Λίγες ημέρες απέμειναν για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και οι ψηφοφόροι προετοιμάζονται ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα είναι οι πρώτες εκλογές από το 1990 στις οποίες δε θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο καταργήθηκε με νόμο του 2016, αλλά εκείνο της απλής αναλογικής.

Προβλέπεται να στηθούν 21.262 βασικά εκλογικά τμήματα και 188 εκλογικά τμήματα αποδήμων. Επισημαίνεται ότι δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς μπορείτε να μάθετε για το εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζετε:

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν εύκολα και γρήγορα στο GOV.GR, τοποθετώντας απλώς το επίθετό τους, το πατρώνυμο καθώς και τη χρονολογία γέννησής τους. Επίσης, έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00. Μάλιστα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Οι πολίτες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φετινές εκλογές ο νόμος λέει ότι τα έγγραφα του Gov.gr Wallet έχουν την ίδια ισχύ με τα προαναφερθέντα πιστοποιητικά για κάθε διαδικασία εντός Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όλους τους εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012). Ενώ, ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες στις εκλογές

Δώδεκα ώρες θα έχουν στη διάθεσή τους οι ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συγκεκριμένα, οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (21/5) και η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 19:00.

Πάντως, είθισται η ψηφοφορία να παρατείνεται για λίγη ώρα σε περίπτωση που κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα.

Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε ανά περιφέρεια:

Αναφορικά με το ζήτημα των σταυρών, ο αριθμός που μπορούν να τοποθετήσουν οι ψηφοφόροι εξαρτάται από την περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιοχή. Επισημαίνεται ότι στο ψηφοδέλτιο ο σταυρός θα πρέπει να σημειωθεί αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου. Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και στις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο θα θεωρηθεί άκυρο.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα πόσους σταυρούς μπορείτε να τοποθετήσετε ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ψηφίζετε:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης