Για την ερχόμενη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, διεκόπη η δίκη του Αλκέτ Ριζάι και της «Σούλας», που διεξήχθη σήμερα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, για την κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, στις 22 Φεβρουαρίου του 2009.

Ούτε στιγμή δεν σταμάτησε ο Αλκέτ Ριζάι να κρατά από το χέρι την κατά κόσμον Ασπασία Μητροπία.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ακόμα ένα ζευγάρι Αλβανών και ένας επιχειρηματίας, το αυτοκίνητο του οποίου χρησιμοποίησαν Παλαιοκώστας και Ριζάι για τη διαφυγή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερήμην του δικάστηκε και ο Βασίλης Παλαιοκώστας μόνο για το αδίκημα της απόδρασης, ο οποίος 20 μήνες μετά παραμένει ασύλληπτος,

Η «Σούλα» εμφανίσθηκε μελαχρινή στο δικαστήριο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η προσπάθεια του Ριζάι να την υπερασπιστεί κάθε φορά που γινόταν αναφορά στο πρόσωπό της, κατά τη διάρκεια της δίκης.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο πιλότος του ελικοπτέρου, Θεοφιλόπουλος Ηλίας, ο οποίος δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει στο πρόσωπο της «Σούλας» τη γυναίκα με το όνομα Αλεξάντροβα που νοίκιασε το ελικόπτερο, λέγοντας χαρακτηριστικά «πως δεν μπορώ να πάρω έναν άνθρωπο στον λαιμό μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας περιέγραψε πώς εκτυλίχθησαν τα γεγονότα, λέγοντας ότι η γυναίκα με το όνομα Αλεξάντροβα, η οποία παρουσιάσθηκε για να νοικιάσει το ελικόπτερο, του είπε ότι θα πάνε από το γήπεδο της Ιτέας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πως θα ήταν μαζί με το σύντροφό της. Με το που επιβιβάστηκαν, η εν λόγω γυναίκα τον απείλησε με μαχαίρι. «Αιφνιδιάστηκα, ξεκίνησα γα μία πτήση ρουτίνας και βρέθηκα να απειλούμαι με μία χειροβομβίδα (που κρατούσε ο άνδρας που ήταν μαζί της) και από την άλλη με ένα μαχαίρι. Όταν μου είπε πάμε για Κορυδαλλό, κατάλαβα ότι έχουμε μία υπόθεση καρμπόν με την προηγούμενη απόδραση».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ακόμα πως έπεφταν πολλοί πυροβολισμοί την ώρα της απόδρασης. Εκ των υστέρων, όμως, κατάλαβε ότι επρόκειτο για εκφοβισμό, καθώς μόνο 3-4 σφαίρες πέτυχαν το ελικόπτερο στην «κοιλιά».

«Μόλις μπήκαν στο ελικόπτερο Ριζάι και Παλαιοκώστας, οι επιβάτες δεν είχαν όρεξη για πολλά λόγια. Ο μόνος που μίλησε ήταν ο Παλαιοκώστας, ο οποίος μετά τα διόδια μου υπέδειξε το σημείο προσγείωσης. Όταν προσγειωθήκαμε ο Ριζάι, η Αλεξάντροβα και ο άλλος άνδρας πήδηξαν και εξαφανίστηκαν, ενώ ο Παλαιοκώστας μού είπε να περιμένω, για να μου βάλει μία κουκούλα στο κεφάλι» πρόσθεσε.

Ο πιλότος διευκρίνισε, πάντως, ότι η Αλεξάντροβα ήταν μετρίου ύψους, ξανθιά και πάρα πολύ αδύνατη. Όταν μάλιστα σηκώθηκε από το εδώλιο η «Σούλα», ο μάρτυρας είπε ότι ο σωματότυπος της Μητροπία είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν της Αλεξάντροβα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλο πέραν του Ριζάι».

Ο Θεοφιλόπουλος έχει κατηγορηθεί για συνέργεια στην απόδραση, ωστόσο αθωώθηκε, αλλά ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα Πειραιά.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο σωφρονιστικός υπάλληλος Λάμπρος Ζαμπέλης- φύλακας στο προαύλιο από όπου έγινε η απόδραση, ο οποίος ούτε αυτός αναγνώρισε τη «Σούλα», καθώς, όπως είπε, η γυναίκα που επέβαινε στο ελικόπτερο φορούσε σκούφο.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου παρέστη και ο δεύτερος πιλότος του ελικοπτέρου, Παναγιώτης Σπανός, ο οποίος κατέθεσε ότι ούτε αυτός αναγνώρισε στο πρόσωπο της «Σούλας» τη γυναίκα που είχε μεταφέρει, στις 13 Φεβρουαρίου το 2009, στην Αράχοβα, και δύο μέρες αργότερα την επέστρεψε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Η γυναίκα ήταν 1,65, 35 ετών με γαλανά μάτια. Φορούσε σκούφο. Είχε έρθει μόνη της χωρίς τα τρία παιδιά της, όπως είπε η υπάλληλος της εταιρείας της interJet , λόγω κακοκαιρίας. Όταν φτάσαμε στο ”Ελ. Βενιζέλος” με ρώτησε αν μπορούσε να πάρει το ελικόπτερο άλλη φορά από άλλη περιοχή».

Στη συνέχεια κατέθεσε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού στο Αλεποχώρι το οποίο νοίκιασε η «Σούλα». Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, παρενέβη ο Ριζάι, όταν η μάρτυρας είπε ότι η ενοικίαση έγινε λίγες ήμερες πριν από την απόδραση. Της απάντησε ότι η αλήθεια είναι πως η Σούλα νοίκιασε το σπίτι 14 Μαρτίου και όταν πήγε πρώτη φορά εκεί ήταν και αυτός μαζί. Η μάρτυρας τότε θυμήθηκε ότι ενδεχομένως να έγινε έτσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης