Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ότι υπολογίζει σε αυτόν «για να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική» και για την επιστροφή όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της τετ-α-τετ συνάντησής τους στο Πεκίνο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Σι. «Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή». «Ο κόσμος γνωρίζει σήμερα βαθιά ιστορική αλλαγή», είπε ο Σι, τονίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Πεκίνο έχουν γνωρίσει ωστόσο «μία θετική και ομαλή εξέλιξη».

Οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) και έπειτα ακολούθησε τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος των δύο ευρωπαίων ηγετών είναι να ακουστεί η φωνή τους στον Σι, στενό σύμμαχο της Μόσχας, στον οποίο επιφυλάσσουν κάποιον ρόλο στην ειρήνευση στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε προηγουμένως με τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιάνγκ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε «τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τη Γαλλία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που περνάμε».

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης, Ζάο Λετζί, στον οποίο επεσήμανε «τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επί της παγκόσμιας ασφάλειας των στρατηγικών ισορροπιών».

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ, στον οποίο τόνισε «ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα έχουν περιπλεχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Πιέσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε η διεθνής πίεση επί της Κίνας για να αναλάβει ρόλο υπέρ της ειρήνευσης στην Ουκρανία. Διότι το Πεκίνο εμφανίζεται επισήμως φιλικό προς τη Ρωσία. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει ποτέ καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ούτε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αντιθέτως, μετακινήθηκε πρόσφατα μέχρι τη Μόσχα για να προβάλει τη συμμαχία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη δημιουργία μαζί του ενός αντιδυτικού μετώπου.

Σε αυτήν τη συγκυρία, ο Εμανουέλ Μακρόν τρέφει τη φιλοδοξία να γίνει η φωνή που ενώνει την Ευρώπη και για τον λόγο αυτόν προσκάλεσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να τον συνοδεύσει στο Πεκίνο, όπως υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας.

Αλλά μπορούν οι δύο να υιοθετήσουν τον ίδιο τόνο;

Την Τετάρτη, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί να παίξει «σημαντικό ρόλο» στη εξεύρεση του δρόμου της ειρήνης στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στο «έγγραφο των 12 σημείων» του Πεκίνου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε μία σαφώς αυστηρότερη προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες: «Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα συνεχίσει να αντιδρά απέναντι στον πόλεμο του προέδρου Πούτιν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα».

«Μετά την ομιλία αυτήν, βρίσκεται ξεκάθαρα στο στόχαστρο του Πεκίνου, διότι διατύπωσε μία πολύ αυστηρή και σκληρή θέση απέναντι στο Πεκίνο, η οποία δεν έχει σχέση με την άποψη του Εμανουέλ Μακρόν», εξηγεί ο Marc Julienne, του Institut français des relations internationales (Ifri). «Θα δούμε πώς θα μοιράσουν τους ρόλους».

Αλλά «το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου θα αποδυνάμωνε αυτομάτως το ευρωπαϊκό αφήγημα του ενωμένου μετώπου», προειδοποιεί ο Antoine Bondaz, της Fondation pour la recherche stratégique.

Ένταση για το θέμα της Ταϊβάν

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντασης για το ζήτημα της Ταϊβάν, μόλις μετά τη συνάντηση, στις ΗΠΑ, ανάμεσα στην πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι.

Την Πέμπτη, το Πεκίνο υποσχέθηκε «ισχυρά και ενεργητικά μέτρα» και η Ταϊπέι ανακοίνωσε αμέσως τον εντοπισμό τριών πολεμικών πλοίων και ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν.

«Δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πρόθεση υπεραντίδρασης» από την κινεζική πλευρά, δήλωσε την Τετάρτη ο Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα της Ταϊβάν δεν θα βρίσκεται στο πρώτο πλάνο των συνομιλιών του στο Πεκίνο.

Η επίσκεψη του Μακρόν, που έχει ως στόχο την ανανέωση εκ του σύνεγγυς του γαλλοσινικού διαλόγου έπειτα από απόσταση τριών ετών λόγω της πανδημίας, θα περιλαμβάνει την οικονομική επιχειρηματική πλευρά, αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας συνοδεύεται στην Κίνα από 50 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, όπως οι Airbus, EDF και Veolia.

«Πολλές σημαντικές συμφωνίες θα υπογραφούν» την Πέμπτη, έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, τασσόμενος κατά της τήρησης αποστάσεων έναντι της Κίνας.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε μέσω του Twitter ότι «το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ (έναντι της Κίνας) αυξάνεται εξαιτίας της εφαρμογής διακριτικών πρακτικών» και δήλωσε ότι συζήτησε με τον κινέζο πρωθυπουργό «τρόπους για την εξισορρόπηση των εμπορικών μας σχέσεων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης