Ένας λοχίας, με ειδικότητα τραυματιοφορέα, των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών, μετά την ομολογία της ενοχής του στην κατηγορία ότι άνοιξε πυρ εναντίον άοπλων Αφγανών αγροτών.

Πέντε από τους 12 στρατιώτες κατηγορούνται για φόνο εκ προμελέτης, στην χαρακτηριζόμενη ως πιο σοβαρή υπόθεση δίωξης για ακρότητες από άνδρες του στρατού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από την έναρξη του πολέμου το 2001 που έχει φθάσει σε στρατοδικείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετοί από τους κατηγορούμενους φέρονται να έκαναν συλλογή από ακρωτηριασμένα δάκτυλα και άλλα ανθρώπινα υπολείμματα ως πολεμικά τρόπαια.

Στην πρώτη συνεδρίαση του στρατοδικείου για την υπόθεση ο 25χρονος λοχίας Ρόμπερτ Στίβενς, ομολόγησε ότι άνοιξε πυρ εναντίον δύο άοπλων Αφγανών χωρίς κανένα λόγο, λέγοντας πως έδρασε βάσει διαταγών από τον επικεφαλής της διμοιρίας του στην διάρκεια περιπόλου τον Μάρτιο.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει ως έρευνα για τη χρήση χασίς από μέλη της μονάδας η οποία ήταν τότε γνωστή ως 5η ταξιαρχία Στράικερ, αλλά έλαβε σταδιακά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι φωτογραφίες -που ως σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί- προκάλεσαν συγκρίσεις με εκείνες των κρατουμένων στη φυλακή Άμπου Γράιμπ στο Ιράκ το 2004.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης