Σύγχυση στην ΕΛ.ΑΣ. και πληθώρα σεναρίων πυροδοτεί η επίθεση με τουλάχιστον επτά πυροβολισμούς από καλάσνικοφ εναντίον κλούβας των ΜΑΤ προχθές νωρίς το πρωί στην οδό Κοκκινοπούλου στο Γουδή.

Το πόρισμα της βαλλιστικής, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, «προδίδει» ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προέκυψε από την εξέταση στους κάλυκες από τα ειδικά εργαστήρια της Αστυνομίας, τα όπλα είναι δύο καλάσνικοφ διαφορετικά μεταξύ τους και τα δύο των 7,62 χιλιοστών.

Από το ένα όπλο προέρχονται οι τρεις και από το άλλο όπλο οι τέσσερις κάλυκες που εντοπίστηκαν.

Οι δράστες ήταν περισσότεροι από ένας, με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να θεωρούν βέβαιο ότι στο σημείο υπήρχε και τρίτο άτομο, που έκανε τον “τσιλιαδόρο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι πλέον σκέφτονται σοβαρά ότι οι δράστες μπορεί να ήθελαν να σκοτώσουν, σενάριο το οποίο αρχικά τουλάχιστον είχε αποκλειστεί.

Αρχικά εκτιμούσαν ότι στόχος των ενόπλων δεν ήταν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν αστυνομικό, αλλά μέσω της πράξης τους να στείλουν το δικό τους προειδοποιητικό μήνυμα προς την Αστυνομία.

Λαϊκή Δράση: “Εμείς χτυπήσαμε την κλούβα των ΜΑΤ”

Με τηλεφώνημα που έγινε προχθές στις 16:21 στα γραφεία της zougla.gr, η οργάνωση «Λαϊκή Δράση» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Η κλήση που δέχτηκε το τηλεφωνικό κέντρο της zougla.gr ήταν από απόκρυψη. Ο άγνωστος άνδρας ζήτησε επιτακτικά να μιλήσει με δημοσιογράφο της ηλεκτρονικής εφημερίδας. Τον συνέδεσαν αμέσως.

Στο δημοσιογράφο που σήκωσε το τηλέφωνο ανέφερε πολύ βιαστικά τα εξής: «Η οργάνωση «Λαϊκή Δράση» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του οχήματος των ΜΑΤ. Επίσης, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τον εκρηκτικό μηχανισμό που έχει τοποθετηθεί  σε κάδο σκουπιδιών πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας και θα εκραγεί σε 15 λεπτά».

Αμέσως, ενημερώθηκε η Αστυνομία για την «περίεργη» κλήση που δέχτηκε το τηλεφωνικό κέντρο μας.

Η βόμβα, που είχαν αναφέρει στο τηλεφώνημα, δεν «έσκασε» ποτέ.

Ο Στέλιος Παπαθεμελής για το «χτύπημα»

«Μπορεί να μην πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση με την έννοια που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, αλλά για αρχόμενη τρομοκρατική οργάνωση που προέκυψε μέσα σε συνθήκες σύγχυσης και εσωτερικής αβεβαιότητας», αναφέρει στη zougla.gr ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, σχολιάζοντας την προχθεσινή επίθεση κατά της κλούβας των ΜΑΤ.

Σε ό,τι αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Παπαθεμελής επισημαίνει ότι «είναι πια αναγκαίο και ώριμο να αντιμετωπιστεί στη σωστή του βάση», δηλώνοντας κατηγορηματικά: «να εφαρμοστεί ο νόμος. Το άσυλο κατοχυρώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία. Δεν κατοχυρώνει την εγκληματικότητα».

Οι έρευνες στην Πολυτεχνειούπολη και το κατοχικό πολυβολείο

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στη zougla.gr απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι σκοπευτές να βρίσκονταν σε κάποιο σημείο του δρόμου, αφού τόσο οι επιβαίνοντες στην κλούβα, όσο και δύο αστυνομικοί που έκαναν περιπολία σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο, δεν αντελήφθησαν κάποια ύποπτη δραστηριότητα.

Αργά προχθές το βράδυ έγινε γνωστή η μαρτυρία ενός άνδρα των ΜΑΤ, ο οποίος επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού όπως κατέθεσε στους συναδέλφους του είδε μια λάμψη την στιγμή που ακούστηκε ο πυροβολισμός από τον εσωτερικό χώρο της Πολυτεχνειούπολης.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα στον περιβάλλοντα χώρο της Πολυτεχνειούπολης και ιδιαίτερα στο σημείο του παλιού πολυβολείου, από όπου προήλθαν, κατά πάσα πιθανότητα, οι ριπές, καθυστέρησε γιατί, όπως εξηγούσαν αστυνομικοί, δεν ήθελαν να συμπέσει με το συλλαλητήριο που ήταν σε εξέλιξη στην Αθήνα.

Νωρίς προχθές το απόγευμα, σχεδόν 10 ώρες μετά την επίθεση, κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. μπήκε στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης και περισυνέλεξε επτά κάλυκες των 7,62 χιλιοστών που εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη.

Το λεωφορείο που μετέφερε 23 αστυνομικούς των ΜΑΤ αναχώρησε στις 5:45  από την έδρα των ΜΑΤ που βρίσκεται στην οδό Κοκκινοπούλου, στο Γουδή.

Το λεωφορείο κινήθηκε με κατεύθυνση την Κατεχάκη και λίγο προτού στρίψει στη λεωφόρο με κατεύθυνση προς τα δεξιά, δέχτηκε τα πυρά των αγνώστων. Από τις τουλάχιστον επτά σφαίρες που ρίχθηκαν, δύο καρφώθηκαν στο λεωφορείο.

Η πρώτη χτύπησε το μοτέρ της μηχανής, στο πίσω δεξιό μέρος του οχήματος, ενώ η δεύτερη σφαίρα τρύπησε το λάστιχο που βρίσκεται στην πίσω και δεξιά πλευρά. Η σφαίρα τελικά βρέθηκε στον τροχό, ενώ το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε στην Κατεχάκη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς από τους επιβαίνοντες.

«Η επίθεση εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ ερευνάται. Οι άνδρες των ΜΑΤ, που βρίσκονταν μέσα στο όχημα, πήγαν κανονικά στη δουλειά τους και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης