Θάνος Ξυδόπουλος
Το φάρμακο σεμαγλουτίδη, το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την εξάρτηση από το αλκοόλ.
Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, το φάρμακο μείωσε την υποτροπή της κατανάλωσης αλκοόλ και την πρόσληψη αλκοόλ σε αρουραίους περισσότερο από το μισό. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eBioMedicine.
Η σεμαγλουτίδη πωλείται με εμπορικές ονομασίες Ozempic και Wegovy. Δεδομένου ότι το Wegovy έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, η ζήτηση έχει αυξηθεί, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια του φαρμάκου τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν ανέκδοτες ενδείξεις ασθενών με παχυσαρκία ή διαβήτη που λένε ότι η λαχτάρα τους για αλκοόλ έχει μειωθεί από τότε που άρχισαν να παίρνουν το φάρμακο.
Σήμερα, τα άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ αντιμετωπίζονται με συνδυασμό διαφόρων ψυχοκοινωνικών μεθόδων και φαρμάκων. Τέσσερα εγκεκριμένα φάρμακα είναι διαθέσιμα. Δεδομένου ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια ασθένεια με πολλές αιτίες, η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων ποικίλλει και επομένως είναι σημαντικό να αναπτυχθούν πρόσθετα φάρμακα θεραπείας.
Η σεμαγλουτίδη είναι μια ουσία μακράς δράσης που χρειάζεται να λαμβάνουν οι ασθενείς μόνο μία φορά την εβδομάδα με ένεση. Δρα στον υποδοχέα της ορμόνης GLP-1 και μπορεί να ληφθεί σε μορφή δισκίου.
Στη μελέτη, οι εξαρτημένοι από το αλκοόλ αρουραίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με σεμαγλουτίδη, η οποία μείωσε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ και ακόμη μείωσε τις υποτροπές. Οι υποτροπές αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τα άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ -ένα άτομο που απέχει από το αλκοόλ για μια περίοδο και υποτροπιάσει μπορεί να πίνει περισσότερο από ό,τι πριν.
Στη μελέτη, οι αρουραίοι που έλαβαν τη θεραπεία μείωσαν την πρόσληψη αλκοόλ στο μισό σε σύγκριση με ζώα που δεν έλαβαν θεραπεία. Η σεμαγλουτίδη μείωσε την πρόσληψη αλκοόλ εξίσου σε αρσενικούς και θηλυκούς αρουραίους.
Η μελέτη αναφέρει ένα εντυπωσιακά καλό αποτέλεσμα, αν και θα απαιτηθούν κλινικές μελέτες προτού το φάρμακο μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την εξάρτηση από το αλκοόλ, και τέτοιες μελέτες χρειάζονται χρόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό αυτά τα αποτελέσματα να ισχύουν και στους ανθρώπους, καθώς αποτελέσματα από άλλες μελέτες για φάρμακα εξάρτησης από το αλκοόλ που έγιναν με το ίδιο ερευνητικό μοντέλο έδειξαν παρόμοια επίδραση στους ανθρώπους, όπως στους αρουραίους.
«Υπάρχουν, φυσικά, διαφορές στη διεξαγωγή μελετών σε ζώα και ανθρώπους, και αυτές πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια προηγούμενη μελέτη σε ανθρώπους στην οποία μια παλαιότερη έκδοση των φαρμάκων για τον διαβήτη που δρουν στον υποδοχέα της GLP-1 βρέθηκε ότι μειώνει την πρόσληψη αλκοόλ σε υπέρβαρα άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ», είπε η Elisabet Jerlhag, καθηγήτρια φαρμακολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.