Όλα τα νέα στοιχεία των ερευνών. Τι «δείχνει» το πόρισμα της βαλλιστικής. Πώς αντιμετωπίζει η Αστυνομία το τρίτο κατά σειρά περιστατικό με πυροβολισμούς την τελευταία εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πιστόλι 9 χιλιοστών οι βολίδες

Τελειωμό δεν έχουν τα απανωτά περιστατικά με αγνώστους που πυροβολούν στη μέση του δρόμου, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές. Το βράδυ των Χριστουγέννων ήταν η σειρά των επιβατών του προαστιακού σιδηροδρόμου που κατευθυνόταν στην περιοχή του Ρουφ να δεχθούν τα πυρά αγνώστων.

Όπως προέκυψε από την εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, τα θραύσματα της βολίδας  που εντοπίστηκε μέσα στο βαγόνι, προέρχονται από πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Στο βαγόνι εντοπίστηκαν τέσσερα θραύσματα μίας βολίδας, ενώ μια δεύτερη χτύπησε αλλά δεν διεπέρασε το τζάμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξέρουν» τους δράστες, δίχως να ολοκληρωθεί η έρευνα  

Το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης που ολοκληρώθηκε το πρωί προκάλεσε ανακούφιση στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό, γιατί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανησυχούσαν μήπως οι δράστες του περιστατικού ευθύνονται και για την επίθεση που σημειώθηκε στην κλούβα της ΕΛ.ΑΣ, τις πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης.

Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία της Αστυνομίας υποβάθμισε το περιστατικό. Αξιωματικοί έκαναν λόγο για τυχαίο περιστατικό και το απέδωσαν στις ομάδες αλλοδαπών και ρομά που κατοικούν στην περιοχή. Όλα αυτά τα διοχέτευαν με μεγάλη βεβαιότητα και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα. Δηλαδή ό,τι ακριβώς είχε γίνει και με τον τραυματισμό του 15χρονου Γιώργου Παπλωματά στο Περιστέρι, που αρχικά αποδόθηκε σε αεροβόλο, αλλά και κατά την επίθεση εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, όπου σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση το λεωφορείο είχε υποστεί …βλάβη.

Το χρονικό

Η αμαξοστοιχία 4345 που απετελείτο από 4 συρμούς και εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο-Αθήνα στις 23.37 δέχτηκε 2 πυροβολισμούς σε απόσταση λίγων μέτρων προτού φτάσει στο σταθμό του Ρέντη.

Μία 27χρονη γυναίκα που επέβαινε στο βαγόνι,  ξύπνησε από το δυνατό θόρυβο και είδε σπασμένα  τα δύο τζάμια.

Ειδοποίησε το μηχανοδηγό, ο οποίος και ακινητοποίησε το τρένο.

Ακούστε τη μαρτυρία της Ευαγγελίας Καραμέρου, της επιβάτιδος που επέβαινε στο συρμό.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι άγνωστοι είχαν πυροβολήσει το τρένο από τη δεξιά πλευρά με πιστόλι των 9 χιλιοστών. Θραύσματα της σφαίρας βρέθηκαν μέσα στο τρένο, ενώ η δεύτερη σφαίρα δεν βρέθηκε.

Τι ψάχνουν

Το κρούσμα της χθεσινής νύχτας είναι το τρίτο που προστίθεται στον τραυματισμό του μαθητή από το Περιστέρι- έως σήμερα δεν έχει εντοπιστεί ο δράστης- αλλά και στην επίθεση κατά της κλούβας των ΜΑΤ. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την προέλευση και τα κίνητρα των επιθέσεων αυτών, αν δηλαδή, κάποια από αυτές, προέρχεται από τρομοκρατική οργάνωση ή πρόκειται για ομάδες που επιδιώκουν κάτι άλλο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην ΕΛ.ΑΣ, τα  κρούσματα αυτά, δεν προκαλούν απλό προβληματισμό, αλλά σημαίνουν συναγερμό ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να «ξεφεύγει». Για την επίθεση στον προαστιακό, αυτό που οι ίδιοι οι άνθρωποι της Αστυνομίας διοχετεύουν,  είναι ότι δεν έχει επιληφθεί η Αντιτρομοκρατική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι οργανωμένο ή σοβαρό, παρά το γεγονός ότι από τύχη δεν τραυματίστηκαν οι επιβάτες. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν έχει επιληφθεί η Αντιτρομοκρατική, καθώς μιλάμε για κρούσματα που η έρευνα θα δείξει αν συνδέονται με κοινούς σκοπούς ή καταστάσεις.

Με την υπόθεση ασχολείται η Ασφάλεια Πειραιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απίθανο να προκύψουν στοιχεία που θα οδηγήσουν σε άλλο επίπεδο ερευνών. Από την άλλη πλευρά το ενδεχόμενο συγκεκριμένες ομάδες ή μεμονωμένα άτομα να λειτουργούν «εμπρηστικά» στο κλίμα των ημερών παραμένει ανοιχτό. Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες ολόκληρο το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή με αυξημένες βάρδιες των ομάδων φρούρησης αλλά και καταστολής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης