Οριακή μεταβολή καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς τα στοιχεία για πιο υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα εξισορροπούνται από την ανησυχία για την παγκόσμια προσφορά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 22 σεντς ή 0,26% στα 85,96 δολάρια το βαρέλ. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε πτώση 16 σεντς ή 0,2% στα 80,30 δολάρια.
Η συρρίκνωση των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένων και των εισαγωγών αργού πετρελαίου πιέζουν την τιμή του μαύρου χρυσού.
«Με δεδομένο τον υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η ζήτηση σε αυτές τις οικονομίες θα συνεχίσει να εξασθενεί, γεγονός που μειώνει επίσης τη ζήτηση αγαθών από τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα», εξηγεί στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την ευρύτερη Κίνα, Ίρις Πάνγκ.
Στον αντίποδα στήριξη στις τιμές παρέχουν οι ανησυχίες για την προσφορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, σε δηλώσεις του εξηγούσε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε απροσδόκητη διαταραχή της προσφοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia επισημαίνει ότι «ο βασικός άγνωστος χ για το 2023 θα είναι η διαταραχή στις εξαγωγές πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων της Ρωσίας»
Τέλος, το ενδιαφέρον των traders είναι στραμμένο στην κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενώπιον της Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, όπου θα δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.