Για άλλη μία φορά, διεθνείς προσωπικότητες ζητούν από την ένοπλη βασική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ να τηρήσει μία «κατάπαυση του πυρός μονομερή, επαληθεύσιμη και μόνιμη».

«Ο καθένας από τους υπογράφοντες τη ”Διακήρυξη των Βρυξελλών” μελέτησε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΤΑ» εξηγεί σε ανακοίνωση ο Νοτιοαφρικανός δικηγόρος Μπράιαν Κιούριν, ο οποίος εκτελεί χρέη συμβούλου του κόμματος Μπατασούνα, το οποίο έχει τεθεί υπό απαγόρευση ως πολιτική βιτρίνα της ΕΤΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους είκοσι υπογράφοντες τη Διακήρυξη είναι οι νομπελίστες Ειρήνης Νοτιοαφρικανοί Ντέσμοντ Τούτου και Φρέντερικ ντε Κλερκ, το ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, ο πρώην ηγέτης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τζον Χιούμ, και η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μέρι Ρόμπινσον.

Η ΕΤΑ, που θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 829 ανθρώπων στα 40 χρόνια επιθέσεων και δράσης της για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, προέβη σε σειρά ανακοινώσεων τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας μια διακοπή του ένοπλου αγώνα.

Σε βίντεο που αναμεταδόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο βρετανικό δίκτυο BBC, η ETA ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε ένοπλες επιθέσεις, αλλά δεν διευκρίνισε εάν η διακοπή αυτή είναι προσωρινή ή οριστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο εβδομάδες μετά, η ένοπλη οργάνωση δήλωσε έτοιμη για διεξαγωγή διαλόγου με διεθνείς μεσολαβητές, ενώ την περασμένη Κυριακή δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη για μόνιμη και επαληθεύσιμη κατάπαυση του πυρός.

Δύσπιστη μετά την αιματηρή λήξη της προηγούμενης εκεχειρίας, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο απέρριψε όλες αυτές τις ανακοινώσεις, ζητώντας οριστική παράδοση των όπλων, άνευ όρων και με επαληθεύσιμο τρόπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης