Οι Βραζιλιάνοι ψηφίζουν την Κυριακή, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μεγάλο φαβορί των οποίων θεωρείται η οικονομολόγος Ντίλμα Ρούσεφ, η 62χρονη πρώην αντάρτισσα και προστατευόμενη του απερχόμενου προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Το βασικότερο ερώτημα των εκλογών είναι εάν η Ντίλμα, όπως την αποκαλούν οι Βραζιλιάνοι, θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο για να γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της 8ης οικονομίας του κόσμου, μιας χώρας που αριθμεί 193 εκατομμύρια κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου, ενδέχεται να χρειαστεί να δώσει τη μάχη στο δεύτερο γύρο απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό της, τον 68χρονο σοσιαλδημοκράτης Ζοζέ Σέρα, τον πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο.

Η “Σιδηρά Κυρία”, όπως την είχαν χαρακτηρίσει όταν ήταν επικεφαλής υπουργός της κυβέρνησης, είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί τρία χρόνια από τη στρατιωτική δικτατορία (1965-1984). Ωστόσο, μέχρι και πριν από έξι μήνες, όταν επελέγη από τον Λούλα ως διάδοχός του, ήταν σχεδόν άγνωστη στους Βραζιλιάνους.

Στην τρίτη θέση οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την οικολόγο και υπερασπιστή των Ινδιάνων, Μαρίνα Σίλβα, 52 ετών, με ποσοστό 17%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% σήμερα, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Νωρίς το πρωί ο πρόεδρος Λούλα ψήφισε στο Σάο Μπερνάρντο ντου Κάμπο, στα προάστια του Σάο Πάολο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρίζα Λετίσια. Στους δημοσιογράφους είπε χαριτολογώντας πόσο τον λυπεί που δεν συμμετέχει στην κούρσα για την προεδρία για πρώτη φορά από το 1989, οπότε οργανώθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον Λούλα να διεκδικήσει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία μολονότι η δημοτικότητά του αγγίζει το 85%.

Λόγω της διαφοράς ώρας μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Βραζιλίας, τα πρώτα εκλογικά τμήματα που άνοιξαν ήταν αυτά στο νησάκι Φερνάντο ντε Νορόνια, στον Ατλαντικό, στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Τα τελευταία τμήματα, αυτά του βορειοδυτικού Αμαζονίου, θα κλείσουν τα μεσάνυχτα.

Εκτός από τον πρόεδρό τους οι Βραζιλιάνοι καλούνται επίσης να εκλέξουν τους κυβερνήτες και τους βουλευτές των 27 ομόσπονδων Πολιτειών και να ανανεώσουν το Κοινοβούλιο και τα δύο τρίτα της Γερουσίας. Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης