Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, η οποία θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο της χώρας έπειτα από την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, που δίνει πλέον την σκυτάλη στους πολίτες προικειμένου να βρεθούν μπροστά στις κάλπες.

Στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα μετά την πρώτη  ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, σχεδόν πέντε μονάδων (49,5%) ή 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (44,5%), υποψηφίου ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, έχουν κληθεί φύλακες οι οποίοι θα είναι παρόντες σε κάθε εκλογικό κέντρο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νοθεία. 

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το προβάδισμα Ερντογάν και τον φέρνουν να βρίσκεται μπροστά πέντε μονάδες ενώ σε νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Konda, ο Ερντογάν φτάνει σε ποσοστό το 52,7%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ινστιτούτα που διενεργούν τα γκάλοπ έπεσαν παρασσάγγας έξω στον πρώτο γύρο.

Μολονότι ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως το απόλυτο φαβορί, υπάρχει και μια ακόμη μεταβλητή που πρέπει να συνυπολογιστεί στον δεύτερο γύρο. Αυτή δεν είναι άλλη από τους 8,3 εκατ. ψηφοφόρους που δεν προσήλθαν στις κάλπες στην πρώτη αναμέτρηση. 

Ήδη στην τουρκική διασπορά, τα μέλη της οποίας είχαν περιθώριο να ψηφίσουν ως το βράδυ της Τρίτης, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη (1,9 εκατ. έναντι 1,69 εκατ.) απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο.

Μάχη μέχρι τέλους δίνει ο Κιλιτσντάρογλου

Σοκαρισμένος από την ήττα που δεν περίμενε στον πρώτο γύρο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξαφανίστηκε από τις τηλεοπτικές οθόνες την επομένη των εκλογών για να επανεμφανιστεί την τέταρτη ημέρα, έχοντας επανεφεύρει τον εαυτό του, μεταμορφωμένος σε υποψήφιο με τόνο πολεμικό.

Παράλληλα, ολόκληρη η αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως δόγματος, εθνικιστές και προοδευτικοί έχουν ταχθεί στο πλευρό του μεγάλου αντιπάλου του Ερντογάν γεγονός που γεννά αμφιβολίες σχετικά με το πόσο βέβαιη είναι η επανεκλογή του δεύτερου.

Τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ 

«Απελπισμένη κούρσα για ψήφους» βλέπει το BBC, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Το διεθνές μέσο επιβεβαιώνει το προβάδισμα Ερντογάν αλλά υποστηρίζει επίσης πως το χάσμα μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων μπορεί ακόμα να γεφυρωθεί είτε από τα 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο είτε από τους 2,8 εκατομμύρια υποστηρικτές του Σινάν Ογάν που ήρθε τρίτος, παρ’ ότι ο ίδιος ανακοίνωσε πως στηρίζει τον Ερντογάν στις δεύτερες εκλογές. 

Το CNN  με την σειρά του επισημαίνει πως ο δεύτερος γύρος της Κυριακής είναι ο πρώτος προεδρικός δεύτερος γύρος στην Τουρκία ενώ προσθέτει: «Το 2019, το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν έχασε τις μεγάλες πόλεις στις δημαρχιακές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας του, της Κωνσταντινούπολης. Στις 14 Μαΐου, η πλειοψηφία των ψήφων της Κωνσταντινούπολης πήγε στην αντιπολίτευση. Μένει να δούμε τι θα έχουν οι εκλογές της Κυριακής, αλλά εάν ο Ερντογάν κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία θα δικαιωθεί για ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, έλλειψη κράτους δικαίου και το τέλος της κοινωνικής αυτονομίας».

Σε νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Konda, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνει το 52,7%, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η Handelsblatt.

«Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι, τον χειμώνα, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, στο 85%, και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Ακόμη, η δημοτικότητα του Ερντογάν ζημιώθηκε λόγω των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, μετά τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος χρειάστηκε να ζητήσει δύο φορές συγγνώμη για την καθυστερημένη αντίδραση για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων», <αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω δημοσίευμα.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα εξηγεί όμως πως, παρά τα πολιτικά του λάθη, ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να προσελκύει ψηφοφόρους, αφ’ ενός μεν επειδή «σε περιόδους εθνικής κρίσης όπως τώρα, οι άνθρωποι συνήθως συσπειρώνονται γύρω από τον ηγέτη», αφ’ ετέρου δε επειδή «οι ψηφοφόροι δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στην ικανότητα της αντιπολίτευσης να διορθώσει τα πράγματα».

Διαβάστε επίσηςΤουρκία – Προεδρικές εκλογές: Προβάδισμα στον Ερντογάν δίνουν οι δημοσκοπήσεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης