Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο αναφέρει πως πολλοί μεσήλικες και ηλικιωμένοι Αμερικανοί με διαβήτη είναι σεξουαλικά ενεργοί αλλά είναι πιθανότερο να έχουν σεξουαλικά προβλήματα σε σχέση με τους ομοίους τους χωρίς διαβήτη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «Οι ασθενείς και οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν πως οι περισσότεροι μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνθρωποι σε σε σταθερή σχέση, είναι ακόμα σεξουαλικά ενεργοί παρά το διαβήτη τους.». και συνεχίζει: «Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν σεξουαλικά προβλήματα με τα οποία κανείς δεν ασχολείται. Η μη αναγνώριση και ενασχόληση με σεξουαλικά θέματα των μεσηλίκων και ηλικιωμένων διαβητικών μπορεί να ελαττώσει την ποιότητα ζωής και κυρίως την προσαρμογή στη νόσο.»
Για την έρευνα οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περίπου 2.000 άτομα ηλικίας 57-85 ετών σε περίοδο 9 μηνών περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 1.993 συμμετέχοντες ερωτήθηκαν στις οικίες τους, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, ελέγχθηκε η φαρμακευτική αγωγή τους και έδωσαν δείγματα αίματος για να εξετασθεί η ρύθμιση ή όχι του διαβήτη τους.
Από τις ερωτήσεις και τα δείγματα αίματος, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ένα τεστ διαβήτη που μετρά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), μπόρεσαν να βάλουν τους συμμετέχοντες σε κατηγορίες: διαγνωσμένος διαβήτης, μη διαγνωσμένο διαβήτη κι αυτούς χωρίς ενδείξεις διαβήτη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 47% των ανδρών είχαν διαβήτη, με το 25% να γνωρίζει και 22% να μη γνωρίζει πως έχουν την ασθένεια. Για τις γυναίκες, η εξέταση αίματος έδειξε πως περίπου 40% είχε διαβήτη, με 20,5% να το γνωρίζει και 19% να μην το γνωρίζει.

Αυτοί οι αριθμοί συνάδουν με προηγούμενες έρευνες σε ανθρώπους άνω των 60 και υπολογισμούς που υποδηλώνουν πως περίπου 12 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 60 ζουν με διαβήτη (πολλοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα πάνω στη σεξουαλική δραστηριότητα, βρήκαν πως περίπου 70% των ανδρών με σύντροφο που είχαν διαβήτη και 60% των γυναικών με σύντροφο που είχαν διαβήτη ήταν σεξουαλικά ενεργοί: Έκαναν σεξ 2-3 φορές το μήνα, περίπου όσο οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν διαβήτη.

«Οι σεξουαλικές συμπεριφορές στα ζευγάρια δεν διέφεραν λόγω φύλου ή κατάστασης του διαβήτη» αλλά βρέθηκε πως η ασθένεια επηρέαζε και την επιθυμία και τις ικανοποίηση από την σεξουαλική πράξη.
Αν και η αναλογία με διαγνωσμένο ή μη διαβήτη που ανέφεραν πως είχαν προβλήματα οργασμού ήταν περίπου ίδια με την αναλογία των ανδρών χωρίς διαβήτη, οι στυτικές δυσκολίες κι η έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ ήταν πιο συνηθισμένες στους άνδρες με διαγνωσμένο διαβήτη.

Επίσης, οι γυναίκες με μη διαγνωσμένο διαβήτη ήταν λιγότερο πιθανό να μιλήσουν για το σεξ με το γιατρό τους (μόνο 11% είπαν πως το έκαναν), σε σχέση με τις γυναίκες με διαγνωσμένο διαβήτη (19%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άνδρες ήταν 28% και 47%.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι μισές περίπου γυναίκες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν έχουν σταθερή σχέση, ενώ είναι πολύ πιθανό οι γυναίκες με διαβήτη να μην σταθερό σύντροφο σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Φαίνεται επίσης ότι οι γυναίκες σε σταθερή σχέση αποφεύγουν περισσότερο την σεξουαλική πράξη και μιλάνε λιγότερο στον γιατρό τους σε σχέση με τους άνδρες που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και βρίσκονται σε σταθερή σχέση.

Πριν απ’ αυτήν την έρευνα, λίγα ήταν γνωστά για τη σεξουαλική συμπεριφορά και τα προβλήματα στους ανθρώπους με μη διαγνωσμένο διαβήτη.

Οι ειδικοί εξηγούν πως ίσως το γεγονός πως δε γνωρίζουν πως έχουν διαβήτη προστατεύει τους ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια (πιθανότατα επειδή είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο) από το ψυχολογικό βάρος του στίγματος που συχνά ακολουθεί τη διάγνωση.

«Η αυξημένη εμφάνιση των δυσκολιών οργασμού στους ανθρώπους που δε γνωρίζουν πως έχουν διαβήτη υποδηλώνει πως είναι κυρίως σωματικές.»

« Η στυτική δυσλειτουργία και η απώλεια ενδιαφέροντος στους άνδρες με διάγνωση μπορεί να οφείλεται σε ένα μέρος στο ψυχολογικό βάρος του διαβήτη.»

Οι ερευνητές αναφέρουν πως ο διαβήτης μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ορμή, δεδομένου πως μόνο πάνω από 60% των ανδρών χωρίς διαβήτη ανέφεραν να έχουν αυνανιστεί το περασμένο 12μηνο σε σύγκριση με το 47% των ανδρών με διαγνωσμένο και μη διαβήτη.

Παρόμοια παρατηρήθηκαν στις γυναίκες: Αν και λιγότερες στο σύνολο ανέφεραν πως αυνανίστηκαν τους περασμένους 12 μήνες (22,5%), η αναλογία γυναικών χωρίς διαβήτη που ανέφεραν πως το έκαναν ήταν 29% σε σχέση με μόνο 15% των γυναικών με διαγνωσμένο και μη διαβήτη.

Επίσης, όπως και με τους άνδρες, οι γυναίκες με διαγνωσμένο και μη διαγνωσμένο διαβήτη ανέφεραν μεγαλύτερο ποσοστό οργασμικών δυσκολιών.

«Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι συχνά στους ασθενείς με διαβήτη και πολλοί ασθενείς δεν συζητούν αυτά τα θέματα με τους γιατρούς τους.»

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης