Οι άνδρες με ελαφρά έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία (ED) μπορεί να επωφεληθούν από τη θεραπεία με ενδοπεϊκές ενέσεις πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος (PRP) εντός των σηραγγωδών σωμάτων, όπως υποδηλώνει μια πρόσφατη μελέτη του Journal Of Sexual Medicine.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πρωτόκολλο τους για το PRP "φαίνεται να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία βραχυπρόθεσμα  και ότι τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν για έξι μήνες. Ωστόσο, παρατήρησαν επίσης ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το PRP παράγεται από το ίδιο αίμα του ασθενούς. Χρησιμοποιώντας έναν διαχωριστή αιμοπεταλίων, οι γιατροί παράγουν PRP, το οποίο έχει υψηλότερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων από το αίμα. Οι ενέσεις PRP έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων όπως η αρθρίτιδα και η τενοντίτιδα.

Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν υποδείξει ότι το PRP μπορεί να είναι χρήσιμο και για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, οι δοκιμές σε ανθρώπους ήταν περιορισμένες.

Η τρέχουσα μελέτη περιλάμβανε 60 ετεροφυλλόφιλους, σεξουαλικά ενεργούς άνδρες σε σταθερές σχέσεις. Όλοι οι άνδρες είχαν ελαφρά έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία, βάσει του Διεθνούς Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας (IIEF-EF). Η ηλικία τους κυμάνθηκε από 40 έως 70 ετών, με μέσο όρο ηλικίας 58,5 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τριάντα άνδρες ανατέθηκε να λάβουν δύο ενέσεις PRP. Οι υπόλοιποι 30 άνδρες έλαβαν δύο ενέσεις υποκατάστατου. Οι ενέσεις διαχωρίστηκαν κατά έναν μήνα. Στα σημεία παρακολούθησης μετά από έναν, τρεις και έξι μήνες, οι άνδρες αξιολογήθηκαν όσον αφορά τον πόνο που προκαλείται από τη θεραπεία (χρησιμοποιώντας μια Οπτική Αναλογική Κλίμακα), τις σεξουαλικές εμπειρίες (χρησιμοποιώντας ημερολόγιο Σεξουαλικών Επαφών), τη στυτική λειτουργία (χρησιμοποιώντας το IIEF-EF) και την ικανοποίηση από τη θεραπεία χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο «Δείκτης Ικανοποίησης από τη Θεραπεία της Στυτικής Δυσλειτουργίας» (EDITS).

Σε κάθε σημείο αξιολόγησης, οι ερευνητές καθόρισαν την ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά (MCID) για κάθε συμμετέχοντα. Οι άνδρες με ελαφρά και ελαφρά έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία επέτυχαν την MCID εάν οι βαθμολογίες τους στο IIEF-EF βελτιώθηκαν κατά δύο ή περισσότερους πόντους. Για τους άνδρες με μέτρια στυτική δυσλειτουργία, η MCID ορίστηκε ως βελτίωση 5 πόντων στο IIEF-EF.

Λόγω της πανδημίας COVID-19, ένας άνδρας στην ομάδα PRP και τέσσερις άνδρες στην ομάδα που έλαβε υποκατάστατο δεν υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις παρακολούθησης. Οι ερευνητές ανέφεραν τα εξής αποτελέσματα:

Ποσοστό ανδρών που πέτυχαν MCID

Οι άνδρες στην ομάδα PRP ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη θεραπεία και τα αποτελέσματα σε σύγκριση με την ομάδα υποκατάστατου. Η ομάδα υποκατάστατου ανέφερε μεγαλύτερο πόνο. Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητα παρενέργειες για καμία από τις δύο ομάδες.

Οι συγγραφείς ανέφεραν αρκετούς περιορισμούς στην έρευνα. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα βασίζονται σε εμπειρίες από ένα ιατρικό κέντρο που χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο σύστημα διαχωρισμού PRP. Επίσης, η ομάδα μελέτης ήταν μικρή και ο χρόνος παρακολούθησης ήταν σύντομος. Δεν πραγματοποιήθηκαν συγκρίσεις ασθενών με διαφορετικό βαθμό της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο το PRP βελτιώνει τη στυτική λειτουργία παραμένει άγνωστος», δήλωσαν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι αυτή η περιοχή χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Επιπλέον έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στα πρωτόκολλα PRP για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και στο εάν το PRP θα ήταν κατάλληλο ως μονοθεραπεία ή ως μέρος μιας συνδυαστικής προσέγγισης.

«Συνολικά, η θεραπεία με ενέσεις PRP ενδοπεϊκά, ως ένα νέο παράδειγμα του αναπτυσσόμενου πεδίου της αναγεννητικής ιατρικής, φαίνεται ότι αποτελεί μια ελπιδοφόρα προσθήκη στο οπλοστάσιο του ουρολόγου» συμπεραίνουν οι συγγραφείς.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης