Γράφει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτης Κατσίβελας

Να ξεκινήσουμε με  μία παραδοχή. Η Χώρα μας όλα τα χρόνια δεν διαθέτει ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που να διασυνδέει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας  (ΝΥΑ), γεγονός που καθιστούσε αδύνατη ή ελλιπή την χάραξη στρατηγικής για την εξασφάλιση επάρκειας του αίματος. Με απλά λόγια δεν υπήρχε η εικόνα του ποια  ποσότητα Αίματος εισέρχεται στο σύστημα της Αιμοδοσίας αλλά και τι ποσότητες υπάρχουν σε πραγματικό χρόνο  στα ψυγεία των Νοσοκομείων . Η απουσία του εν λόγω Πληροφοριακού Συστήματος καθιστούσε ανέφικτη την διαδικασία της «Συγκεντροποίησης» της διαδικασίας επεξεργασίας του Αίματος  αλλά και της διαχείρισης του. Αυτό θα φέρει σαν επακόλουθο την μείωση του κόστους επεξεργασίας του Αίματος με εξοικονόμηση πολλών εκατ. ευρώ για το ΕΣΥ και το Ελληνικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα υλοποιείται η εγκατάσταση του έργου , αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ , έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του στο ΕΚΕΑ και η παραμετροποίηση του συστήματος – το πιο δύσκολο τμήμα του έργου- και ακολουθούν ένα- ένα τα νοσοκομεία να συνδέονται στο σύστημα , διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. 

Ως συνέπεια αυτών θα συνεχίσει η Συγκεντροποίηση του Αίματος και έτσι το ΕΚΕΑ θα μπορέσει να υπηρετήσει το σκοπό δημιουργίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια δεύτερη παραδοχή είναι ότι η Χώρα μας παρά τις φιλότιμες και πολύ σοβαρές προσπάθειες δεν έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών της από το εθελοντικό αίμα . Σήμερα το εθελοντικό αίμα καλύπτει το 65% των αναγκών μας , που ανέρχονται σε 550.000 μονάδες ετησίως . 

Η πανδημία covid -19 επέδρασσε προσωρινά αρνητικά στην εξασφάλιση επάρκειας του αίματος και επέφερε κρίση στο Σύστημα της Αιμοδοσίας. Όμως οι κρίσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δεδομένη καταστροφή . Με την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων δημιουργήθηκε μια νέα γενιά Αιμοδοτών γεγονός πολύ ελπιδοφόρο για την λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είχε σαν συνέπεια τις καλύτερες επιδόσεις που έφερνε ο χρόνος που ακολούθησε. 

Αναλύσαμε το πρόβλημα και έγινε καταφανές ότι  έχουμε την ιδιαιτερότητα να έχουμε τον αιμοδότη της μιας φοράς, μιας και σε κάθε αιμοδότη μας αντιστοιχεί 1,3 μονάδες αίματος το χρόνο . Παράλληλα αναλύσαμε το υπάρχον πρόβλημα σε σχέση με τις εποχές του έτους αλλά και με τον γεωγραφικό χώρο. 

Έτσι έγινε καταφανές ότι το μείζον πρόβλημα στην Χώρα μας παρατηρείται στο λεκανοπέδιο Αττικής που έχει  και το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, ως επίσης και η αρνητική επίδραση των διακοπώ , ιδίως του καλοκαιριού, στην εξασφάλιση της επάρκειας του.

Αλλάξαμε το μήνυμα ,  για να λύσουμε σταθερά το πρόβλημα χρειάζεται να κάνουμε μια μεγάλη στροφή. «Το έλα να δώσεις αίμα» δίνει λύσεις  προσωρινές το «Δεν αρκεί μια φορά» ή το «έλα ξανά» έχει να κάνει με την αλλαγή της συμπεριφοράς μας, δηλαδή να γίνουμε σταθεροί και συνεπείς αιμοδότες με διάρκεια στο χρόνο. Αν οι Αιμοδότες έδιναν   αίμα τουλάχιστον  δύο φορές το χρόνο θα είχαμε λύσει το πρόβλημα και προς αυτό στοχεύουμε. 

Ανοίξαμε την επικοινωνία προς όλους αφού είναι συνείδηση πλέον ότι η εξασφάλιση της επάρκειας του Αίματος δεν είναι μια υπόθεση που αφορά ένα οργανισμό , ή πόσο μάλλον ένα «προνομιούχο» κοινωνικό χώρο. Αλλάξαμε τον τρόπο επικοινωνίας ακολουθώντας τις σύγχρονες συνήθειες της κοινωνίας μας. Είναι βέβαιο στην ζωή, για κάθε πράγμα όσο πιο πολύ προσπαθήσεις θα φέρεις καλύτερο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου μια μεγαλύτερη προσπάθεια όλων μας είναι το ζητούμενο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης