Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Ο υγράλατος μπακαλιάρος σε φιλέτο αποτελεί ένα αγαπημένο έδεσμα για την πλειονότητα των Ελλήνων. Μάλιστα παραδοσιακά είθισται να καταναλώνεται ως βασικό πιάτο με τη συνοδεία σκορδαλιάς, την 25η Μαρτίου, ανήμερα του Ευαγγελισμού. Η τιμή του βέβαια, ειδικότερα φέτος, έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, στις κεντρικές αγορές αλλά και στα συνοικιακά καταστήματα, καθώς το εισαγόμενο φιλέτο πρώτης ποιότητας από την Ισλανδία, πωλείται στα 23 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πάντως και φθηνότερα φιλέτα, των οποίων η τιμή φθάνει τα 10 -12 ευρώ, ξεκινώντας ακόμη και από τα 5 ευρώ το κιλό, τα οποία όμως δεν είναι μπακαλιάροι, αλλά λινκ, -ένα διαφορετικό είδος ψαριού που ονομάζεται ποντικόψαρο ή γατόψαρο-  κάτι που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν. Βεβαίως, αν δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός στην ταμπέλα όπου αναφέρεται το είδος του από τον έμπορο είναι παράνομο και αφετέρου δεν είναι καθόλου εύκολο για τον μη γνώστη- καταναλωτή να καταλάβει τη διαφορά, πριν τον βάλει στο πιάτο του και το γευτεί.

Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη, με τη βοήθεια ενός συμπατριώτη μας του Κωνσταντίνου Φραγκουλόπουλου, που ζει και εργάζεται στην Ισλανδία σε εταιρεία επεξεργασίας ψαριών ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο εργαζόταν στο νησί σε εταιρία επεξεργασίας μπακαλιάρου.

Η αφορμή για να επικοινωνήσει με τη «Ζούγκλα», ήταν η τελική πολύ υψηλή τιμή πώλησης των δύο ειδών στην χώρα μας, σε σχέση με την τιμή εισαγωγής τους από τους χονδρέμπορους. Επισημαίνει δε ότι πολλές φορές ούτε οι ίδιοι οι έμποροι ψαριών στην κεντρική αγορά ή τα συνοικιακά καταστήματα, δεν γνωρίζουν την πραγματική τιμή εισαγωγής των ειδών, ανάλογα με την ποιότητα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«O λόγος για τον οποίο επικοινωνώ, είναι ότι στην Ελλάδα έχουν πλέον ξεφτιλιστεί τα πάντα και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στις τιμές. Βλέπω καθημερινά την κοροϊδία, με στόχο την τσέπη του απλού πολίτη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι στο τελικό κόστος πώλησης του μπακαλιάρου, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι είναι υπερβολική. Και εξηγούμαι. Σε ότι αφορά την κορυφαία ποιότητα μπακαλιάρου από την Ισλανδία, που θεωρείται ο πιο ακριβός, – γιατί υπάρχει δεύτερη και τρίτη ποιότητα- η τιμή εισαγωγής του στην Ελλάδα το 2022, έφθανε τα 7,40 ευρώ το κιλό για παραγγελία ενός τόνου, μαζί με τα μεταφορικά έξοδα.

Προφανώς λόγω του πληθωρισμού αλλά και της αύξησης των μεταφορικών μαζί με τα υπόλοιπα κόστη, οι παραπάνω τιμές θα έχουν αυξηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογείται το ποσό των 23 ευρώ που πωλείται όπως βλέπω στις ειδήσεις και επαναλαμβάνω σας μιλάω για την πρώτη ποιότητα του φύλλου. Πρώτη ποιότητα σημαίνει άριστο σχήμα φύλλου, άριστο χρώμα και όχι φύλλο με σπασμένο κόκκαλο.

Με βάση τις φωτογραφίες των φιλέτων μπακαλιάρου που διατίθενται προς πώληση, όπως τις βλέπω σε διάφορα άρθρα που έχουν αναρτηθεί σε πολλές ελληνικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, δεν μιλάμε για φιλέτα πρώτης ποιότητας, αλλά δεύτερης ή τρίτης, οπότε η τιμή εισαγωγής του ενός τόνου με τα δεδομένα του 2022 που γνωρίζω έπρεπε να κυμαίνεται ενδεικτικά μεταξύ των 5,5  με 6 ευρώ το κιλό», ανέφερε σχετικά ο κ. Φραγκουλόπουλος κι ακολούθως προχώρησε σε περισσότερο χρηστικές για τους καταναλωτές, αποκαλύψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φιλέτο του μπακαλιάρου, με εμφανές το μαύρο χρώμα στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς του

Ο έμπορος κρατάει δύο φιλέτα μπακαλιάρου στα οποία είναι εμφανή τα μαύρα σημάδια στις κοιλιές των ψαριών

Όταν το λινκ  «βαφτίζεται»… μπακαλιάρος

«Υπάρχει λοιπόν ένα ψάρι που ονομάζεται λινκ, το οποίο ορισμένοι  έμποροι το «βαφτίζουν» μπακαλιάρο.  Αν δεν έχεις κάποια εμπειρία σχετική με τα ψάρια είναι δύσκολο να καταλάβεις τη μεταξύ τους διαφορά.  Το λινκ είναι ένα ψάρι με τελείως λευκό κρέας, δεύτερης όμως ποιότητας και πολύ υποδεέστερο του μπακαλιάρου. Ενδεικτικά να πω ότι θα το αγόραζα στη χονδρική το πολύ στα 3,5 ευρώ το κιλό, πιο κάτω δηλαδή και από την τιμή του μπακαλιάρου τρίτης διαλογής που θα έπρεπε να κυμαίνεται στη χονδρική πάντα, περί τα 4-4,5 ευρώ.

Ορισμένοι επιτήδειοι λοιπόν, «βαφτίζουν» το λινκ ως φιλέτο μπακαλιάρου Ισλανδίας πρώτης ποιότητας, αφού το πλεονέκτημα του τελείως λευκού φιλέτου του, κάνει τον καταναλωτή να το αντιλαμβάνεται ως αρίστης ποιότητας, οπότε το πωλούν στις τιμές που διαβάζω και αγανακτώ. Θα πρέπει να επισημάνω βέβαια, ότι σε πλείστες περιπτώσεις ούτε οι ίδιοι οι έμποροι γνωρίζουν τι ακριβώς πουλάνε αφού οι χονδρέμποροι – εισαγωγείς, φροντίζουν να μην τους ενημερώνουν για τη διαφορά των δύο ειδών», επισήμανε για να εξηγήσει  στη συνέχεια τις διαφορές των δύο ειδών.

Το εντελώς λευκό, αλλά κατώτερο ποιοτικά φιλέτο του λινκ

Ο έμπορος έχει στον πάγκο του λευκά φιλέτα λινκ όπως αναφέρει και στην ταμπέλα στα δεξιά με την τιμή πώλησης

Πως να ξεχωρίσετε τον μπακαλιάρο από το λινκ

«Όπως προανέφερα το λινκ είναι ένα ψάρι με λευκό κρέας, αλλά υποδεέστερο ποιοτικά του μπακαλιάρου. Οι  βασικές τους διαφορές πέραν της ποιότητας και της γεύσης,  είναι ότι στο ανοιγμένο φιλέτο του μπακαλιάρου, διακρίνουμε το μαύρο χρώμα δεξιά κι αριστερά στην κοιλιά του, κι επίσης ότι η ουρά του μπακαλιάρου σχηματίζει ένα τρίγωνο σαν ισοσκελές. Αντίστοιχα το φιλέτο του λινκ είναι πιο στενό και πιο λευκό από τον μπακαλιάρο. Σε ότι αφορά τις τιμές τέλος, το 2021, η τιμή πώλησης του χαμηλότερης ποιότητας μπακαλιάρου από το εργοστάσιο επεξεργασίας στην Ισλανδία, ήταν περίπου 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ αντίστοιχα του λινκ στα 3,5 ευρώ το κιλό, πάντα για παραγγελία ενός τόνου. Η εισαγωγή της πρώτης ποιότητας μπακαλιάρου στην Ελλάδα το 2022, όπως προανέφερα, έφθανε τα 7,40 ευρώ το κιλό για παραγγελία ενός τόνου, μαζί με τα μεταφορικά έξοδα.   

Ακόμη και με τις αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού, των μεταφορικών και όποιων άλλων εξόδων επιβαρύνουν το τελικό κόστος της εισαγωγής του φιλέτου Ισλανδίας στην Ελλάδα, θεωρώ ανήθικο και καθαρή αισχροκέρδεια, να πωλείται προς 23 ευρώ το κιλό. Ακόμη χειρότερα δε, αν πρόκειται για κατώτερης ποιότητας ή για λινκ. Και φυσικά δεν μέμφομαι τους εμπόρους, γι’ αυτό…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης