Μηνύματα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας έστειλαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δηλώσεις τους, μετά το τέλος της μεγάλης παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη, για τη 25η Μαρτίου, αναδεικνύοντας τη σημασία της σημερινής εθνικής επετείου.
Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε ότι ο διπλός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής παλιγγενεσίας, στέλνει το μήνυμα της πίστης, της εθνικής υπερηφάνειας, της εθνικής ενότητας και της αυτοπεποίθησης.
«Τιμάμε τους αγωνιστές της παλιγγενεσίας και ταυτόχρονα τους άγρυπνους φύλακες των συνόρων μας. Εκείνους που έχουν θέσει τη ζωή τους για να υπηρετήσουν με σθένος και αυταπάρνηση τη γη και τις θάλασσές μας. Όλους αυτούς που έχουν δώσει το αίμα το δικό τους για την πατρίδα» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης. Τόνισε δε, ότι οι Έλληνες ενωμένοι και αποφασισμένοι «μπορούμε να κάνουμε πολλά, μπορούμε να σηκώσουμε πολύ πιο ψηλά την πατρίδα μας. Αυτό και θα κάνουμε».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε ότι η θυσία των Ελλήνων στον Αγώνα του ’21 μάς θυμίζει ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, αρκεί να υπάρχει πίστη σε έναν κοινό στόχο και ενότητα στην κοινωνία. «Μας θυμίζει πως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε μία Ελλάδα ισχυρή, με δικαιοσύνη, που στις παγκόσμιες κρίσεις αλλά και στις σύγχρονες τραγωδίες θα εξασφαλίζει την ασφάλεια, την πρόοδο. Κι ότι κανείς και καμία δεν θα μείνει πίσω, θα είμαστε όλοι μαζί» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ως εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου επισήμανε: «Αυτή η Ελλάδα που παρέλασε είναι η άλλη Ελλάδα των αξιών, των ιδανικών, των αγώνων, η Ελλάδα του ’21. Αυτή που στέκει ολόρθη, που μας αξίζει». Συμπλήρωσε ότι χρέος όλων είναι να κρατάμε ψηλά αυτές τις ιδέες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν κάποτε τους αγωνιστές της Επανάστασης.
«Αν το δίλημμα “ελευθερία ή θάνατος” γέννησε το σύγχρονο ελληνικό έθνος, θα ήταν ευεργετικό και χρήσιμο σήμερα ο ελληνισμός να ξαναδιατυπώσει ένα δίλημμα για να απελευθερωθούν οι δημιουργικές του δυνάμεις» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.
Στη σημασία της σημερινής μέρας στάθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η Επανάσταση του 1821 μας οδηγεί, μας εμπνέει, μας διδάσκει. Αποτελεί το ορόσημο για την Ελλάδα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της αυτοπεποίθησης» σημείωσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι «Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και δυσκολία».
«Σήμερα ανεμίζουν περήφανες γαλανόλευκες σημαίες στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, παντού στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί στην ιστορία των αιώνων αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για να έχουμε το βασικό αγαθό της ελευθερίας και της ειρήνης. Αυτούς σήμερα τιμάμε, σ’ αυτούς θέλουμε να μοιάσουμε» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας συμπληρώνοντας: «Να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό και να προσφέρουμε στην πόλη μας και στην πατρίδα μας το καλύτερο δυνατό».
Υψηλό φρόνημα και υπερηφάνεια στην παρέλαση
Με υψηλό φρόνημα και υπερηφάνεια, και με άψογο βηματισμό, παρέλασαν νωρίτερα μαθητές, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων (με παραδοσιακές φορεσιές), αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που – με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό – κατέκλυσε τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής της παρέλασης, μέχρι τον Λευκό Πύργο.
Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, της Αστυνομίας, Προξενικών Αρχών κ.ά.
Διαμαρτυρία φοιτητών
Στο περιθώριο της παρέλασης, φοιτητές και μέλη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ) πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Υψώνοντας πλακάτ και μαύρα μπαλόνια φώναξαν συνθήματα και μεταξύ άλλων «Δεν ήταν δυστύχημα, ήταν δολοφονία».
–
Βίντεο/Φωτογραφίες: thestival.gr