η Ελλάδα μπορεί να βρέθηκε στην πρώτη θέση, αλλά στο σύνολό τους οι Ολυμπιακοί, αλλά και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2008 χαρακτηρίστηκαν από το ντόπινγκ με «θετικά» δείγματα, στη σκοποβολή, σε άλογα της ιππασίας, μέχρι και στο μπάσκετ με αμαξίδια!

Ευχή μας, το 2009 να είναι ένα έτος με καθαρό αθλητισμό!   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης