«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η νέα τροπολογία της Κυβέρνησης που επιχειρεί να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη και που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή και να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η συμπληρωματική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου σχετικά με την ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές τίθεται προς ψήφιση αύριο (11.04.2023) και θεσμοθετεί επιπρόσθετες δικλίδες ώστε να μην υπάρξει κανένα παράθυρο στον Ηλία Κασιδιάρη.
Ωστόσο, η δήλωση από τον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστο Τζανερίκο ο οποίος έκανε λόγο για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, προκάλεσε συζητήσεις και αντιδράσεις από συνταγματολόγους, αλλά και την παρέμβαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Απαντώντας στις αναφορές του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως στις δημοκρατίες η Βουλή είναι αυτή που νομοθετεί και όχι ο κάθε δικαστής. Πρόσθεσε μάλιστα πως «η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».
Η δήλωση του κ. Τζανερίκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση και συνταγματολόγων, οι οποίοι σε αναφορές τους μίλησαν για πρωτοφανή και επιθετική παρέμβαση για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Μάλιστα τόνισαν πως μετά από αυτή τη στάση του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητες του.
Οι Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Αντώνης Μανιτάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος με παρεμβάσεις τους τόνισαν πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κ. Τζανερίκου.
Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «παρωδία» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναλάβει μόνος του την ευθύνη». Τόνισε δε ότι ο πρωθυπουργός «με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς».
Για δυσάρεστες εξελίξεις που θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει να νομοθετηθεί η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί για το κόμμα Κασιδιάρη. Ταυτόχρονα προειδοποιεί πώς δεν πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, καλώντας τον να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, δεν φαίνεται να αλλάζει σχεδιασμό μετά την παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Η τροπολογία θα συζητηθεί κανονικά τη Δευτέρα (10/4) στην Επιτροπή και την Τρίτη στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί έτσι ώστε να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ο Άρειος Πάγος, και να γίνει η βούληση της κυβέρνησης πράξη και να μην κατέβει τελικά το κόμμα των Ελλήνων.
Επιπλέον, στο ερώτημα γιατί άλλαξε την τροπολογία η κυβέρνηση, το σκεπτικό είναι ότι ο αυξημένος αριθμός δικαστών που θα κρίνουν την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη θα προσφέρει, όπως εκτιμάται, πρόσθετα στοιχεία ώστε να μην αμφισβητηθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου.
Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου.
Στη συνέχεια το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει προκειμένου να ανακηρυχτούν τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές.