Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Σι Τζινπίνγκ δικτάτορα, μια ημέρα αφότου ο Αμερικανός διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Πεκίνο για να σταθεροποιήσει τις διμερείς σχέσεις που η Κίνα λέει ότι βρίσκονται στη χειρότερη φάση.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο σχολίασε πως ο χαρακτηρισμός αυτός «προσβάλλει με σοβαρό τρόπο την πολιτική αξιοπρέπεια της Κίνας και αποτελεί ανοιχτή πολιτική πρόκληση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινεζική πλευρά εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκειά της και επισήμανε ότι καταδικάζει έντονα το εν λόγω σχόλιο, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ.

Το σχόλιο του Μπάιντεν προκάλεσε ενύπωση καθώς την Δευτέρα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι πιστεύει ότι πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν στο σωστό δρόμο και έδειξε ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μπλίνκεν.

Αξίζει ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν κάνει τέτοιες δηλώσεις σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, όπου συνήθως οι προσκεκλημένοι είναι λιγοστοί και οι κάμερες, τα μικρόφωνα και οι φωτογραφικές μηχανές δεν επιτρέπονται — αν και δημοσιογράφοι που είναι παρόντες μπορούν να ακούσουν τις εναρκτήριες δηλώσεις του προέδρου και να τις αναμεταδώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης