«Υπάρχει σχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Το σχέδιο, προσθέτει εκτείνεται και στα επόμενα χρόνια με την πλήρη διαμόρφωση του «Χάρτη Υγείας» και όπως εξηγεί αυτός αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής και καταγράφει τις υπάρχουσες υπηρεσίες. Υπογραμμίζει ότι το σύστημα Υγείας είναι ενιαίο, δημόσιο και ιδιωτικό, και προσθέτει: «Ενισχύουμε με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ αλλά παράλληλα, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες που θα αποδίδουν τα μέγιστα στη φροντίδα των πολιτών χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση». Επαναλαμβάνει ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ και αναφέρει ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός τους. Σημειώνει ότι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν, ανανεώθηκε σημαντικό τμήμα του τεχνολογικού εξοπλισμού, νέα τμήματα λειτούργησαν και αυξήθηκε το υγειονομικό δυναμικό με περισσότερες από 15.000 μόνιμους και επικουρικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, χαρακτηρίζει ελεγχόμενη την κατάσταση με τα ράντζα στα νοσοκομεία, και αποκαλύπτει ότι «ως επόμενο βήμα, σχεδιάζουμε πρότυπα εφημέρευσης βασισμένα στις δυνατότητες κάθε δομής και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής». 

Ακολουθεί η συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα:

Ερ: Μετά την οικονομική κρίση είχαμε την πανδημία και τη μεγάλη επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ποια βήματα γίνονται για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας των νοσοκομείων και πώς κρίνετε τη σημερινή κατάσταση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ: Τα νοσοκομεία μας λειτουργούν γενικά καλά και οι υγειονομικοί μας δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για να φροντίσουν κάθε άρρωστο με άρτιο επιστημονικά τρόπο αλλά και με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση.

Παραλάβαμε νοσοκομεία με πολλές ελλείψεις και προβλήματα, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν και επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση. Αυτά τα νοσοκομεία, τόσο η κυβέρνηση όσο και το προσωπικό, κληθήκαμε άμεσα να τα προσαρμόσουμε στις ραγδαίες απαιτήσεις της πανδημίας. Οι συνθήκες ήταν για όλους πρωτόγνωρες, κι όμως τόσο οι άνθρωποι όσο και το σύστημα τα κατάφεραν πολύ καλά.

Στο διάστημα αυτό, υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, ανανεώσαμε ένα μεγάλο και σημαντικό τμήμα του ιατρικού εξοπλισμού, θέσαμε νέα τμήματα σε λειτουργία. Παράλληλα αυξήσαμε το υγειονομικό δυναμικό με περισσότερες από 15.000 μόνιμους και επικουρικούς ιατρούς, νοσηλευτές και γενικά υγειονομικό προσωπικό. Και σήμερα, στο ΕΣΥ εργάζονται 7.000 περισσότεροι από όσους εργάζονταν το 2019. Μόνο δε τον τελευταίο χρόνο, έχουν προκηρυχθεί περισσότερες από 1.000 μόνιμες θέσεις ιατρών, 4.000 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών και 910 μόνιμες θέσεις λοιπού προσωπικού. Επιπλέον, χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναβάθμιση όλων των δομών. Ήδη από το 2020 είμαστε σε καινούργιο νοσοκομείο στη Χαλκίδα, υπάρχει μία νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα στην Βέροια, νέα τμήματα και πολλές άλλες αλλαγές σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη βρίσκονται σε διαδικασίες διαγωνιστικής προκήρυξης οι αναβαθμίσεις στα ΤΕΠ 80 νοσοκομείων που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας και το ΤΑΑ. Έχουν δε παραδοθεί τμήματα ΤΕΠ όπως στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματάς, στο Ασκληπιείο στη Βούλα, στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς, αλλαγές που έχουν γίνει με δωρεές του ιδρύματος Ιωάννη Λάτση, της οικογένειας Μαρτίνου και του ιδρύματος Βεργωτή αντίστοιχα.

Και αυτά έγιναν παρά την πανδημία – που δυσκόλευε κάθε έργο – και προχωρούν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς τώρα.

Ερ: Υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χρόνια προβλήματα; Πόσο κοντά βρίσκεστε στην εκπλήρωση των στόχων που είχατε θέσει;

Απ: Υπάρχει σχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι μισθοί των γιατρών και δόθηκαν ειδικά επιδόματα στους γιατρούς των ΤΕΠ, των ΜΕΘ και του ΕΚΑΒ.

Έχει νομοθετηθεί και το πλαίσιο μέσω του οποίου οι νοσοκομειακοί γιατροί αποκτούν περισσότερη εργασιακή ευελιξία.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ αναβαθμίζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών νοσοκομειακών εγκαταστάσεων.

Ενισχύουμε όπως είπα ήδη περαιτέρω το δυναμικό του ΕΣΥ.

Αναβαθμίζουμε την ιατρική εκπαίδευση μετά την αποφοίτηση από τις ιατρικές σχολές με εισαγωγική κλινική άσκηση των νέων γιατρών.

Το σχέδιό μας εκτείνεται και στα επόμενα χρόνια με την πλήρη διαμόρφωση του Χάρτη Υγείας, την αναδιάρθρωση της διαδικασίας απόκτησης ειδικότητας με βάση τις πραγματικές ανάγκες, τα απογευματινά χειρουργεία, με βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, με ισχυρή διασύνδεση υπηρεσιών κέντρου – περιφέρειας. Να θυμάστε βέβαια ότι οι ιατρικές σπουδές είναι μακροχρόνιες και ότι αλλαγές που επηρεάζουν όλους τους πολίτες πρέπει να γίνονται με διάλογο και συναίνεση.

Ερ: Ποιοι είναι οι λόγοι που συνεχίζουν να υπάρχουν ράντζα στα Νοσοκομεία και πώς θα επιλυθεί ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το σύστημα;

Απ: Το ζήτημα των επικουρικών κλινών σχετίζεται με την προσέλευση στις γενικές εφημερίες. Σε περιόδους αυξημένης προσέλευσης -όπως η περίοδος των εποχικών λοιμώξεων- αναπτύσσονται οι επικουρικές κλίνες οι οποίες κατά κανόνα μετά τη λήξη της εφημερίας απορροφώνται. Το ζήτημα επίσης αφορά κυρίως συγκεκριμένα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο, η εφημερία των οποίων ήδη συνεπικουρείται από άλλες δομές. Από τον Ιανουάριο έχουμε τροποποιήσει τις ομάδες εφημέρευσης στην Αττική, προσθέτοντας το ΝΙΜΤΣ στην ομάδα εφημέρευσης του Ευαγγελισμού καθώς και κλίνες του ιδιωτικού τομέα, χωρίς κανένα κόστος για τους ασθενείς. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εφημερίες και προχωρούμε σε διορθωτικές κινήσεις όπου και όταν χρειάζεται. Ως επόμενο βήμα, σχεδιάζουμε πρότυπα εφημέρευσης βασισμένα στις δυνατότητες κάθε δομής και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Παράλληλα ενισχύσουμε τις εφημερίες με αλλαγή στη δομή των ΤΕΠ, με έμφαση στην εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική αλλά και μεγαλύτερη εξυπηρέτηση από τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Ερ: Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, πότε αναμένεται να ξεκινήσουν και τι απαντάτε σε όσους κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ;

Απ: Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός, με συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και όλων των σχετικών ιατρικών εταιρειών και θα μπορούμε σύντομα να μιλήσουμε για αυτό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ, θα λειτουργήσουν κατ’ αντιστοιχία με τα απογευματινά ιατρεία που αποτελούν εδώ και χρόνια θεσμό στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επιπλέον θα λειτουργήσουν και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων, ασθενών και ιατρών, δίνοντας σε όλους επιπλέον επιλογές.

Ερ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο δημόσιος τομέας υγείας και ο ιδιωτικός μπορούν να συμβαδίσουν και από κοινού να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών. Ωστόσο ο ιδιωτικός τομέας υπερείχε πάντα στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ενώ με τη υποχρηματοδότηση για πολλά χρόνια του ΕΣΥ υπερέχει και στον τεχνολογικό εξοπλισμό. Μήπως με αυτά τα δεδομένα αναγκάζονται οι πολίτες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα και το ΕΣΥ να θεωρείται κατώτερης κατηγορίας; Μπορεί να επέλθει ισορροπία και πώς θα κάνετε ελκυστικό το ΕΣΥ;

Απ: Το ΕΣΥ παρέχει άρτιες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και είναι ελκυστικό για τους ασθενείς, όπως άλλωστε δείχνουν τα στοιχεία κίνησης των νοσοκομείων τόσο σε επίπεδο επείγοντος όσο και σε επίπεδο τακτικών περιστατικών.

Οι πολίτες, φυσικά, έχουν και πρέπει να έχουν πάντα τη δυνατότητα να επιλέξουν.

Από εκεί και πέρα, και πάντα με στόχο την παροχή των καλύτερων δυνατών και πιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών, θεωρούμε το σύστημα υγείας ως ένα ενιαίο σύστημα.

Η περίοδος της πανδημίας μας δίδαξε τα οφέλη των συνεργασιών. Ενισχύουμε με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ αλλά παράλληλα, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες που θα αποδίδουν τα μέγιστα στη φροντίδα των πολιτών χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Ερ: Τι προβλέπει ο υγειονομικός χάρτης της ΝΔ για την επόμενη τετραετία;

Απ: Ο νέος «Χάρτης Υγείας» αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής και καταγράφει τις υπάρχουσες υπηρεσίες κάθε περιοχής. Με τα στοιχεία αυτά μπορούμε να προσαρμόσουμε τις υπηρεσίες στις τοπικές ανάγκες, να δούμε αν και πού χρειάζονται ενισχύσεις. Με το νέο Χάρτη Υγείας μπορούμε να προτυποποιήσουμε μια σειρά από διαδικασίες και υπηρεσίες ώστε αυτές να είναι ίδιες παντού, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τεχνολογίες όπως η τηλεϊατρική για να φέρουμε την περιφέρεια πιο κοντά σε εξειδικευμένες – τεταρτοβάθμιες υπηρεσίες, μπορούμε να διασυνδέσουμε δομές δημιουργώντας ομάδες υπηρεσιών. Μπορούμε τελικά, να αξιοποιήσουμε τις διαθέσιμες υπηρεσίες στο μέγιστο βαθμό, με στόχο την γρήγορη και ποιοτική φροντίδα σε κάθε σημείο της χώρας. Και να λύσουμε τα θέματα που ταλαιπωρούν καθημερινά ασθενείς και υγειονομικούς.

Ερ: Η γιατρός έγινε πολιτικός. Πόσο βοήθησε η πρώτη ιδιότητα την δεύτερη;

Απ: Η γνώση της λειτουργίας του ΕΣΥ «από μέσα» βοηθά στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν στο υπουργείο. Από πολύ νωρίς, άρχισα να επισκέπτομαι νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, επισκέψεις που συνεχίζω μέχρι σήμερα, συζητώντας με τα στελέχη του ΕΣΥ αλλά και τους ασθενείς και τους πολίτες για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δομών και τη φροντίδα όλων των ασθενών. Κάποια θέματα είναι κοινά και κάποια θέματα αφορούν συγκεκριμένες δομές, απαιτούν άμεσες λύσεις

Από εκεί και πέρα, καθεμιά από τις δύο ιδιότητες – ιατρική και υπουργική – έχεις τις δικές της ιδιαιτερότητες, τις δικές της προκλήσεις και τη δική της ευθύνη.

Στην Ιατρική, οι αποφάσεις μας αφορούν τη ζωή των ασθενών μας.

Στο υπουργείο Υγείας, οι αποφάσεις μας αφορούν τους ασθενείς όλων των γιατρών αλλά και τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, είναι πολύ σημαντική η ψυχραιμία, η συνεργασία και η ομαδική δουλειά. Κεφαλαιώδες είναι ακόμα το να ακούμε και να δίνουμε σωστές, γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις. Όπως για παράδειγμα το κάναμε με τα αντιικά, που έφταναν στο σπίτι των ασθενών μέσα σε 24 με 48 ώρες. Και όπως το κάνουμε καθημερινά, αντιμετωπίζοντας κάθε πρόβλημα που χρειάζεται λύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης