Η zougla.gr κάνει «flash back» και σας παρουσιάζει τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την Ελλάδα το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία απόπειρα αυτοκτονίας και ένα «ροζ» DVD

Η απόπειρα αυτοκτονίας του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου, λίγες ημέρες πριν φύγει το 2007, είναι η απαρχή ενός σκανδάλου που τους επομένους μήνες συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και θέτει σε δοκιμασία την κυβέρνηση, αφού φαίνεται να «αγγίζει» το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στην υπόθεση, που τελικά αποδεικνύεται ένα «ροζ» σκάνδαλο, εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, εκτός από τον γεν. γραμματέα, μία συμβασιούχος, η Εύη Τσέκου, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η ιστορία του ροζ «DVD» και του κομιστή του.

Τον τελικό λόγο έχει ο εισαγγελέας, που απαγγέλλει κατηγορίες για κακουργήματα. Κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών προφυλακίζονται, δύο δικηγόροι αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν, ενώ ένας βουλευτής της ΝΔ διαγράφεται, για να επιστρέψει λίγους μήνες αργότερα.


«Έφυγε» ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Στις 28 Ιανουαρίου, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά από επτά μήνες σκληρής δοκιμασίας, χάνει τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Η σορός του εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ την κηδεία του παρακολουθούν συγκλονισμένοι δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Μαχητικός, ειλικρινής και πάνω απ’ όλα επικοινωνιακός, ο μακαριστός Χριστόδουλος εξέφραζε συχνά τις ανησυχίες μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Αναμφίβολα, άφησε τη σφραγίδα του βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των πιστών.

Στις 7 Φεβρουαρίου, εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο μητροπολίτης Θηβών, κ. Ιερώνυμος.


Συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό South Stream

Στην Μόσχα παρουσία του προέδρου Β. Πούτιν και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή υπογράφεται στις 29 Απριλίου, ενεργειακή συμφωνία για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Ο νέος αγωγός South Stream θα έχει διαδρομή 900 χιλιομέτρων και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Με τη συμφωνία, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, ενώ ανοίγει μία νέα σελίδα στις διεθνείς σχέσεις με τη «στροφή» προς την Ρωσία.


 «Μαύρο χρήμα» της Siemens σε ελληνικά κόμματα

Η έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου, για δωροδοκίες που διέπραξε η εταιρεία Siemens, αγγίζει και την Ελλάδα.

«Μαύρο χρήμα» σε πολιτικό κόμμα, χωρίς να αναφέρει το όνομα, αποκαλύπτει ότι εισέρρευσε από τα ταμεία της Siemens η ιδιαιτέρα γραμματέας του τέως διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μ. Χριστοφοράκου.

Την παραίτησή του υποβάλλει σύμβουλος της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, όταν ανακαλύφθηκε ότι τιμολόγιο της Siemens που είχε κοπεί στο όνομά του, αφορούσε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του γραφείου της υπουργού. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σπεύδει να εξοφλήσει αντίστοιχα τιμολόγια.

Στις 28 Ιουνίου, ο Θ. Τσουκάτος, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του Κ. Σημίτη, καταθέτει στον εισαγγελέα για το 1 εκ. μάρκα που φέρεται να έλαβε από τη Siemens και όπως υποστηρίζει κατέληξαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Η έρευνα της εισαγγελίας για τις συμβάσεις του ΟΤΕ με την Siemens και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I ολοκληρώνεται με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου.

Η αντιπολίτευση διαφωνεί με την πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.


Άγρια δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου

Ο Νίκος Σεργιανόπουλος βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στην οδό Μετεώρων στο Παγκράτι το πρωί της 4ης Ιουνίου, από την οικιακή του βοηθό. Τα μεσάνυχτα της προηγούμενης νύχτας είχε δεχτεί 21 μαχαιριές στο λαιμό, τον πνεύμονα και την καρδιά.

Οι αστυνομικοί εντοπίζουν ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο μαχαίρι, με το οποίο ο δολοφόνος κατακρεούργησε τον άτυχο ηθοποιό, καθώς και ίχνη γενετικού υλικού σε αποτσίγαρα και κουτάκια μπύρας.

Μετά από ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων συλλαμβάνεται στις 26 Ιουλίου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ανάφης ως ύποπτος για τη δολοφονία του ηθοποιού ο 30χρονος Γεωργιανός David Murtiknelli. Αρχικά αρνείται την ενοχή του. Λίγες ώρες αργότερα ομολογεί: «Μου ζήτησε να προχωρήσουμε σε σεξουαλικές πράξεις και του επιτέθηκα».


Η απαγωγή Μυλωνά και η σύλληψη Παλαιοκώστα

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008. Τρεις κουκουλοφόροι απαγάγουν στις 11 το βράδυ τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Γιώργο Μυλωνά, έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.

Δύο ημέρες αργότερα, οι απαγωγείς τηλεφωνούν στη σύζυγο του βιομηχάνου και ζητούν 30 εκατομμύρια ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Η οικογένεια του Γιώργου Μυλωνά παραδίδει στους απαγωγείς περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και μετά από 13 ημέρες ομηρίας, οι απαγωγείς αφήνουν ελεύθερο τον επιχειρηματία.

Μετά από μεγάλη επιχείρηση των ΕΚΑΜ συλλαμβάνεται το βράδυ της 20ης Αυγούστου ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος, Βασίλης Παλαιοκώστας, ως «εγκέφαλος» της απαγωγής Μυλωνά. Μαζί του συλλαμβάνονται και οι τέσσερις συνεργοί του.

Η κινηματογραφική απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιούνιο του 2006, έχει μείνει στα ελληνικά χρονικά.


Μπράβοι ξυλοφόρτωσαν μέχρι θανάτου 20χρονο Αυστραλό στην Μύκονο

29 Ιουλίου 2008. Ο 20χρονος Ντουζόν Ζαμίτ από το Σίδνεϊ πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από μπράβους κέντρου διασκέδασης στο νησί της Μυκόνου. Το 20χρονο παλικάρι νοσηλεύεται για ημέρες εγκεφαλικά νεκρό στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο πατέρας, επιδεικνύοντας απίστευτο μεγαλείο ψυχής, αποσυνδέει τον Ντουζόν από τη μηχανική υποστήριξη και δέχεται να δωρίσει την καρδιά του γιου του σε Αυστραλό υπήκοο που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, καθώς και τα υπόλοιπα όργανά του σε άλλους συνανθρώπους μας.


Μακελειό στην Σαντορίνη

Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στα ελληνικά χρονικά λαμβάνει χώρα στις 3 Αυγούστου στο χωριό Βουρβούλο κοντά στα Φηρά της Σαντορίνης.

Ο 31χρονος μάγειρας, Αθανασίος Αρβανίτης, μετά από καυγά, αποκεφαλίζει την 25χρονη σύζυγό του, Αδαμαντία Κάρκαλη, δασκάλα στο επάγγελμα και στη συνέχεια περιφέρει το κεφάλι της στους δρόμους του χωριού.

Σωρεία λαθών από την Αστυνομία, λίγο έλειψαν να προκαλέσουν λουτρό αίματος, αφού τέσσερις άνθρωποι, ένας αστυνομικός και 3 πολίτες τραυματίστηκαν κατά την καταδίωξη του δράστη, ο οποίος ήταν σε κατάσταση αμόκ.


Το «ιερό σκάνδαλο» που συγκλονίζει την Ελλάδα

Κόλαφος αποδεικνύεται για την κυβέρνηση η ανταλλαγή εκτάσεων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου. Η Μονή παίρνει «φιλέτα» -από τα οποία επωφελούνται και ιδιώτες- και δίνει εκτάσεις χαμηλής ή και μηδαμινής αξίας.

Η έρευνα της εισαγγελίας και η παραίτηση δύο εισαγγελέων, αποκαλύπτουν αυτό που όλοι εικάζουν: την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Δύο υπουργοί παραιτούνται, ο Γ. Βουλγαράκης και ο Θ. Ρουσόπουλος και δύο βουλευτές ο Π. Τατούλης και ο Σ. Δαϊλάκης τίθενται εκτός ΝΔ, επειδή άσκησαν κριτική.

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η κοινή γνώμη έκπληκτη παρακολουθεί μία παρέλαση πολιτικών, επιχειρηματιών, νομαρχών, δημάρχων και καλλιτεχνών, ενώ τα ποσά που διακινούνταν από τους λογαριασμούς της Μονής ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Η Εξεταστική αδυνατεί να καταλήξει σε ένα ενιαίο πόρισμα, πάντως καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες σε νυν και πρώην υπουργούς.


Η δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η «αφύπνιση» της νεολαίας

Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, Εξάρχεια. Η σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, καρφώνεται στην καρδιά του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η κραυγή «αντηχεί» σε όλη την Ελλάδα.

Η αφορμή δίνεται για ένα πρωτοφανές ξέσπασμα οργής των νέων. Όλα τα αδιέξοδα, οι αγωνίες και τα «θέλω» της νεολαίας έρχονται στο προσκήνιο και οι δρόμοι όλης της χώρας κατακλύζονται από χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και απλούς πολίτες. 

Η Ελλάδα για περισσότερες από 15 ημέρες «φλέγεται» και βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Ορισμένοι βρίσκουν την ευκαιρία και προκαλούν τεράστιας έκτασης επεισόδια, καταστρέφοντας και λεηλατώντας δεκάδες καταστήματα. Ωστόσο, οι μαθητές και οι φοιτητές της Ελλάδας αντιστέκονται και δεν επιτρέπουν στους λίγους να επισκιάσουν τις δικές τους ειρηνικές κινητοποιήσεις.

Η συνέχεια των κινητοποιήσεων στις 9 Ιανουαρίου του νέου έτους…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης