Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Καρκίνοι του Πεπτικού Συστήματος», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 στον Πολυχώρο «Έβδομος» στην Αθήνα.
Στην αρχή η Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, κα Ζωή Γραμματόγλου απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, όπου εξέφρασε την ευαρέσκεια της που πλέον είναι εφικτό να πραγματοποιούνται τέτοιες δράσεις δια ζώσης. Αναφερόμενη στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος τόνισε τη σημασία της πρόληψης και της εγρήγορσης σε περίπτωση συμπτωμάτων.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε το Προεδρείο. Ο κ. Δημήτρης Κορκολής, Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Ημερίδας, όπου θα αναφερθούν στις εξελίξεις αναφορικά με τις θεραπείες όλων των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Αναφέρθηκε στους προδιαθεσικούς παράγοντες, τις θεραπευτικές επιλογές, την ογκολογική προσέγγιση με την ύπαρξη ογκολογικού συμβουλίου. Επισήμανε την ελάχιστη επεμβατική χειρουργική και στη χρησιμότητά της σε κάποιες μορφές καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Τέλος, τόνισε την ανάγκη εγκυρότερης προσέλευσης στον κατάλληλο γιατρό. Ο κ. Νικόλαος Τσουκαλάς, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, MSc Βιοπληροφορική, Αναπλ. Διευθυντής, Ογκολογική Κλινική 401 ΓΣΝΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», Αθήνα, αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που κάνουν οι εργαζόμενοι στα ογκολογικά νοσοκομεία, στην ανάγκη εμβολιασμού που σχετίζονται με κάποιους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, ενώ ανέφερε τη σημασία του ανθρώπινου στοιχείου στην επιλογή των θεραπευτικών προσεγγίσεων, καθώς θεραπεύουν συγκεκριμένους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό ποτέ δε θα μπορέσουν τα guidelines να αντικαταστήσουν τον κλινικό γιατρό.
Ο λόγος δόθηκε στον κ. Τάκη Σαρρή, Ασθενή, ο οποίος με λιτό και παραστατικό τρόπο μίλησε για την εμπειρία του με τη νόσο περιγράφοντας, παράλληλα, τις παθογένειες που υπήρξαν στη δική του περίπτωση αναφορικά με τη διάγνωση και την επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπείας.
Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Καλαμίτσης, Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», μίλησε και εκείνος βάσει της εμπειρίας του. Αναφέρθηκε στη διάγνωσή του πριν 11 χρόνια, για τη σχέση του με αντίστοιχους ασθενείς, για τις αλλαγές πολιτικών που χρειάζεται να εφαρμοστούν, ώστε να αλλάξουν οι δείκτες στο γενικό πληθυσμό, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες, οι οποίες μπορούν να δράσουν προληπτικά.
Ακολούθως, το λόγο έλαβαν έγκριτοι επιστήμονες, οι οποίοι μίλησαν για τις νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα:
Ο κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Επιμελητής Β΄ Γαστρεντερολογίας, Γαστρεντερολογική Κλινική ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς”, αναφέρθηκε στις κατηγορίες που πρέπει να ελέγχονται προληπτικά, μίλησε αναλυτικά για τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιούν για να κάνουν έλεγχο ειδικά από την ηλικία των 45 ετών. Για τη Δευτερογενή πρόβλεψη θα μπορούσε να υπάρχει σχετική ενημέρωση του κοινού.
Ο κ. Θεόδωρος Τσίρλης, PhD, PGCert, FRCS (Gen Surg), FEBS (HPB), Χειρουργός, Επιμελητής Α’ Xειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α “Άγιος Σάββας”, αναφέρθηκε στις νέες εξελίξεις του καρκίνου του στομάχου, όπου οι επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να είναι σημαντικές και πρέπει να παρθούν σχετικές αποφάσεις για αυτό. Επισήμανε ότι όλες οι αποφάσεις για την ενδεδειγμένη θεραπεία πρέπει να συζητιούνται πάντοτε σε ένα ογκολογικό συμβούλιο. Επίσης, ενημέρωσε το κοινό για τις εξελίξεις στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου στομάχου και ιδιαίτερα στην μερική επεμβατική θεραπεία σε μια υποκατηγορία ασθενών, που υπό άλλες συνθήκες θα δέχονταν παρηγορητική φροντίδα.
Ο κ. Διονύσης Δελλαπόρτας, Χειρουργός, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ “Αττικόν”, αναφέρθηκε στα συμπτώματα που πρέπει να υπάρχουν για να γίνει γαστροσκόπηση, καθώς η συγκεκριμένη εξέταση δε γίνεται προληπτικά. Επίσης, αναφέρθηκε στις προεγχειρητικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν καθώς και στις χειρουργικές εξελίξεις αναπτύσσοντας βασικές τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ επισήμανε ότι βάσει των νεότερων εξελίξεων είναι η ελάχιστη χειρουργική τεχνική, πχ. λαπαροσκοπικά, ρομποτική χειρουργική κλπ
Η κα Μαρία Θεοχάρη, Παθολόγος Ογκολόγος, ΓΝΑ “Ιπποκράτειο”, αναφέρθηκε στο αδενοκαρκίνωμα, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στο μεταβολικό σύνδρομο. Η συνεργασία με το χειρουργό παίζει ρόλο για την κλινική κατάσταση του ασθενούς και για την προεγχειρητική θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι να είναι σε θέση να κάνει το χειρουργείο. Γίνονται διάφορες προσπάθειες πχ μοριακή ταξινόμηση που αλλάζει τη θεραπεία καθημερινά. Έδωσε έμφαση ιδιαίτερα στις προεγχειρητικές θεραπείες πχ FLEX, CROSS, Neoadjuvant. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ η ανοσοθεραπεία είναι ενδεδειγμένη στο μεταστατικό καρκίνο ενώ υπάρχουν νότες αισιοδοξίας.
Ο κ. Ευθύμιος Γκότσης, MD, MSc, PhDc, Ειδικευόμενος Παθολογικής Ογκολογίας, Μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφής, αναφέρθηκε στη διατροφή, η οποία από μόνη της δε δημιουργεί καρκίνο, καθώς δεν υπάρχει σχετική μελέτη. Αναφέρθηκε σε διατροφικούς κινδύνους που δημιουργούν προδιάθεση και σε σχετικά μυθεύματα που δεν έχουν αποδειχθεί. Η διατροφική αγωγή πρέπει να βασίζεται στα επίσημα guidelines. Τόνισε ότι η παχυσαρκία δημιουργεί προδιάθεση, στις θεραπείες και στις παρενέργειές τους και στην ψυχολογία του ασθενούς ως αποτέλεσμα όλων αυτών. Επίσης, μίλησε για τη σίτιση και τη σωστή ποσότητα. Η πρόσβαση τροφής και η ποσότητα παίζουν σημαντικό ρόλο για να προφυλαχθεί από την καρκινική καχεξία. Δε συστήνονται δίαιτες που δεν έχει αναδειχθεί η αξία τους.
Την Ημερίδα έκλεισε η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου, η οποία ανέφερε την ανάγκη ύπαρξης ογκολογικού συμβουλίου για κάθε ασθενή, προκειμένου να λάβει θεραπεία. Επίσης, επισήμανε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ιατροί εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και τόνισε τη σημασία της δημόσιας υγείας. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τους χορηγούς που συνέδραμαν, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η Ημερίδα αυτή και συγκεκριμένα την BRISTOL MYERS SQUIBB και την KALTEQ (μεγάλοι χορηγοί) καθώς και την εταιρεία POINT.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε το κοινό, την ικανοποίηση όλων για την πολύ εποικοδομητική και σε θερμό κλίμα εκδήλωση, καθώς και με τη γενική ικανοποίηση που πλέον είναι εφικτό να γίνονται τέτοιες δράσεις με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών ευχαριστεί θερμά τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα τους μεγάλους μας χορηγούς BRISTOL MYERS SQUIBB και KALTEQ , καθώς και την εταιρεία POINT για την πολύτιμη υποστήριξή τους όπως, επίσης, και τους διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς που μοιράστηκαν μαζί μας τις νέες εξελίξεις στις θεραπείες των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.