Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως διέταξε τον στρατό και την αστυνομία να περικυκλώσουν τη Νουέβα Κονσεψιόν, πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας της κεντρικής Αμερικής, όπου δολοφονήθηκε αστυνομικός μια ημέρα νωρίτερα.

Για τον Μπουκέλε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο αστυνομικός δολοφονήθηκε από «παντιγέρος», μέλη κάποιας από τις συμμορίες, ή «μάρας», εναντίον των οποίων κήρυξε ανελέητο «πόλεμο» πριν από έναν χρόνο και πλέον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στήσαμε περίμετρο ασφαλείας γύρω από την κοινότητα Νουέβα Κονσεψιόν, (σ.σ. στη νομαρχία) Τσαλατενάγκο, με πάνω από 5.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και 500 της αστυνομίας», στο πλαίσιο επιχείρησης για να συλληφθούν οι δράστες, ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter, του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στρατιώτες και αστυνομικοί περικύκλωσαν την πόλη τα ξημερώματα, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι για να κάνουν έρευνες και να ελέγξουν τα έγγραφα ταυτότητας κατοίκων και διερχόμενων, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Ο Μαξιμίνο Αντόνιο Βάσκες σκοτώθηκε καθώς «έκανε περιπολία μαζί με άλλους αστυνομικούς» στην πόλη περίπου 30.000 κατοίκων περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, σύμφωνα με τις αρχές.

Πρόκειται για τον τέταρτο αστυνομικό που δολοφονείται από φερόμενους ως «μαρέρος» αφότου επιβλήθηκε κατάστασης εξαίρεσης στο Σαλβαδόρ, τον Μάρτιο του 2022, που επέτρεψε να γίνουν δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις χωρίς εντάλματα.

«Θα πληρώσουν πολύ ακριβά τη δολοφονία του ήρωά μας», διεμήνυσε ο Μπουκέλε, που την Τρίτη καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον των «ΜΚΟ υπεράσπισης των ‘ανθρωπίνων δικαιωμάτων’», που κατ’ αυτόν κόπτονται «μόνο για τα δικαιώματα των εγκληματιών».

«Ας μάθουν όλες οι ΜΚΟ των ‘ανθρωπίνων δικαιωμάτων’ πως θα καθαρίσουμε αυτούς τους αιματοβαμμένους δολοφόνους και όσους συνεργάζονται μαζί τους. Θα τους στείλουμε στη φυλακή, από την οποία δεν θα βγουν ποτέ», σφυροκόπησε μέσω Twitter ο αρχηγός του κράτους.

Παρότι η δράση κακοποιών είναι «καταδικαστέα», η περικύκλωση της Νουέβα Κονσεψιόν από χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς προκαλεί «φόβο και άγχος στον αθώο πληθυσμό της περιοχής (…) που υπέφερε από την απανθρωπιά του εμφυλίου πολέμου», που μαινόταν στο Ελ Σαλβαδόρ από το 1980 ως το 1992, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντονιστής της σαλβαδοριανής ΜΚΟ Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιγκέλ Μοντενέγκρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης