Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Υπάρχουν και οι επικές ιστορίες Ελλήνων και Τρώων στο επίκεντρο της έκθεσης «Η στιγμή και η αιωνιότητα. Μεταξύ ημών και των αρχαίων», που εγκαινιάστηκε στη Ρώμη, στο Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο, με 300 εξαιρετικά έργα που περιλαμβάνουν ελληνικά, ρωμαϊκά, ετρουσκικά, μεσαιωνικά, μοντέρνα και σύγχρονα έργα. Στόχος είναι η διερεύνηση της πολύπλοκης σχέσης με τους αρχαίους. Και η Ελλάδα, εδώ στη Ρώμη, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιλιάδα, η Οδύσσεια, η Αινειάδα είναι τρεις άξονες γύρω από τους οποίους η ιστορία και τα ευρήματα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας βρίσκουν μια κρυστάλλινη διέξοδο, χάρη στις επιμέρους ιστορίες των επικών πρωταγωνιστών της.

Η φιλία μεταξύ των ηρώων, η αγάπη για τα μέλη της οικογένειας και τα φρικτά δεινά που προκαλούν οι πόλεμοι καθιστούν τα ομηρικά ποιήματα καθολικές και επίκαιρες ιστορίες, που φιλοξενήθηκαν στις Μεγάλες Αίθουσες των Λουτρών του Διοκλητιανού, που φιλοξένησαν την Αρχαιολογική Έκθεση το 1911 κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την πρώτη πεντηκοστή επέτειο από την ένωση της Ιταλίας.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη έως τις 30 Ιουλίου, προωθείται από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και σηματοδοτεί τη σημασία της συνεργασίας των δύο κρατών. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Μουσείων και το Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο σε συνεργασία με την Electa, έχει σχεδιαστεί και επιμεληθεί από τους Massimo Osanna, Stéphane Verger, Maria Luisa Catoni και Demetrios Athanasoulis, με την υποστήριξη του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας και του συμμετοχή του IMT High Studies School Lucca και του Southern High School. Υπάρχουν πέντε ενότητες της έκθεσης, καθεμία στημένη σε μία από τις Μεγάλες Αίθουσες των Λουτρών του Διοκλητιανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μια τα δύο ανώνυμα θύματα της έκρηξης του Βεζούβιου που μας έδωσε η αρχαιολογία…αιώνια ακινητοποιημένα στη στιγμή του θανάτου, για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην αιώνια φήμη των ηρώων. Να εξερευνήσουμε τις μορφές μετάδοσης και την πολιτιστική παράδοση της αρχαιότητας μέσω της τέχνης και  της λογοτεχνίας.

Ο επισκέπτης συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψης και σύγκρισης από μερικά εξαιρετικά αντιπροσωπευτικά έργα, που προέρχονται όχι μόνο από τα κυριότερα ιταλικά μουσεία, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Μουσείων που συντονίζει η Γενική Διεύθυνση Μουσείων, αλλά και από πολύ σημαντικά ιδρύματα της Ελλάδας. Πολλά από τα έργα εκτίθενται στο κοινό για πρώτη φορά. Πρόκειται για νέες ανακαλύψεις, όπως το τελετουργικό άρμα από τη Civita Giuliana και το άγαλμα του Ηρακλή από το Αρχαιολογικό Πάρκο Appia Antica, νέα αποκτήματα, όπως η Tabula Chigi από τη Ρωμαϊκή Εθνικό Μουσείο, και κυρίως πολυάριθμα αριστουργήματα που συνήθως φυλάσσονται σε  μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπως το άγαλμα της Σαντορίνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης