Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν τον πρώτο γενετικό παράγοντα που συνδέεται με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, αποδεικνύοντας το θεώρημα, ότι οι γενετικές πληροφορίες μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, για  να οδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων για θεραπεία.

«Η ανακάλυψη αυτή απαντά σε ένα από τα πιο σημαντικά κλινικά ερωτήματα του καρκίνου του προστάτη- την ικανότητα να μπορούμε σε αρχικό στάδιο να ξεχωρίσουμε μεταξύ επιθετικής και αργά εξελισσόμενης ασθενείας. Αν και ο γενετικός δείκτης αυτή τη στιγμή έχει περιορισμένη κλινική χρήση, πιστεύουμε πως έχει τη δυνατότητα κάποια μέρα να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες κλινικές μεταβλητές, και οι γενετικοί δείκτες να προβλέψουν ποιοι άνδρες έχουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε ένα στάδιο όπου η ασθένεια είναι ακόμα ιάσιμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το 25% όλων των διαγνώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ. Αυτοψίες υποδηλώνουν πως οι περισσότεροι άνδρες που μεγαλώνουν θα αναπτύξουν βλάβες στον προστάτη, που, αν διερευνηθούν, μπορεί να διαγνωστούν ως καρκίνος.

Αν και οι περισσότεροι άνδρες έχουν αργά εξελισσόμενη ασθένεια, οι επιθετικοί καρκίνοι του προστάτη είναι πλέον η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ, με 27.000 θανάτους τον χρόνο.

«Η αδυναμία που έχουμε μέχρι σήμερα να ξεχωρίζουμε τον επικίνδυνο για τη ζωή, επιθετικό καρκίνο του προστάτη από την συντριπτική πλειονότητα των αργά εξελισσόμενων περιπτώσεων προκαλεί δίλημμα για τη θεραπεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ οι ερευνητές έχουν εντοπίσει και άλλες πολλαπλές γενετικές μεταβλητές που συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει γενετικοί παράγοντες που συνδέονται με την επιθετικότητα της ασθένειας.

Οι ερευνητές, βασιζόμενοι στα υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν πως κάποιοι άνδρες έχουν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη, έκαναν την υπόθεση πως οι κληρονομικές γενετικές παραλλαγές υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν δείκτες, για να εντοπίσουμε αυτούς τους άνδρες σε ένα πρώιμο, ιάσιμο στάδιο της ασθένειας.

«Χρειάζονται επειγόντως αναγνωριστικοί παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο να έχει ή να αναπτύξει κάποιος επιθετικό καρκίνο, για να μειώσουμε την υπερβολική διάγνωση και υπερβολική θεραπεία του κοινού καρκίνου».

Η έρευνα αφορούσε στην ανάλυση γενετικών πληροφοριών από 4.849 άνδρες με επιθετικό καρκίνο και 12.205 με αργά εξελισσόμενη ασθένεια, για να προσδιοριστεί αν οι άνδρες με επιθετική ασθένεια είχαν κοινά γενετικά στοιχεία.

Οι ερευνητές βρήκαν μια γενετική μεταβλητή που συνδεόταν με 25% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικής ασθένειας.

«Μία μόνη μεταβλητή με μέτρια επίδραση, όπως αυτή, είναι απίθανο να είναι αρκετή από μόνη της για να προβλεφθεί ο κίνδυνος. Όμως ο εντοπισμός της είναι σημαντικός, γιατί υποδηλώνει πως υπάρχουν μεταβλητές στο γονιδίωμα που προδιαθέτουν τους άνδρες για επιθετική ασθένεια».

Όσες περισσότερες μεταβλητές εντοπιστούν που συνδέονται με την επιθετική ασθένεια, τόσο πιθανότερο είναι οι γιατροί να μπορέσουν να εξετάσουν τους άνδρες για να καθορίσουν τον κίνδυνο επιθετικής ασθένειας όχι μόνο τη στιγμή της διάγνωσης, αλλά αρκετά νωρίτερα στη ζωή τους, για να τους κατηγοριοποιήσουν σε εκείνους με τακτικότερες εξετάσεις.

«Υποθέτουμε πως ένα πλαίσιο μεταβλητών θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέρος ανάπτυξης στρατηγικής εξετάσεων που θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ανδρών που χρειάζονται εξετάσεις, και κατ’ επέκταση να μειώσει την υπερβολική διάγνωση, ενώ επίσης να εντοπίζει τους άνδρες που κινδυνεύουν ν’ αναπτύξουν επιθετική ασθένεια στο στάδιο κατά το οποίο η ασθένεια είναι πιθανώς ιάσιμη».

Διαβάστε περισσότερα www.andrologia.gr

Το άρθρο υπογράφει ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης