Την ημέρα της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή επέλεξε η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για να ανακοινώσει την τελική της απόφαση για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ.

Το τελευταίο σενάριο, το οποίο φέρεται να έχει πάρει την έγκριση και της Κομισιόν, προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 12% ή 13%, με την παράλληλη μετάταξη ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης στον χαμηλό συντελεστή, που σήμερα είναι 5,5%, αλλά και ειδών πολυτελείας από τον συντελεστή 11% στον συντελεστή 23%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να εντάξει τα ακίνητα στο σύνολο της χώρας, ακόμα και των εκτός σχεδίου περιοχών, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Προετοιμάζεται, παράλληλα, η αυτοματοποίηση του ισχύοντος συστήματος, προκειμένου να παρακολουθούνται οι αγοραίες τιμές και οι αντικειμενικές να αναπροσαρμόζονται αναλόγως ανά έτος.

Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε, τέλος, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί εφέτος ο αναθεωρημένος στόχος για τα έσοδα, που προβλέπει αύξηση στα 52 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αγκάθι» παραμένει, πάντως, η επικείμενη αναθεώρηση από τη Eurostat προς τα άνω του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009, λόγω της ενσωμάτωσης στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης των χρεών των ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, κ.λπ.), των νοσοκομείων, των ταμείων και των ΟΤΑ.

Όσο για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το πόρισμα των συμβούλων του Δημοσίου για το τραπεζικό σύστημα θα δοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, και στη συνέχεια θα αποφασιστούν οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης