Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Η πρόσθεση όρχεως και ο κίνδυνος συστροφής

Αναγνώστης: Έχω ένα γιο 13 ετών ο οποίος γεννήθηκε χωρίς τον αριστερό του όρχι λόγω συστροφής όταν ήταν ακόμη έμβρυο. Σε ηλικία 6 μηνών επεβλήθη σε επέμβαση για να αφαιρεθεί ο όρχις που ποτέ δεν αναπτύχθηκε. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πότε μπορεί ,εφόσον το επιθυμεί, να κάνει πρόθεση όρχεως και αν αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον άλλο του όρχι. Θα ήθελα επίσης να γνωρίζω αν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να παρουσιάσει πρόβλημα υπογονιμότητας εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητέ

Σε περίπτωση που ο όρχις αφαιρέθηκε λόγω νέκρωσης, εξαιτίας ενδομήτριου συστροφής, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο άλλος όρχις να συστραφεί επίσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τόσο η γονιμότητα, όσο και η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού ως άνδρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη περίοδος ηλικιακά, που εμφανίζεται συστροφή στα αγόρια είναι η προεφηβική και εφηβική. Όλα αυτά όμως σαφέστατα δεν ισχύουν σε περίπτωση που ο ένας και μοναδικός όρχις έχει καθηλωθεί προηγουμένως.

Η πρόθεση καλό θα ήταν να τοποθετηθεί προς το τέλος της εφηβείας όταν η ανάπτυξη του όρχι θα έχει ολοκληρωθεί. Σχετικά με την γονιμότητα σε άνδρες με μονήρη όρχι, αυτοί δεν έχουν στατιστικά σημαντικά ποσοστά υπογονιμότητας.

Μετά τιμής
 
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ M.D. Ph.D. FEBU FEAPU
Χειρουργός Ουρολόγος Παίδων / Εφήβων
Προγεννητική Συμβουλευτική
Ιατρείο : Βασ. Σοφίας & Αιγινήτου 4, Αθήνα, τκ 11528
Τηλ./Fax : 210 7242272 Tηλ. : +30 6944 420 604, +30 6944 420
www.pediatrikiurologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης