Τα πάνδεινα πέρασε ένας καρχαρίας προστατευόμενου είδους, που ξεψύχησε στα χέρια αλιέων, στην περιοχή της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της ταλαιπωρίας του, διερχόμενοι πολίτες φαίνονται να έβγαζαν selfies με το άτυχο ζώο.

Όλα συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής (21/4) της Διακαινησίμου, όταν οι ψαράδες ανακάλυψαν ότι πιάστηκε στα δίχτυα τους ένας καρχαρίας, βάρους περίπου 300 κιλών. Οι ψαράδες αλίευσαν το ζώο, το απομάκρυναν από τη θάλασσα -όπου προσπαθούσε μάταια να επιστρέψει- και το έσυραν ως τη στεριά. Έπειτα, το φόρτωσαν σε αγροτικό όχημα και κατευθύνθηκαν προς την ιχθυόσκαλα της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιβαλλοντολόγος, Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη προγραμμάτων της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, μετέφερε στο GRTimes ότι το συγκεκριμένο είδος καρχαρία είναι προστατευόμενο σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και η ακριβής ονομασία του είναι Hexanchus griseus, δηλαδή Εξαβράγχιος, Εξακαρχαρίας ή Γκρίζος Καρχαρίας. Πρόκειται για ένα είδος για το οποίο κυρία απειλή, αποτελεί η αλιεία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Φωνές» από την iSea

Η iSea έχει καταγγείλει το περιστατικό αρμόδιες αρχές και αναμένει την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο, γεγονός που γνωστοποίησαν οι ιθύνοντες της οργάνωσης με δημοσίευση στο facebook. Στην ίδια δημοσίευση, οι άνθρωποι της iSea κάνουν λόγο για βασανισμό του καρχαρία, αναφέροντας ακόμη ότι «το ζώο, πριν ξεψυχήσει, υπέφερε τη σκληρή κακοποίηση του με τον όχλο να αναζητά καραμπίνα για να το εκτελέσει!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανάρτησή τους οι ιθύνοντες της περιβαλλοντικής οργάνωσης αναρωτιούνται επιπλέον εάν οι καρχαρίες αποτελούν «τέρατα της θάλασσας», με την κ. Σπυριδοπούλου να εξηγεί ότι «σε περίπτωση που αντίστοιχο γεγονός αφορούσε κάποιο τιγράκι (σ.σ. αναφέρεται στη μικρή Χασίγια που εγκαταλείφθηκε στα σκουπίδια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου από άγνωστο με σοβαρά προβλήματα υγείας και τελικά υποβλήθηκε σε ευθανασία), μάλλον το κοινό θα αντιδρούσε διαφορετικά».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με την περιβαλλοντολόγο, δεν παρατηρείται ανάλογη ευαισθητοποίηση, «ίσως γιατί οι ταινίες παρουσιάζουν τους καρχαρίες ως… τέρατα».

 

 

Επικίνδυνος για βρώση ο συγκεκριμένος καρχαρίας, αλλά και όλοι του ίδιου είδους

Η περιβαλλοντολόγος μίλησε ακόμη και για την Παγκόσμια ημέρα Γης, λέγοντας ότι «χθες τιμούσαμε τον πλανήτη και εδώ, ζούμε τέτοια περιστατικά, όπου αντί να υπάρχει κατακραυγή, βλέπουμε… επαίνους στους ψαράδες», ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι για να φτάσει -παρανόμως- στο πιάτο των καταναλωτών το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, συμβαίνει μία σειρά από παρανομίες.

«Απαγορεύεται η πρόκληση βλάβης, ο φόνος, η μεταφορά, η εξαγωγή από τη χώρα, η πώληση και η αγορά του ζώου«, περιέγραψε συγκεκριμένα η περιβαλλοντολόγος, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα επικινδυνότητας, σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του Εξακαρχαρία από τους ανθρώπους.

«Ορισμένοι προτείνουν το συγκεκριμένο είδος μέχρι και για… παιδιά, καθώς οι καρχαριες δεν έχουν κόκαλα, ωστόσο οι καρχαρίες είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα το κρέας τους συχνά να περιέχει συγκεντρώσεις από βαρέα μέταλλα, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την κατανάλωσή τους για τον άνθρωπο», είπε συγκεκριμένα.

Υπάρχουν ωστόσο και καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν σε περίπτωση που οποιοσδήποτε ψαράς αλιεύσει έναν εξακαρχαρία και μιλώντας για αυτές, η κ. Σπυριδοπούλου σημειώνει πως, «παρότι ακούγεται δύσκολο, εκείνο που πρέπει να κάνει ο αλιέας, είναι να απελευθερώσει το ζώο και πάλι στη θάλασσα. Έπειτα, θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά το Λιμεναρχείο, αλλά και το αλιευτικό ημερολόγιο, αναφέροντας ότι συλλήφθηκε αυτό το είδος και αφέθηκε ελεύθερο».

 

 

Πηγή: grtimes.gr, neakriti.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης