Για σκόπιμη αποσιώπηση έκθεσης που είχε παραγγελθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το 1978 έως το 2001 στο Αφγανιστάν, κατηγορεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η ελβετική εφημερίδα «Λε Ταν», σε σημερινό της δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται ένα αντίτυπο 300 σελίδων της έκθεσης, «εγνωσμένα αποσιωπήθηκε για πολιτικούς λόγους» η έκθεση για «μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν στο διάστημα μεταξύ Απριλίου 1978 και Δεκεμβρίου 2001»,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν κατηγορούνται οι «Σοβιετικοί», οι «ισλαμικές φατρίες» και οι «αμερικανικές δυνάμεις» ότι είχαν λάβει μέρος σε «ωμότητες».

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρουν, μάλιστα, ότι η έκθεση, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2004, επρόκειτο να δημοσιευθεί τον Ιανουάριο του 2005.

Ο αμερικανός Μπάρνετ Ρούμπιν, ένας από τους τρεις συντάκτες της έκθεσης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, εκτίμησε πως ο ΟΗΕ αποφάσισε να αποσιωπήσει το έγγραφο «μετά την απαίτηση του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, διότι σε αυτήν μνημονεύονται τα ονόματα προσώπων που συμμετέχουν και σήμερα στην αφγανική κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης