Ορχήστρα με 20 έγχορδα και 4 πνευστά
20/10/2010
ΩΡΑ: 19:30
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 25,20,15€
ΜΑΘΗΤΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 15€

Μια από τις μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες εν ζωή και πολυβραβευμένος βιολίστας – μαέστρος Γιούρι Μπασμέτ μαζί με τον έξοχο σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέζο με τον βελούδινο ήχο θα παρουσιάσουν ένα δεξιοτεχνικό και εκφραστικό πρόγραμμα υψηλοτάτων προδιαγραφών με ρωσικό άρωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί τους οι Moscow Soloists, «…ίσως η καλύτερη ορχήστρα του είδους της παγκοσμίως», όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

«Χωρίς αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς παγκοσμίως» «Times» του Λονδίνου

Ο βραβευμένος με Grammy (2008) Yuri Bashmet είναι ο μουσικός που έκανε την βιόλα γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Γεννήθηκε στο Rostov το 1953.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σπούδασε στο moscow Conservatoire με τον Vadim Borissovsky και τον Fiodor Druzhinin. Από το 1975 παίζει με την σπάνια βιόλα Paolo Testori (Μιλάνο 1758). Πάνω από 50 έργα έχουν γραφτεί για αυτόν από συνθέτες όπως: A. Schnittke, G.Kancheli, E. Denisov, A. Tchaikovsky, S. Gubaidulina. J. Tavener κ.ά. Έχει συνεργασθεί με τους: Richter, Rostropovich, Stern, Mutter, Argerich, Kremer, Maisky σε αίθουσες όπως: Carnegie Hall, Concertgebouw, Barbican, Berlin Philharmonic, Royal Albert Hall, La Scala-Milan, Great Halls of Moscow Conservatoire και Leningrad Philharmonic.

Ο Y.B. έχει συνεργασθεί με μαέστρους όπως: Kubelik, Ozawa, Rojdestvensky, sir Colin Davis, Gardiner, Rostropovich, Gergiev, Dutoit, Marriner, Tilson Thomas, Mazur, Haitink, Rattle, Harnoncourt,Temirkanov.
Είναι ιδρυτής και διευθυντής: στο φεστιβάλ Elba-Italy και στο International Viola Competition in Moscow ενώ διδάσκει στο Moscow Conservatoire, τιμώμενος από την Ακαδημία τεχνών Λονδίνου, ενώ διδάσκει τα καλοκαίρια στην Academia Cidzana (Siena, Italy) και στην Γαλλία. Είναι πρόεδρος του International Viola Competition «L. Tertis» (Αγγλία), Viola Competition (Μόναχο), στο”Maurice Vie” (Παρίσι) και στο musical festival “December Nights” (Moscow) που στην θέση αυτή ήταν για 17 χρόνια ο Richter.

Ηχογραφεί με εταιρείες όπως EMI, Sonny Classical, Deutsche Grammophon και Onyx Classics.

Στα αναρίθμητα βραβεία του είναι: “The best musician-instrumentalist of the year” (London-1993), Musicfond” (Denmark-1995 βραβείο που δόθηκε στον Stravinsky, Bernstein, Britten και Schostakovich) κ.α.

Δίνει ιδιαίτερα βάρος σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και η συμβολή του αυτή τοποθέτησε το όνομά του σε περίοπτη θέση στον 20ο αιώνα.

Πρόγραμμα
Mozart Little Night Serenade K525
Bruch Kol Nidrei for viola and strings
Soloist – Yury Bashmet
Glazunov Saxophone concerto
Soloist – Theodore Kerkezos
****
Paganini Concertino in A Minor for viola and strings
Tchaikovsky Serenade for strings

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
MOSCOW SOLOISTS

Yuri Bashmet – viola and conducting

Violine I Viola
Stepan Yakovich
(Premier violin) Vitaly Astakhov
Andrei Poskrobko Nina Matcharadze
Artem Dyrul Roman Balashov
Irina Shevliakova Alexander Ilatovsky
Olga Kolgatina Andrei Usov
Mikhail Ashurov
Violin II Violoncello
Sergey Lomovsky Alexei Naidenov
Leonid Ferents Alexei Tolstov
Maxim Gurevich Nikolay Solonovich
German Beshulya

Klavier and cembalo Contrabass
Mikhail Muntian Maxim Khlopiev

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης