Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα εξέφρασαν ικανοποίηση για την επίτευξη, μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων και διαφωνιών, της διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι θα ενισχύσει τις αμερικανικές εξαγωγές κατά περίπου 11 δις δολάρια και θα στηρίξει περίπου 70.000 θέσεις εργασίας στη χώρα του, ενώ ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ είπε ότι θα έχει «τεράστια οφέλη και για τις δύο χώρες».

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σε μερικές ημέρες, αφού οι διαπραγματευτές των δύο κρατών καταλήξουν για τις λεπτομέρειες και αναφέρουν στους προέδρους, είπε εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμπορική συμφωνία υπεγράφη αρχικά την 30ή Ιουνίου 2007, αλλά η κύρωσή της καθυστέρησε λόγω των προστριβών και των διαφωνιών για θέματα όπως τα αμερικάνικα αυτοκίνητα και το άνοιγμα της αγοράς βοδινού της Νότιας Κορέας.

«Η συμφωνία είναι ουσιώδης. . . αντανακλά τα συμφέροντα και των δύο χωρών με έναν ισορροπημένο τρόπο και θέτει τα θεμέλια για αμοιβαία κέρδη», είπε ο Λι, καλώντας το νοτιοκορεάτικο κοινοβούλιο και το αμερικάνικο Κογκρέσο να κυρώσουν τη συμφωνία το συντομότερο.

Το αμερικανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο στην Κορέα χαρακτήρισε τη συμφωνία πλαίσιο για «ελεύθερο και δίκαιο» εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2011.

Ωστόσο οι όροι της αναμένεται να διχάσουν τους Δημοκρατικούς, κάτι που σημαίνει ότι ο Ομπάμα θα πρέπει να βασιστεί στους Ρεπουμπλικάνους για την κύρωσή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης