Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 πυροσβεστών, 1.500 στρατιωτικών και εκατοντάδων ανδρών της αστυνομίας και πληρωμάτων των ασθενοφόρων, συμμετέχουν στην προσπάθεια γύρω από το δάσος Καρμέλ νότια της πόλης, όπου η φωτιά ξεκίνησε την Πέμπτη.

Μέχρι στιγμής από την μεγάλη πυρκαγιά έχουν χάσει τη ζωή τους 41 άνθρωποι, 17 έχουν νοσηλευτεί και τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τοπικές Αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια δέντρα έγιναν στάχτη, ενώ 17.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έξι χωριά εκκενώθηκαν.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από την ξηρασία, και τις υψηλές θερμοκρασίες που “στέγνωσαν” κυριολεκτικά το έδαφος.

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά νερού από τη Μεσόγειο στην προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 36 από τα 42 θύματα ήταν δόκιμοι δεσμοφύλακες που είχαν σταλεί στην περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά για να βοηθήσουν στην μεταφορά των κρατουμένων σε μια φυλακή που βρισκόταν στη διαδρομή της φωτιάς την Πέμπτη. Το λεωφορείο τους τυλίχτηκε από τις φλόγες, που δεν άφησαν τίποτα περισσότερο από το απανθρακωμένο πλαίσιο του οχήματος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι φλόγες απειλούσαν τα χωριά Νιρ Τζιόν και Έιν Χοντ, που εκκενώθηκαν. Η φωτιά εμποδίστηκε να φθάσει στη Ντενίγια, προάστιο της Χάιφας, παρότι είχε πλησιάσει στο ένα χιλιόμετρο κάποια στιγμή.

Η πύρινη λαίλαπα έφθασε σε ένα ξενοδοχείο και σε προστατευόμενο χώρο για άγρια ζώα.

Μια άλλη φωτιά, που ξέσπασε κοντά στην Μααλότ, περίπου 40 χλμ. βόρεια από εκείνη στο Καρμέλ, τέθηκε υπό έλεγχο. Αξιωματούχοι είπαν ότι ενδέχεται να πρόκειται για εμπρησμό. Χθες, συνελήφθησαν δύο άτομα ως ύποπτα για εμπρησμό στο Καρμέλ.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε χθες την ευγνωμοσύνη του στην Αίγυπτο και την Ιορδανία που έστειλαν δυνάμεις για να συμβάλλουν στην κατάσβεση, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έστειλαν αεροσκάφη κι ελικόπτερα. Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε επίσης προσωπικά τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή βοήθειας.

Ήταν η πρώτη φορά που οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών συνομίλησαν τους τελευταίους 18 μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης