Την ανάγκη τήρησης του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, διαμηνύοντας πως κανείς δεν πρέπει να παρακάμπτει αυτές τις κρίσιμες αρχές, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Ίαν Μποργκ, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την περίοδο 2025-2026, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Μάλιστα, ευχαρίστησε την Ελλάδα που έχει συμπεριλάβει στην εκστρατεία της τον σεβασμό στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Εμείς είμαστε ναυτικά κράτη και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας και κανείς δεν πρέπει να παρακάμπτει αυτές τις κρίσιμες αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ίαν Μποργκ και προσέθεσε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού πως «υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανανεωμένου διαλόγου και συνεργασίας για να αναγνωρίσουμε τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών».
Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Μάλτα υποστηρίζει την ελληνική υποψηφιότητα και θα στηρίζει την Ελλάδα καθόλη τη διάρκεια της εκστρατείας της υποψηφιότητας της, σκιαγραφώντας ότι το όραμα της Ελλάδας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, ειρηνική επίλυση των συρράξεων και των διαφωνιών, μέσω της διαμεσολάβησης της Ελλάδας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Μάλτας στην Ελλάδα για να προωθήσει την πολυμέρεια, την ειρήνη, με βάση τους κανόνες.
Απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση να συμμετάσχει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας.
Έκανε ειδική μνεία έκανε στη δημοκρατία, τον διάλογο και τη διπλωματία που αποτελούν την πυξίδα της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι εδώ στην Αθήνα, στο σημείο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, επιλέξατε τη διπλωματία, τον διάλογο και τη δημοκρατία» σημείωσε και υπογράμμισε ότι αυτές οι αρχές είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια μας να υποστηρίξουμε και να στηρίξουμε τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε την παγκόσμια ειρήνη» και τόνισε την ετοιμότητα της Μάλτας να στηρίξει την Ελλάδα και να μοιραστεί την εμπειρία της, καθώς είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το διάστημα 2023-2024.
Επίσης, δήλωσε την ετοιμότητα της Μάλτας να προωθήσει με την Ελλάδα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια του κλίματος και της ναυσιπλοΐας και η ειρήνη για τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται σε χώρες που είναι σε πόλεμο.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις έξι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας, λέγοντας πως είναι θέματα πολύ επίκαιρα.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας δήλωσε πως είναι σίγουρος πως το 2024 θα δώσει τη σκυτάλη στην Ελλάδα, η οποία θα συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ