Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να φτάσει αργότερα σήμερα στη Λιβύη για μια επίσκεψη τριών ημερών, που θα επικεντρωθεί στη συνεργασία των δύο πλευρών στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, αφού η Λιβύη είναι ένα από τα βασικά περάσματα παρανόμων μεταναστών στην Αφρική.

Η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ, και ο συνάδελφός της, αρμόδιος για τη συνεργασία της ΕΕ με τους γείτονές της, Στεφάν Φουλ, θα συναντηθούν με «πολλούς αξιωματούχους της λιβυκής κυβέρνησης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στην επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών στα ζητήματα της μετανάστευσης και ειδικότερα στη βελτίωση της προφύλαξης των προσφύγων, στον έλεγχο των συνόρων, αλλά και των μεταναστών που περνούν μέσω Λιβύης στη Μεσόγειο με κατάληξη την Ευρώπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η εφαρμογή μεγαλύτερης συνεργασίας με τη Λιβύη για όλα αυτά τα ζητήματα της μετανάστευσης είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ», επισήμανε η κ. Μάλμστρομ.

Στα τέλη Αυγούστου, κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία, ο Λίβυος ηγέτης, συνταγματάρχης Καντάφι, προκάλεσε αίσθηση, απαιτώντας από την ΕΕ «τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και να αποφευχθεί να γίνει μια Ευρώπη μαύρη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική κυβέρνηση, φυσικά, δεν ασπάστηκε τη θέση αυτή του Μοαμάρ Καντάφι, αλλά συμφώνησε πως χρειάζεται μια ευρωπαϊκή βοήθεια, για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση.

Υπενθυμίζεται ότι χρόνια τώρα η Λιβύη ζητά μια μεγάλη χρηματοδότηση, αλλά και έμψυχο υλικό για την επόπτευση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης