Η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 50.000 ρουκέτες και πυραύλους, γεγονός το οποίο αναζωπυρώνει τους φόβους για μια πιο ευρεία σύγκρουση με το Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Times» της Νέας Υόρκης.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, εκφράζει τις ανησυχίες του όσον αφορά στο λιβανικό σιιτικό κίνημα, αντιδρώντας σε μια σειρά από δημοσιοποιήσεις που έγιναν μέσω του ιστότοπου WikiLeaks και οι οποίες είχαν ως πηγή αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα φαίνεται να καταδικάζουν τη διάδοση των όπλων στην περιοχή, κυρίως από τη Συρία, υπογραμμίζουν οι «New York Times».

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας σημειώνει ότι μεταξύ των 50.000 βαλλιστικών αυτών μηχανισμών που διαθέτει το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, βρίσκονται 40 με 50 πύραυλοι Fateh-110, ικανοί να φτάσουν ως το Τελ Αβίβ και ως το μεγαλύτερο μέρος των άλλων περιοχών του ισραηλινού εδάφους, όπως επίσης και 10 πύραυλοι Scud-D.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα τις ανησυχίες ότι μια ενδεχόμενη νέα σύγκρουση μεταξύ του σιιτικού αυτού κινήματος και του Ισραήλ θα μπορούσε να γενικευτεί σε έναν πόλεμο που θα προκαλούσε ανάφλεξη σε όλη την περιοχή, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ας σημειωθεί πως τα τηλεγραφήματα δείχνουν επίσης ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του συριακού Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε ότι η χώρα του παραδίδει τέτοια όπλα στη Χεζμπολάχ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης