Η αποκατάσταση μιας δίκαιης και αμερόληπτης εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών, που χάθηκε στην περσινή σύνοδο , είναι ο στόχος που θα κρίνει κατά πόσον η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού θα είναι επιτυχημένη. Αυτά δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αχίμ Στάινερ, αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ και εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).
Ο κ. Στάινερ κατά τη χθεσινή ομιλία του στην ετήσια διάλεξη του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου με θέμα «Προς μια Πράσινη Οικονομία: ευκαιρίες για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» εξέφρασε και την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες, αλλά ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Πιστεύει, τέλος, ότι παρά την κρίση κυβερνητικού χρέους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κοιτάξουν τις στρατηγικές επενδύσεις για τις αυριανές αγορές και τις θέσεις εργασίας του αύριο, επιλέγοντας την οδό της μετάβασης σε μια «πράσινη» οικονομία.
«Στο Κανκούν πρέπει να δούμε ακριβείς αριθμούς και δεσμεύσεις ότι αυτά τα 30 δισεκατομμύρια που οι χώρες υποσχέθηκαν στην περυσινή Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη έχουν μπει πραγματικά στο τραπέζι και είναι διαθέσιμα. Μπορούμε, επιπλέον, να σημειώσουμε πρόοδο στο θέμα των δασών, τα οποία είναι ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Η μείωση των εκπομπών μέσω του προγράμματος για την αντιμετώπιση της αποδάσωσης είναι κρίσιμης σημασίας βραχυπρόθεσμη δράση, η επιτάχυνση της οποίας πρέπει να εξασφαλιστεί. Και ευελπιστούμε ότι θα κάνουμε την προεργασία, ώστε μετά από ένα χρόνο όταν συναντηθούμε στο Γιοχάνεσμπουργκ, να επιστρέψουμε στη διαπίστωση της ανάγκης πως χρειαζόμαστε μια συμφωνία-πλαίσιο που θα επιτρέπει στις χώρες να λένε: «εντάξει, αν εγώ κινηθώ γρηγορότερα, ξέρω ότι κι εσύ θα κινηθείς γρηγορότερα». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα, για την ώρα, είναι, ωστόσο, η έλλειψη δίκαιης και αμερόληπτης εμπιστοσύνης. Αν αυτό δεν υπάρχει αυτό, δεν εξασφαλίζεις συμφωνία», τόνισε ο Αχίμ Στάινερ.
Για το ρόλο των Η.Π.Α. στην επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα, επεσήμανε ότι «αν ο μεγαλύτερος ρυπαντής, δεν καταστεί η ατμομηχανή για μια παγκόσμια κλιματική πολιτική και εταιρική σχέση, οι διαπραγματεύσεις θα επηρεαστούν αρνητικά». Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε δράσεις, καθώς επενδύουν μεγάλα ποσά σε περισσότερο αποδοτική ενέργεια από ανανεώσιμες. Η εξέλιξη των ενδιάμεσων εκλογών κάνει τις διαπραγματεύσεις πιο δύσκολες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν, εκτιμά ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.
Αναγνωρίζει, παράλληλα, ότι λόγω των δημοσιονομικών εμποδίων, οι περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με μείζονα πρόκληση. Υπενθύμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το συνολικό ύψος των πακέτων τόνωσης της οικονομίας παγκοσμίως ανήλθε σε τρία τρισ. δολάρια, ένας αριθμός χωρών επένδυσε σε πράσινες τεχνολογίες σημαντικό μέρος των πακέτων τόνωσης των οικονομιών τους.
«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι ακόμη και σε μια περίοδο αυστηροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής και διαχείρισης της κρίσης χρέους, οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε ιδιαίτερα στρατηγικές επιλογές όσον αφορά το πώς διαθέτουν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, όχι μόνον για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χθες αλλά και επενδύοντας στην ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει για το αύριο», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στάινερ.
«Νομίζω ότι εδώ είναι που οι σκεπτικιστές για την κλιματική αλλαγή και οι λοιποί αμφισβητίες πρέπει να σταθούν και να πουν στο εαυτό τους ότι, ακόμη και αν δεν κατέχουμε την τέλεια γνώση ούτε έχουμε και την ικανότητα να κατανοήσουμε ακριβώς το τι θα συμβεί, στην περίπτωση που οι κίνδυνοι για αυτές τις αλλαγές είναι αρκούντος πραγματικοί τότε πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε σήμερα», κατέληξε ο διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.