του Δημήτρη Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez επιστρέφει στην Αγωνιστική δράση, στον 5ο Αγώνα της χρονιάς, που είναι μαζί ο 1000ος Αγώνας Grand Prix. Ο Marquez αγωνίστηκε φέτος μόνο στον 1ο Αγώνα Sprint που έγινε το Σάββατο 25 Μαρτίου στην Πορτογαλική πίστα του Πορτιμάο και την επομένη Κυριακή 26, έκανε ένα τεράστιο λάθος στην εκκίνηση του πρώτου Αγώνα της χρονιάς, κτυπώντας τον Miguel Oliveira, τον οποίο τραυμάτισε, κτυπώντας και ο ίδιος στο μετακάρπιο του δεξιού του χεριού.

O Pecco Bagnaia (1) καταφέρνει και ξεφεύγει από την εμπλοκή στο ατύχημα

Ο καλός μας φίλος Christopher Reeves της ALPHA ONE MEDIA, ο Γερμανός που στο #motogpworldpaddock αποκαλούμε “Σούπερμαν”, λόγω επιθέτου, μας έστειλε τις φωτογραφίες της επίμαχης πτώσης, καθώς με τους τεράστιους φακούς του ήταν ακριβώς στο σωστό σημείο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα της πτώσης ήταν να χάσει ο Πορτογάλος οδηγός και τον επόμενο Αγώνα του MotoGP, ενώ ο ίδιος ο Marquez έχασε και τους τέσσερις πρώτους Αγώνες της χρονιάς. Μάλιστα του επιβλήθηκε ποινή για το λάθος που έκανε, που αρχικά ήταν να εκτελέσει δύο φορές “Long Lap Penalty” (να κάνει μεγαλύτερη διαδρομή γύρου), στον επόμενο Αγώνα που έγινε στην Αργεντινή. Καθώς ο Ισπανός αποφάσισε να προχωρήσει σε εγχείρηση και έτσι δεν θα έτρεχε στην Αργεντινή, οι Αγωνοδίκες προχώρησαν σε αλλαγή της απόφασης της ποινής, την οποία θα έπρεπε να εκτελέσει στον επόμενο Αγώνα στον οποίο ο ίδιος θα επέστρεφε στη δράση. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα ικανοποιήθηκε από αυτήν την αλλαγή, όμως η ομάδα του η HRC Honda έκανε Έφεση κατά της αλλαγής της απόφασης, η οποία μόλις χθες είχε την τελική της απάντηση:

“Μετά την προσωρινή απόφαση του Εφετείου MotoGP που εκδόθηκε στις 12 Απριλίου 2023 με την οποία χορηγήθηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στον Marc Marquez, το Δικαστήριο έπρεπε να αποφασίσει επί της ουσίας της υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την προσφυγή που υποβλήθηκε από τον Marc Marquez και την ομάδα HRC – Repsol Honda Team στις 17 Απριλίου 2023.

Το Δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την Αίτηση της Κύρωσης που επιβλήθηκε στον Marc Marquez, η οποία είχε εκδοθεί από την Επιτροπή Αγωνoδικών FIM MotoGP σε σχέση με την αρχική κύρωση.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή για διπλό μεγάλο γύρο που επιβλήθηκε στον Marc Marquez από την FIM κατά τη διάρκεια του αγώνα MotoGP της Πορτογαλίας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2023, εκτίθηκε από τη μη συμμετοχή του αναβάτη στον αγώνα MotoGP της Αργεντινής του 2023.

Ως εκ τούτου, ο Marc Marquez επιτρέπεται να αγωνιστεί στον επόμενο αγώνα στον οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει, χωρίς καμία περαιτέρω κύρωση”, λέει η τελική απόφαση που δικαιώνει την  HRC – Honda και τον αναβάτη, που επιστρέφει στη δράση την Παρασκευή στον 5ο Αγώνα της χρονιάς.

O Marquez έντρομος κοιτάζει τον Oliveira ελπίζοντας ότι δεν τον κτύπησε πολύ...

Το ερώτημα που παραμένει σε μεγάλη μερίδα των φιλάθλων και οπαδών του MotoGP είναι το αν αυτή η νομική δικαίωση είναι και ηθικά αποδεκτή, ή αν ο οδηγός θα έπρεπε να “πληρώσει” το λάθος του, το οποίο μάλιστα προκάλεσε τον τραυματισμό άλλου αναβάτη.

Η απάντηση στο νομικό κομμάτι είναι εύκολη, καθώς από την αρχή οι άνθρωποι που ξέρουν καλά τους κανονισμού και το λεγόμενο “γράμμα του νόμου”, είπαν ότι η Honda θα κερδίσει την υπόθεση. Και ήταν προφανές ότι στην ακρόαση που έγινε η Ιαπωνική εταιρία και ο οδηγός είχαν να προτάξουν το γεγονός ότι πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην εγχείρηση μετά την έκδοση της απόφασης, η οποία με τη σειρά της άλλαξε αφού εκείνοι ανακοίνωσαν το ότι ο οδηγός θα λείψει από τον Αγώνα στον οποίο αναφερόταν η απόφαση.

Στο ηθικό κομμάτι όμως τι γίνεται; Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον Marquez που στην Χερέθ μας είπε:

“Πήρα την ποινή, που πιστεύω ότι την άξιζα 100%, αλλά δεν ξέρω μετά γιατί άλλαξαν την απόφαση από αυτό που είχαν γράψει στην αρχή. Δεν παρακολουθώ την υπόθεση, αφού επικεντρώνομαι στην ανάρρωση, αλλά πιστέψτε με η χειρότερη ποινή για έναν οδηγό είναι να ξέρει ότι δεν μπορεί να τρέξει επειδή είναι τραυματίας.”

Πραγματικά παρά το ότι το είπε με έναν κυνικό τρόπο, πιστεύουμε ότι έχει δίκιο σε αυτό και αν ο σκοπός της ποινής είναι να συνετίσει και να αποτρέψει από επόμενο τέτοιο λάθος, η “ποινή” της μη συμμετοχής που του έδωσε το σώμα του είναι μεγαλύτερη και εντονότερη.

Έτσι ας πούμε ότι με αυτά τα δεδομένα δικαστική και ηθική τροπή στην υπόθεση συμπίπτουν και να ευχηθούμε ότι δεν θα επαναλάβει ο Ισπανός Πρωταθλητής κάποιο ανάλογο λάθος.

Άτυχος ο Oliveira και στην Χερέθ!

Όσο για τον Πορτογάλο που ήταν το αθώο θύμα του λάθους, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά που προμηνυόταν τρομερή “δεν τον πάει”, καθώς και στον 4ο Αγώνα της χρονιάς στην Χερέθ, έπεσε θύμα ενός λάθους του επίσης Παγκόσμιου Πρωταθλητή Fabio Quartararo που τον τραυμάτισε αμέσως μετά την εκκίνηση του Αγώνα. Ο “Σούπερμαν” και πάλι βρέθηκε στο σωστό σημείο και μας έστειλε την αντίστοιχη φωτογραφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης