Παρά την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας κ. Όλγας Σμυρλή τόσο για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, όσο και για τον επιχειρηματία, Χρήστο Καλογρίτσα, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχους και τους δύο για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016. 

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός κηρύχθηκε ένοχος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο επιχειρηματίας έτυχε της ίδιας ποινικής μεταχείρισης για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ,αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα ανακοίνωσε την ετυμηγορία των 13 ανώτατων δικαστών που συγκρότησαν το Ειδικό Δικαστήριο στην οποία κατέληξαν μετά από διάσκεψη που προηγήθηκε τις επόμενες μέρες κεκλεισμένων των θυρών.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την πρόταση επί των ποινών από τον εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα,ο οποίος λόγω προβλήματος υγείας αντικατέστησε από την προηγούμενη συνεδρίαση τη συνάδελφο του, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, η οποία αγορεύοντας είχε εισηγηθεί την απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων. Ο κ. Ασπρογέρακας πρότεινε ποινή ενός έτους για τον κ. Παππά και έξι μηνών για τον κ. Καλογρίτσα. 

Ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος. «Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση ζήτησε ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Η πρόταση της εισαγγελέως 

«Δεν προκύπτει οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους του Νίκου Παππά για να ευνοηθεί ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως το τέλος του διαγωνισμού, για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για καταβολή τιμήματος η οτιδήποτε άλλο. Μετά το τέλος του διαγωνισμού ως υπερθεματιστής μεταξύ των τεσσάρων ήταν και ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, ενώ η αρμόδια επιτροπή έλεγξε και πάλι τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό χωρίς να εντοπιστεί κάτι μεμπτόν», είχε πει η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή στην αγόρευση της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την εισαγγελέα «δεν όφειλε ο Νίκος Παππάς να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Αντίθετα είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με την διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας. Αλλωστε το γεγονός, ότι τελικά δεν έλαβε άδεια η εταιρεία Καλογρίτσα, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα καταρρίπτει πλήρως το κατηγορητήριο. Εδώ πρέπει να σταματήσουμε την έρευνα για την παράβαση καθήκοντος για τον Νικόλαο Παππά».

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που παρουσιάστηκαν στη δίκη από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα η εισαγγελέας πρότεινε να μην ληφθούν υπόψη, όπως και η κατάθεση σε βάρος του Νίκου Παππά από τον επιχειρηματία. «Από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του συγκατηγορουμένου του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι ενεργούσε παρασκηνιακά για να εκτελέσει το σχέδιο δημιουργίας του τηλεοπτικού σταθμού».

Η εισαγγελέας μίλησε για αστική διαφορά μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και της εταιρείας ccc για τα 3 εκ. ευρώ επισημαίνοντας ότι «το Ειδικό Δικαστήριο ασχολήθηκε κακώς με μία αστική διαφορά, που δεν μας ενδιαφέρει ούτε αν είναι εικονική ούτε αν είναι πραγματική» Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας επιχειρεί με τη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου να ανατρέψει την σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τους Χούρι και τον υποχρέωσε να πληρώσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης