Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασάντ έφθασε σήμερα στο Ιράν, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, για να συζητήσουν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. Ο αλ Άσαντ συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουαλέμ.

Την Τετάρτη ο Σύρος πρόεδρος συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον πρώην επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης, Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος του ζήτησε να παρέμβει ώστε το Ιράν να σταματήσει να εμπλέκεται στη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη Ασάντ στο Ιράν γίνεται επίσης λίγες ημέρες πριν μεταβεί (στις 13 Οκτωβρίου) στο Λίβανο, όπου η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη και τη Δαμασκό, έχει εμπλακεί σε πόλεμο λέξεων με την κυβέρνηση, με αφορμή τη λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι. Η Χεζμπολάχ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο τρόπος διερεύνησης της δολοφονίας Χαρίρι εξυπηρετεί τα ισραηλινά συμφέροντα.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει στη βοήθεια του προέδρου της Συρίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να απομακρύνει τη Δαμασκό από την επιρροή της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης