Την πλατεία… «Филип II Македонски» (Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών) στον περιφερειακό δήμο Γκαζί – Μπαμπά των Σκοπίων, εγκαινίασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο δήμαρχος Κότσε Τραγιάνοφσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκταση 6.000 τ.μ, που κατασκευάστηκε η πλατεία, παραχωρήθηκε από το κράτος στο δήμο για 99 χρόνια και το έργο ολοκληρώθηκε με δημοτικούς πόρους, αλλά και τις χορηγίες επιχειρήσεων.

Στο δάπεδο της πλατείας σχηματίζεται από γρανίτη ο ήλιος της Βεργίνας, ενώ προγραμματίζεται η κατασκευή εμπορικού κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, μετά τις πλατείες «Μακεδονίας», «Μ. Αλεξάνδρου» και «Πέλλας», τα Σκόπια απέκτησαν και πλατεία… «Φιλίππου Β’», σε μία ακόμη προσπάθεια των γειτόνων να αποβάλλουν τις σλαβικές καταβολές, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις για απευθείας καταγωγή τους από το Μέγα Αλέξανδρο και το Βουκεφάλα.

Η προσπάθεια «αποσλαβοποίησης» και πλήρους ταύτισης της σημερινής πλειοψηφίας του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, με τους αρχαίους Μακεδόνες, δημιουργεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Ιδρύθηκε «Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο» στα Σκόπια

Τις τελευταίες μέρες, το κέντρο των Σκοπίων γέμισε με γραπτές ανακοινώσεις του «Slovenska Filhelenska Mreža» («Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο»), μιας ΜΚΟ που ηγείται ο ακτιβιστής Vasko Gligorijevic, που πρόσφατα άλλαξε, διεκδίκησε και έλαβε δικαστικά το επίθετο των Σέρβων προγόνων του.

Τα μέλη της οργάνωσης καταγγέλλουν τον «ψευδομακεδονισμό», όπως τον αποκαλούν της ΠΓΔΜ και ζητούν να σταματήσει η «αποσλαβοποίηση», το μίσος προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και η κλοπή ξένης ιστορίας και πολιτισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης