Οι Αρχές της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα παραδώσουν στις ΗΠΑ τον ριζοσπάστη ιμάμη Ανουάρ αλ-Αουλάκι, εάν επιτύχουν τη σύλληψή του.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα η αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ Χάγιατ», ο επικεφαλής της διπλωματίας της Υεμένης, Αμπού Μπακρ αλ-Κούρμπι, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του Αμερικανοϋεμενίτη ιμάμη, που κατηγορείται για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις και τον οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα. Ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε ότι η Υεμένη δεν θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, όταν τον συλλάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει την έκδοση και άλλων Υεμενιτών που έχουν επίσης την αμερικανική υπηκοότητα. Εμείς αρνηθήκαμε, γιατί το Σύνταγμα της Υεμένης απαγορεύει την παράδοση πολίτη της Υεμένης σε τρίτη χώρα» είπε ο υπουργός.

Τον Απρίλιο, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την εξόντωση του αλ-Αουλάκι, όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν πως δεν υποστήριζε μόνο τρομοκρατικές ενέργειες αλλά συμμετείχε άμεσα σε αυτές.

Ο υπουργός παραδέχθηκε, επίσης, για πρώτη φορά ότι οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει στοχευμένες επιθέσεις στην Υεμένη, αλλά είπε ότι οι επιδρομές αυτές σταμάτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς η κυβέρνηση της Υεμένης εκτίμησε ότι δεν απέφεραν αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρίψη αμερικανικού πυραύλου Κρουζ εξοπλισμένου με βόμβες διασποράς εναντίον της αλ Κάιντα στην Υεμένη, τον Δεκέμβριο του 2009, προκάλεσε τον θάνατο 55 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης