Ανοιχτή επιστολή – Καταγγελία

“Μας εκτελούνε με σφαίρες ντουμ – ντουμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σφαίρες ντουμ – ντουμ

σφαίρες ντουμ – ντουμ

Και μεις ξεπουλιόμαστε στο γιουσουρούμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ταραρατατατζούμ

για ένα κουστούμ’…”

(Ευγενής προσφορά του Νικόλα Άσιμου στους οδυρόμενους μαγαζάτορες της Αθήνας).

Σήμερα που η Ελλάδα συγκλονίζεται και η Ευρώπη παρακολουθεί με δέος την εξέγερση των νέων, σήμερα που είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ανεπάρκεια, την αναισθησία, την αναλγησία και την αδράνεια της κυβέρνησης, του γραφειοκρατικού μηχανισμού  των κρατικών υπηρεσιών και των πολιτικών όλων των αποχρώσεων, πονάμε αβάσταχτα όταν βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές. Φοβόμαστε ότι «ο εξευτελισμός μας έχει γίνει τέλειος», όπως λέει κι ο Ρίτσος, όταν φτάνουμε στο σημείο να ζητάμε από το κράτος των λαμόγιων και των αρπαχτών να μας προστατέψει από τις φωτιές, ή, που είναι ακριβώς το ίδιο, από την αστυνομία των λοσταριών να προστατέψει τα μαγαζιά μας.

Από την Τρίτη το βράδυ, ο Κώστας Χαρδαβέλας έβαλε σε ολόκληρο το έθνος μια ερώτηση κρίσεως:

«Ποια μονάδα της Ελληνικής αστυνομίας φοράει στολή με κουκούλες και περιλαμβάνει στον εξοπλισμό της δίμετρα … λοστάρια; Και ποιο σκοπό εξυπηρετούν τα εν λόγω ‘εξαρτήματα στολής’;;;».

Μέχρι στιγμής, οι απαντήσεις της ΕΛ.ΑΣ., της κυβέρνησης, του κράτους γενικά, αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης βαθμολογούνται με μηδέν (Παρέδωσαν λευκή κόλλα!). Και τώρα τι θα κάνουν οι ευφυείς Έλληνες πολίτες;; Ο κυρίαρχος λαός;;

Θα εξακολουθήσουν να κλαίνε;;;

Ή θα βγουν επί τέλους στο δρόμο μαζί με τα παιδιά τους;;; Έστω και αργά;;;

Μη στενοχωριόσαστε σύντροφοι μαγαζάτορες. Και μεις τα ίδια κορόιδα είμαστε!

Που περιμένουμε από αυτό το κράτος, μέριμνα, προστασία και κατανόηση για τους πυροπαθείς.

Είμαστε για να γελάει μαζί μας ο Κούγιας!!

Γιάννης Μπακόπουλος

Κείμενο της Πρωτοβουλίας Επιστημόνων για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της χώρας, στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους 300 βουλευτές όλων των κομμάτων, σε όλες τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, στον Τύπο και τα ΜΜΕ, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Απευθύνεται τέλος στους Έλληνες πολίτες που κατοικούν αυτή τη χώρα και εισπράττουν το θλιβερό απολογισμό όλης αυτής την αναλγησίας.

Οι υπογράφοντες, μέλη της Πρωτοβουλίας Επιστημόνων για τις δασικές πυρκαγιές και των ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, υποβάλαμε στις 15 Σεπτεμβρίου την παρακάτω αίτηση στις αναγραφόμενες εννέα Νομαρχίες των πυρόπληκτων περιοχών.

Οι Νομαρχίες στις οποίες εστάλησαν τα ερωτήματα είναι οι πιο κάτω:

Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας.

Από τότε και ενώ, τηλεφωνικά ή γραπτά, λάβαμε τους αντίστοιχους αριθμούς πρωτοκόλλων, με μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας, καθώς υπήρχε απροθυμία, μόνο η Νομαρχία Αργολίδος έστειλε μια υποτυπώδη απάντηση, η οποία κατά το μέγιστο μέρος της, δεν δίνει ικανοποιητικές εξηγήσεις και πληροφορίες στα ερωτήματά μας.

Η Νομαρχία Ηλείας, αν και έστειλε μια πρώτη τυπική απάντηση πριν τη συμπλήρωση 20 ημερών από την επιστολή μας, όπου επικαλούμενη τη σχετική διάταξη του νόμου, δεσμεύεται να απαντήσει εντός διμήνου, μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει άλλη απάντηση. Καμία άλλη Νομαρχία δεν έχει στείλει το παραμικρό. Η δίμηνη προθεσμία εξαντλήθηκε την 26η Νοεμβρίου 2008.

Τα ερωτήματά μας αναφέρονται στις εκ του Νόμου υποχρεώσεις των Νομαρχιών (Νόμος 3013/2002 «Περί αναβαθμίσεως της Πολιτικής Προστασίας» και Υπουργική Απόφαση 1299/2003 «Περί εγκρίσεως του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής προστασίας ‘Ξενοκράτης’») σχετικά με την Πολιτική Προστασία.

Και όμως οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της προστασίας των πολιτών, οι άνθρωποι που έχουν μεγάλες ευθύνες για τις περσινές καταστροφές από τις φωτιές και τους δεκάδες νεκρούς, οι άνθρωποι που έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να ενημερώνουν τους πολίτες ΚΩΦΕΥΟΥΝ….

Δύο περιπτώσεις υπάρχουν: ή η αλαζονεία της εξουσίας δεν τους αφήνει να απαντήσουν ή δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε οπότε τι να απαντήσουν;;;;;;;

Οι διατάξεις των Νόμων διατυπώθηκαν με σκοπό την προστασία των χώρων ευθύνης των Νομαρχιών από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές (Πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, ραδιενεργή, χημική ή βιολογική μόλυνση). Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007, έγινε φανερό ότι τυχόν παραλείψεις στα θέματα πολιτικής προστασίας θα έχουν τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό, την οικονομική ζωή και το φυσικό περιβάλλον των περιοχών ευθύνης των Νομαρχιών.

Φοβόμαστε ότι πράγματι υπάρχουν σοβαρότατες παραλείψεις στα θέματα πολιτικής προστασίας. Πιστεύουμε ότι η αδιαφορία, η αμέλεια ή η ανικανότητα και το βόλεμα των παραγόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έχει δημιουργήσει μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση, με αποτέλεσμα μια εθνική συμφορά όπως αυτή του 2007 να είναι πλέον θέμα τύχης και χρόνου. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι Νομάρχες και τα υπόλοιπα υπεύθυνα πρόσωπα των Νομαρχιών δεν έχουν ακόμα απαντήσει και δεν έχουν σκοπό να απαντήσουν.

Με βάση τα δικαιώματά μας στην ενημέρωση για την προστασία της χώρας μας, δικαιώματα που πηγάζουν από την οδύνη και την οργή μας για τις καταστροφές του 2007, του 2008 και όλων των καταστροφών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, απαιτούμε να μάθουμε με ποιο δικαίωμα οι Νομάρχες αυτοί μας αγνοούν και μας περιφρονούν και απαξιούν τους Νόμους, την υποτιθέμενη «ευνομούμενη και συντεταγμένη» Ελληνική Πολιτεία και τελικά τον κοινό νου ενός ολόκληρου λαού.

Με άλλα λόγια, ζητάμε από αυτή την «ευνομούμενη και συντεταγμένη» Ελληνική Πολιτεία απλά να αποδείξει ότι υπάρχει και σέβεται τον εαυτό της.

Περιμένουμε απάντηση.

Είμαστε  πλέον υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις νόμιμες οδούς που επιτάσσει το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Επισυνάπτεται το ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στους Νομάρχες.

 

Οι υπογράφοντες:

Μπακόπουλος Ιωάννης

Μαθηματικός

Επιστημονικός συνεργάτης στην Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου

Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Tέρμα Πατρ. Γρηγορίου και Νεαπόλεως

15 310 Αγία Παρασκευή

Τηλ: 210 6549935

Ηλ. Ταχ: yannisbakopoulos@yahoo.com

 

Ράπτης Θεοφάνης

Φυσικός-Προγραμματιστής-Συγγραφεύς

Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών

Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Tέρμα Πατρ. Γρηγορίου και Νεαπόλεως

15 310 Αγία Παρασκευή

Τηλ: 210 8677509

Ηλ. Ταχ: rtheo@dat.demokritos.gr

 

Δρ Παπαδόπουλος Παντελής

Αστροφυσικός

Argelander Institute for Astronomy

University of Bonn

Auf dem Huegel 71

53121 Bonn

Deutschland

Τηλ: 0049 1737189546

Ηλ. Ταχ: padeli@astro.uni-bonn.de

 

Δρ Καραφόλας Νίκος

Μηχανικός Οπτικών Ινών

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

Εuropean Space Agency

PO BOX 299

Noordwijk AG 2200

The Netherlands

Τηλ: 0031 71 5655144

Ηλ. Ταχ: Nikos.Karafolas@esa.int

 

Στάθης Διομήδης

Μηχαν. Αεροσκαφών

Ελ. Επαγγελματίας

Συντονιστής Εθελοντικής Ομάδας

ΕΛΛΗΝΕS ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕS

http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/

Πεδιάδας 17-19, Περιστέρι, 121 36

Τηλ: 210 57 22 034 & 6972 259 600

Ηλ. Τaχ: stathisd@vivodinet.gr

 

Ακολουθεί το κείμενο της αιτήσεως.

Υποβολή Αιτήσεως

Μπακόπουλος Ιωάννης

Μαθηματικός

Επιστημονικός συνεργάτης  στην Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του

ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

 

Ράπτης Θεοφάνης

Φυσικός-Προγραμματιστής-Συγγραφεύς

ΔΤΕ/ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

210 8677509

t_raptis@yahoo.gr

 

Παπαδόπουλος Παντελής

Αστροφυσικός

Argelander Institute

University of Bonn

 

Καραφόλας Νίκος

Dr. Nikos Karafolas

ESTEC/European Space Agency

AG 2200 Noordwijk, The Netherlands

 

Προς τις Νομαρχίες

Αιτωλοακαρνανίας

Αργολίδος

Αρκαδίας

Αχαΐας

Ευβοίας

Ηλείας

Κορινθίας

Λακωνίας

Μεσσηνίας

 

Αξιότιμοι κκ. Νομάρχες.

Αποστέλλομε προς πρωτοκόλληση και διεκπεραίωση την ακόλουθη αίτηση.

Η Ελληνική Πολιτεία, δια του Νόμου 3013/2002 «Περί αναβαθμίσεως της Πολιτικής Προστασίας» σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση 1299/2003 «Περί εγκρίσεως του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής προστασίας ‘Ξενοκράτης’»  έθεσε τα θεμέλια για την οργάνωση και λειτουργία της πολιτικής προστασίας της χώρας.

Επιπροσθέτως, συμπληρώνεται ήδη έτος από την τεραστία καταστροφή λόγω των πυρκαγιών που έλαβαν χώρα στην περιοχή σας.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να ενημερώσετε για τα ακόλουθα:

1.Αν λειτουργούν υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στις Νομαρχίες σας και με πόσους είναι στελεχωμένες. Παρακαλούμε να ενημερωθούμε αναλυτικά για το ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, τηλέφωνο εργασίας εκάστου στελέχους.

2. Αν έχετε συντάξει σχέδια αντιμετωπίσεως κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές. Παρακαλούμε να αποστείλετε τα σχετικά σχέδια καθώς και κάθε σχετικό κείμενο.

3. Αν έχετε κέντρο επιχειρήσεων στην Νομαρχία σας. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αναλυτικά και λεπτομερώς για τον υπάρχοντα εξοπλισμό και μέσα, τον τρόπο και τη διαδικασία απόκτησης, χρηματοδοτήσεις και κάθε σχετική πληροφορία και έγγραφο. Παρακαλούμε ακόμα να μας ενημερώσετε για κάθε εν εξελίξει διαδικασία ανανεώσεως ή καλύψεως τυχόν ελλείψεων σε μέσα, εξοπλισμό ή προσωπικό.

4. Αν έχετε προβεί σε χαρτογράφηση των περιοχών υψηλού κινδύνου στην περιοχή δικαιοδοσίας σας, εν σχέσει με φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις τεχνολογικές μεθόδους αποκτήσεως και ανανεώσεως των χαρτών, συχνότητα ανανεώσεων, ιδιαίτερα τελευταία χρονολογία ανανεώσεως, καθώς και ποιες υπηρεσίες ή άλλοι φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες αποκτήσεως των χαρτών.

5. Αν έχετε μεριμνήσει δια την κατάρτιση εξωτερικού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης εν σχέσει με εγκαταστάσεις ή μονάδας που χειρίζονται ή περιέχουν επικίνδυνες χημικές, βιολογικές ή ραδιενεργές ουσίες. Παρακαλούμε για την ενημέρωση ως προς μέσα και τεχνικό εξοπλισμό για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, ομοίως ως εις τα ανωτέρω εδάφια 3 και 4.

6. Αν και με ποιους τρόπους, υλικά μέσα και προσωπικό έχετε οργανώσει τις υπηρεσίες σας ώστε να είναι ικανές για την αντιμετώπιση τυχόν καταστροφικών φαινομένων ως ανωτέρω. Παρακαλούμε για την κατά το δυνατόν πλήρη και αναλυτική ενημέρωσή μας.

7. Αν και με ποιες διαδικασίες έχετε μεριμνήσει για τη συμμετοχή του προσωπικού σας σε εκπαιδεύσεις και ασκήσεις πολιτικής προστασίας.

8. Αν και ποια αιτήματα και προτάσεις έχετε υποβάλει προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για χρηματοδοτήσεις δραστηριοτήτων και χορήγηση μέσων και υλικών. Αν και ποια υπήρξε η απάντηση των αρμοδίων ως ανωτέρω φορέων.

9. Αν και ποια έργα πολιτικής προστασίας έχετε εντάξει στον ετήσιο προϋπολογισμό της Νομαρχίας σας για το τρέχον έτος 2008 και το επόμενο 2009. Πόσα έργα εξετελέσθησαν ή εκτελούνται εντός του 2008. Παρακαλούμε να ενημερώσετε για τα στοιχεία του προϋπολογισμού των εγκεκριμένων ή εν εξελίξει έργων, χρονοδιάγραμμα εξελίξεως προϋπολογισμού δια το κάθε ένα και σχετική απορροφητικότητα κονδυλίων.

Παρακαλούμε ια την σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα αναλυτική και πλήρη ενημέρωσή μας. Εν πάσει περιπτώσει, επιφυλασσόμεθα για κάθε δικαίωμα και νόμιμη ενέργειά μας βάσει της κειμένης Νομοθεσίας και των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών της Ε.Ε.

Παρακαλούμε για την άμεση αποστολή σχετικού αριθμού πρωτοκόλλου της ανωτέρω αιτήσεως στον προς απάντηση αριθμό τηλεομοιοτυπίας (fax) ή, αντιστοίχως, την ανάλογη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Οι υπογράφοντες.

 

Μπακόπουλος Ιωάννης

Μαθηματικός

Επιστημονικός συνεργάτης  στην Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του

ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

yannisbakopoulos@yahoo.com

 

Ράπτης Θεοφάνης

Φυσικός-Προγραμματιστής-Συγγραφεύς

ΔΤΕ/ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

210 8677509

t_raptis@yahoo.gr

 

Παπαδόπουλος Παντελής

Αστροφυσικός

Argelander Institute

University of Bonn

 

Καραφόλας Νίκος

Dr. Nikos Karafolas

ESTEC/European Space Agency

AG 2200 Noordwijk, The Netherlands

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης